Een les van IIT: waarom is JEE Advanced moeilijker dan JEE Main?

0
33

('A Lesson from IIT’ is een wekelijkse column van een IIT-faculteitslid over leren, wetenschap en technologie op de campus en daarbuiten. De column verschijnt elke vrijdag)

— Manindra Agrawal

IIT's zijn vooraanstaande technische instellingen in het land. Het undergraduate-programma bij IIT's is zeer gewild, met meer dan tien lakh-studenten die elk jaar strijden om ongeveer tienduizend stoelen. Er is een toelatingsexamen op twee niveaus: JEE Main gevolgd door JEE Advanced.

JEE Hoofdexamen wordt gebruikt voor toelating tot andere technische hogescholen, evenals voor het op de shortlist plaatsen van studenten voor JEE Advanced. Toelating tot verschillende technische stromen binnen IIT's wordt bepaald door de rang die wordt verkregen in JEE Advanced.

Subscriber Only StoriesView All

Hoe Bollywood-acteurs zoals Jacqueline Fernandez Sukesh Chandra kochten…UPSC-benodigdheden| Wekelijkse nieuwsuitzending met MCQ's: bevolking van India en C…

Het vergeten verhaal van Calcutta's eens zo bloeiende Japanse gemeenschap

Kamer delen, boeken & succes: 3 broers en zussen kraken J&K civilsNieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen Lezen |JEE Main Admit Card 2023 Live Updates

Beschouwd als een van de zwaarste examens ter wereld, wordt JEE Advanced elk jaar afgenomen bij ongeveer 2 lakh studenten, waarvan er ongeveer tienduizend (de beste vijf procent) worden geselecteerd voor toelating.

p>

Een vaak herhaalde kritiek op JEE Advanced is dat het te moeilijk is, zelfs vergeleken met JEE Main. In 2021 scoorde bijvoorbeeld de laatste toegelaten student tot de IIT's, met een rangorde rond de twaalfduizend, slechts 30 procent van het examen.

Verder scoorde meer dan de helft van de studenten minder dan 10 procent. Waarom is het examen niet makkelijker gemaakt voor studenten, is een vraag van velen.

Is het omdat degenen die de papieren opstellen geen eenvoudigere vragen kunnen ontwerpen? Of omdat ze er plezier in scheppen om een ​​groot aantal leerlingen slecht te laten presteren? Het antwoord is geen van bovenstaande. De vereiste om de beste vijf procent van de studenten te identificeren en te rangschikken, maakt het examen zwaar, zoals ik hieronder uitleg.

Advertentie Lees |IIT Dhanbad: een derde generatie IIT die werd opgericht in 1926

Laten we eerst een hypothetische situatie bekijken. Stel dat iemand een examen moet afleggen voor twee lakh-studenten met als doel hun kennis en begrip te evalueren. Typisch, in een grote set als deze, zullen de capaciteiten van studenten een klokvormige curve volgen – grote getallen in het midden (overeenkomend met tussenliggende vaardigheden), en de aantallen lopen af ​​naarmate de vaardigheden hoger of lager worden dan gemiddeld.< /p>

In de statistiek wordt dit de normale verdeling genoemd. Een ideaal examen om het niveau van studenten vast te stellen, is een examen waarbij de gemiddelde score 50 is (van de 100), zodat 0 punten een zeer slecht niveau vertegenwoordigen, 50 punten een gemiddeld niveau en 100 punten een zeer hoog niveau.

p>

Maar JEE Advanced heeft een ander doel – om de vijf procent beste studenten te identificeren uit de gegeven set van twee lakh-studenten (die gekwalificeerd zijn gebleken als JEE Main).

Advertentie

Als een examen als hierboven wordt uitgevoerd in JEE Advanced, dan hebben alle studenten in de beste 5 procent meer dan 80 punten (onder bepaalde redelijke veronderstellingen over standaarddeviatie van de curve).

Dit maakt het moeilijk om ze te rangschikken, aangezien alle tienduizend studenten zijn gecomprimeerd binnen een band van 20 punten (er zullen gemiddeld 500 studenten op elk cijfer in de band zitten).

Lees |Afghaanse studenten toegelaten tot verschillende MTech-cursussen van IIT Bombay wachten op duidelijkheid over toelating.

Zelfs als men tie-breaking-criteria gebruikt door cijfers te gebruiken voor verschillende vakken, zal het nog steeds een groot aantal studenten op dezelfde cijfers zetten.

De band van cijfers 0-80 wordt verspild omdat alle in aanmerking komende studenten binnen de band 90-100 vallen. Idealiter zou men de hele groep van 0-100 willen gebruiken voor de top tienduizend studenten – dit kan gebeuren wanneer alle behalve de top tienduizend nul punten halen.

Dit is natuurlijk niet mogelijk in de praktijk. Maar een voldoende zwaar examen benadert het ideaal door de groep van de beste 5 procent studenten te vergroten. En daarom is de JEE Advanced zo zwaar: de hoge moeilijkheidsgraad breidt de top 5 procent-band aanzienlijk uit (30-100 in het jaar 2021).

Advertentie Les van IIT |Een les van IIT: computerwetenschap is niet het enige veld met kansen, zegt voormalig directeur van IIT Delhi

In feite volgt ook het JEE Main-examen hetzelfde principe. In 2021 bezetten de top vijf procent studenten in JEE Main de band 30-100, bijna precies hetzelfde als JEE Advanced.

Het wordt gedaan om dezelfde reden: om de top 5 procent studenten te identificeren ( ongeveer vijftigduizend) van de tien lakh voor toelating tot verschillende technische hogescholen in het hele land.

Advertentie

Je kunt je dan afvragen: waarom is JEE Advanced moeilijker dan JEE Main? De reden is dat JEE Advanced de top 5 procent van de set op de shortlist moet identificeren via JEE Main, de top 1 procent van de kandidaten die JEE Main schrijven. Dus je hebt een grote band nodig voor de bovenste 1 procent van deze set, waardoor de JEE Advanced harder moet zijn dan de JEE Main.

(De schrijver is voormalig adjunct-directeur van IIT Kanpur en momenteel professor aan de instituut)

© The Indian Express (P) Ltd