FAME-sond: Sex fler elbilstillverkare under skanner

0
55

Med ytterligare ett halvdussin tillverkare av elektriska tvåhjulingar som utreds, har regeringen vidgat sin undersökning av företag som felaktigt har gjort anspråk på sops under FAME II-programmet.

Sammanlagt tittar regeringen nu på in i verksamheten hos ett 18-tal företag för att avgöra om subventionerna med rätta begärdes. Det totala bidragsbeloppet som undanhållits har passerat 1 000 crore Rs, enligt personer som är bekanta med utvecklingen.

2022 stängde regeringen av de dåvarande marknadsledarna, Hero Electric och Okinawa Autotech, från att utnyttja subventioner efter att de var befanns strunta i lokaliseringsnormerna enligt systemet. Källor sa att regeringen nu har anlitat redovisningsföretaget EY för att granska företag som begärde subventioner enligt systemet.

“EY vill kontrollera våra räkenskaper för eventuella förskingringar av de subventioner som vi gjorde anspråk på enligt systemet. Även om inga subventioner har släppts sedan april, har de bett om ekonomi för oktober och november också”, sa en ledande befattningshavare för ett företag vars subventioner har stoppats.

Subscriber Only StoriesView All

UPSC Essentials| Nyhetsexpress varje vecka med MCQ: Population of India and C…

Den bortglömda historien om Calcuttas en gång blomstrande japanska gemenskap

Dela rum, böcker & framgång: 3 syskon knäcker J&K civils

Delhi Confidential: Eknath Shinde’s Sena väntar ivrigt på Union Ca…Använd nyårskampanjkod SD25

Med företag som inte är benägna att fortsätta produktionen utan subventioner, produktion och utskick till återförsäljare som slängde iväg i december och januari, tillverkarna sa. Subventionen sträcker sig från Rs 17 000 till Rs 60 000 per elektrisk tvåhjuling.

Batteritillverkare, vars orderböcker var robusta för ett år sedan, har rapporterat en kraftig nedgång i nya beställningar. “Produktionen har minskat drastiskt under de senaste veckorna. Tills det finns klarhet i subventionen ser vi ingen uppgång i efterfrågan, säger ägaren till ett batteritillverkningsföretag. FE

© The Indian Express (P) Ltd