Fallet “urinering” av Air India: DGCA slår Rs 30 lakh straff på flygbolaget, Shankar Mishra förbjuden i 4 månader – Viktiga uppdateringar

0
39

Aviation regulator Generaldirektoratet för Civil Aviation (DGCA) på fredagen utdömde en straffavgift på 30 lakh Rs på Air India i samband med en incident där en passagerare vid namn Shankar Mishra påstås kissa på en äldre kvinnlig person -passagerare i november förra året.

Vakthunden spärrade också in licensen för befälhavaren på New York-Delhi-flyget och utdömde böter på 3 lakh till Air Indias direktör för flygtjänster för att ha underlåtit att fullgöra sina uppgifter, enligt ett uttalande.

Express Explained |Air India förbjuder Shankar Mishra i fyra månader för att ha kissat på co-flyer: Vad reglerna säger om oregerliga passagerare

Enligt nyhetsbyrån PTI var detta första gången som DGCA straffade ett flygbolag för oregerligt passagerarbeteende ombord på en flyg. I ett uttalande sa en talesman för Air India att det tar emot DGCA-ordern och studerar den.

“Vi erkänner med respekt luckorna i vår rapportering och vidtar relevanta åtgärder för att säkerställa att samma åtgärdas. Vi förstärker också våra besättningar’ medvetenhet om och efterlevnad av policyer för hantering av incidenter som involverar oregerliga passagerare,” flygbolagets talesman citerades av PTI.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Inför denna republikens dag är konstitutionen en tyst närvaro

Framtiden möter det förflutna: 'Ghostwriter' är en AI-driven skrivmaskin som kan…

'Det är giftigt': P Sainath på Center blockerar BBC dokumentär om Modi, 20…

Lal Chowk, torget i centrum av KashmirAnvänd nyårskampanjkod SD25

Vakthunden utfärdade visningsmeddelanden till Air Indias ansvariga chef, direktör för flygtjänster, alla piloter och kabinbesättningsmedlemmar på den flygningen om varför verkställighetsåtgärder inte bör vidtas mot dem för åsidosättande av sina lagstadgade skyldigheter.

Air India förbjuder Shankar Mishra i fyra månader

På torsdagen förbjöd Air India Shankar Mishra från sina flygningar< /strong> under fyra månader. Detta fyramånadersförbud gäller från den 18 januari och är utöver det enmånadersförbud som genomfördes av flygbolaget den 20 december.

I sitt uttalande sa Air India: “Den oberoende interna kommittén med tre medlemmar, under ordförandeskap av den tidigare distriktsdomaren, har kommit fram till att Shankar Mishra omfattas av definitionen av “ostyrig passagerare” och är förbjuden att flyga under en period av fyra månader enligt de relevanta bestämmelserna i de civila luftfartskraven.”

Annons

Flygbolaget sa att det har delat en kopia av den interna kommitténs rapport med DGCA och kommer också att informera andra flygbolag som verkar i landet.

‘Håller inte med resultat’, säger Shankar Mishras advokater

En dag efter att förbudet infördes för Mishra sa hans juridiska team att de inte höll med kommittén& #8217;s iakttagelser och är redan i färd med att överklaga detta beslut i enlighet med DGCA CAR for Unruly Passengers, rapporterade nyhetsbyrån ANI.

Advokaterna Ishanee Sharma och Akshat Bajpai, som representerar Mishra sa: “Vi respekterar den interna undersökningskommitténs auktoritet och mandat, vi håller inte med om deras slutsatser och är redan i färd med att överklaga detta beslut i enlighet med DGCA CAR for Unruly Passagerare.”

Annons

Advokaterna sa också att Air India, i sin ‘felaktiga’ rapport, hade hittat på saker eftersom de inte kunde hitta en “tillräcklig förklaring” om händelsen.

“När kommittén inte kunde hitta en adekvat förklaring till hur den anklagade kunde ha kissat på den klagande som satt på plats 9A utan att även påverka passageraren på plats 9C, har den felaktigt antagit att det fanns en plats 9B i business class i flygplanet och föreställde sig att den åtalade kunde ha stått vid denna tänkta plats och kissat på anmälaren på plats 9A. Det finns dock ingen plats 9B i business class på farkosten – endast platser 9A och 9C,” sa uttalandet.

