En leksjon fra IIT: Hvorfor er JEE Advanced tøffere enn JEE Main?

0
63

('A Lesson from IIT’ er en ukentlig spalte av et IIT-fakultetsmedlem om læring, vitenskap og teknologi på campus og utover. Spalten vises hver fredag)

— Manindra Agrawal

IIT-er er fremste ingeniørinstitusjoner i landet. Bachelorprogrammet ved IITs er svært ettertraktet, med mer enn ti lakh-studenter som konkurrerer om rundt ti tusen seter hvert år. Det er en todelt eksamen for opptak – JEE Main etterfulgt av JEE Advanced.

JEE Hovedeksamen brukes for opptak til andre ingeniørhøgskoler, samt shortlisting av studenter til JEE Advanced. Opptak til forskjellige ingeniørstrømmer på tvers av IIT-er bestemmes av rangeringen oppnådd i JEE Advanced.

Subscriber Only StoriesView All

Hvordan Bollywood-skuespillere som Jacqueline Fernandez kjøpte seg inn i Sukesh Chandra…

UPSC Essentials| Ukentlig nyhetsekspress med MCQer: Indias og C…

Den glemte historien om Calcuttas en gang blomstrende japanske samfunn

Deler rom, bøker & suksess: 3 søsken knekker J&K civilsBruk nyttårskampanjekode SD25 Les |JEE Main Admit Card 2023 Live Updates

JEE Advanced regnes som en av de tøffeste eksamenene i ordet, og administreres til omtrent 2 lakh studenter hvert år, hvorav rundt ti tusen (de fem beste prosentene) velges for opptak.

En ofte gjentatt kritikk av JEE Advanced er at det er for vanskelig, selv sammenlignet med JEE Main. For eksempel, i 2021, oppnådde den siste innlagte studenten til IIT-ene, med en rangering rundt tolv tusen, bare 30 prosent karakterer i eksamen.

I tillegg fikk mer enn halvparten av studentene mindre enn 10 prosent poeng. Hvorfor eksamen ikke er gjort enklere for studentene er et spørsmål som mange stiller.

Er det fordi de som setter papirene ikke er i stand til å utforme enklere spørsmål? Eller fordi de har en slags glede i å få et stort antall elever til å prestere dårlig? Svaret er ingen av de ovennevnte. Kravet om å identifisere og rangere de beste fem prosentene av studentene tvinger eksamen til å bli tøff, som jeg forklarer nedenfor.

Annonse Les |IIT Dhanbad: En tredje generasjon IIT som ble etablert i 1926

La oss først vurdere en hypotetisk situasjon. Anta at man må gjennomføre en eksamen for to lakh studenter med et mål om å evaluere deres kunnskap og forståelse. Vanligvis, i et stort sett som dette, vil elevenes evner følge en klokkeformet kurve – store tall i midten (tilsvarer evnene mellom), og tallene avtar etter hvert som evnene blir høyere eller lavere enn gjennomsnittet.< /p>

I statistikk omtales dette som normalfordeling. En ideell eksamen for å identifisere nivået til studentene ville være en der den gjennomsnittlige poengsummen er 50 (av 100), slik at 0 karakterer representerer svært dårlig nivå, 50 karakterer representerer gjennomsnittlig nivå, og 100 karakterer representerer svært høyt nivå.

Men JEE Advanced har et annet mål – å identifisere de fem prosent beste studentene fra det gitte settet med to lakh-studenter (som har dukket opp som kvalifisert JEE Main).

Annonse

Hvis en eksamen som ovenfor er utført i JEE Advanced, vil alle studentene i topp 5 prosent ha mer enn 80 karakterer (under visse rimelige antakelser om standardavvik for kurven).

Dette gjør det vanskelig å rangere dem siden alle de ti tusen studentene er komprimert innenfor et bånd på 20 merker (det vil være 500 studenter i gjennomsnitt på hvert merke i bandet).

Les |Afghanske studenter tatt opp til ulike MTech-kurs av IIT Bombay avventer klarhet om opptak

Selv om man bruker uavgjorte kriterier ved å bruke karakterer i forskjellige fag, vil det fortsatt samle et stort antall studenter på de samme karakterene.

Bandet med karakterene 0-80 blir bortkastet siden alle kvalifiserte studenter er innenfor bandet 90-100. Ideelt sett vil man bruke hele båndet på 0-100 for topp ti tusen studenter – dette kan skje når alle unntatt topp ti tusen får null poeng.

Dette er selvfølgelig ikke mulig i praksis. Men en tilstrekkelig tøff eksamen nærmer seg å oppnå idealet ved å øke gruppen av topp 5 prosent studenter. Og det er grunnen til at JEE Advanced er så tøff – den høye vanskelighetsgraden utvider topp 5 prosent-båndet betydelig (30–100 i år 2021).

Annonse Leksjon fra IIT |En leksjon fra IIT: Datavitenskap er ikke det eneste feltet med muligheter, sier tidligere IIT Delhi-direktør

Faktisk følger JEE hovedeksamen også det samme prinsippet. I 2021 okkuperte de fem prosent beste studentene i JEE Main bandet 30-100, nesten nøyaktig det samme som JEE Advanced.

Det er gjort av samme grunn: for å identifisere de fem prosent studentene ( rundt femti tusen) av ti lakh for opptak ved forskjellige ingeniørhøgskoler over hele landet.

Annonse

Man kan spørre seg – hvorfor er JEE Advanced vanskeligere enn JEE Main? Årsaken er at JEE Advanced må identifisere de 5 prosentene av settet som er på shortlist gjennom JEE Main, som er den øverste 1 prosenten av kandidatene som skriver JEE Main. Så man trenger et stort band for den øverste 1 prosenten av dette settet, noe som tvinger JEE Advanced til å være tøffere enn JEE Main.

(Forfatteren er tidligere visedirektør for IIT Kanpur og for tiden professor ved instituttet)

© The Indian Express (P) Ltd