Passageraren kissade på sig själv, säger Mishra till domstolen

Tidigare förra veckan sa Mishra till en domstol i Delhi att klaganden kissade på sig självpå grund av ett medicinskt tillstånd och sedan anklagade honom för dådet. Klaganden gjorde senare ett uttalande och kallade anklagelserna falska och nedsättande. Mishras advokat, senioradvokaten Ramesh Gupta, framträdde inför Extra Session Judge (ASJ) Harjyot Singh Bhalla och sa att polisutredningen “var ett skämt” eftersom det var “omöjligt för Mishra att komma åt sin plats i business class”.

Express Opinion |Incident med Air India: Varför gör indier så usla resenärer?

Gupta berättade för domstolen att klaganden sa att personen som kissade på henne satt vid 8A men Mishra satt vid 8C. Även om detta var ett misstag från den klagandes sida, “korrigerade inte polisen detta i sin häktningsansökan”.

Gupta sa, “Han blev förtalad inför hela landet, förlorade sitt jobb. Titta på sittmönstret, det är omöjligt för Mishra att ha gått fram till sin plats och kissat på henne. Det var en plats i businessklass och det fanns inget sätt att komma in på hennes plats. Vidare satt det en annan passagerare bredvid henne. Om Mishra kissade på henne skulle det till och med ha landat på passageraren som också är en 70-årig dam. Hon har inte framfört något sådant klagomål. Damen (klagande) lider av urininkontinens… Hon är en dansare,… de flesta dansare har detta problem… hon kissade på sig själv och skyller nu på Mishra”.

Annons

Men bara några dagar innan detta sa Shankar Mishra till en domstol i Delhi att han inte flydde från det faktum att detta var en obscen och upprörande handling, men klagandens uttalande gör inte det möjligt att använda brottsligt våld för att uppröra hennes blygsamhet.

Vad har domstolen sagt tills nu?

Mishra är för närvarande under domstolsförvar. Förra veckan nekade en domstol i Delhi borgen för honom och kallade handlingen “fullkomligt vidrig och motbjudande”. Metropolitan Magistrate (Mahila domstol) Komal Garg vid Patiala House domstol nekade Mishras borgen och sa att den påstådda handlingen i sig är tillräcklig för att uppröra anständigheten hos vilken kvinna som helst.

Annons

”Klaganden var en fullständig främling för den anklagade. Den påstådda handlingen av den anklagade som lättar på klaganden är ytterst motbjudande och motbjudande. Den påstådda handlingen i sig är tillräcklig för att uppröra varje kvinnas blygsamhet. Den anklagades grova beteende har chockat medvetandet och måste förkastas”, sade domstolen.

Domstolen sa att det faktum att den anklagade var frivilligt berusad under flygningen inte förnekades av honom. “Det påstådda faktumet återspeglar den anklagades avsikt”, sade domstolen.

Annons

Ytterligare åklagare Shruti Singhal motsatte sig borgensansökan och hävdade att den anklagade var en rik och inflytelserik person som kan hämma utredningen genom att kontakta den klagande om han släpps mot borgen. Singhal sa att en revisionsansökan mot avslag på polisens frihetsberövande har lämnats in.

Bakgrund till ärendet

Incidenten med Air-India kom till DGCAs kännedom först den 4 januari och senaste åtgärderna är för brott mot olika normer.

Air India fick först klagomålet från kvinnan den 27 november och började korrespondera med den drabbade passagerarens familj den 30 november.

Det blev medvetet om problemet efter att klaganden skrev ett brev till Tata Sons ordförande N Chandrasekharan och påstod att hennes kläder, skor och bagage luktade urin och att besättningen inte gjorde mycket för att hjälpa henne ur situationen.

The Delhi Polisen arresterade Shankar Mishra från Bengaluru den 6 januari 2023. Metropolitan Magistrate of Delhi’s Patiala House Court hade också nekat honom borgen i ärendet.

Polisen hade registrerat den första informationsrapporten (FIR) ) mot honom på ett klagomål som kvinnan lämnat till Air India enligt sektionerna 354, 509 och 510 i den indiska strafflagen (IPC) och sektion 23 i den indiska luftfartygslagen. Så fort incidenten uppdagades utfärdade Wells Fargo, där Shankar Mishra var vicepresident, ett uttalande om att han avslutade sin anställning.