Bihar CM Nitish Kumar upprepar att han inte har någon personlig ambition, bara vill ha oppositionens enhet

0
33

Bihars chefsminister Nitish Kumar sa på torsdagen att han “ingen aning” om det mega-rally som Bharat Rashtra Samithi (BRS) kallade till i Khammam, Telangana, som deltog av chefsministrar för icke- BJP styrde stater på onsdagen och sa att han inte skulle ha kunnat närvara vid evenemanget även om han var inbjuden eftersom han var upptagen med sin pågående ‘Samadhan Yatra’ över hela staten.

När han pratade med mediapersoner upprepade han att han inte hade någon “personlig önskan” att bli premiärminister utan ville ha en “större oppositionsenhet”.

“Jag har ingen kunskap om det (BRS-rallyt). Det kan ha varit ett partimöte eller partimöte och han (BRS-chefen och Telangana CM K Chandrashekar Rao) kan ha bjudit in några personer. Det finns inte mycket att läsa i den. Jag har ingen personlig önskan (att bli PM). Vad jag vill är oppositionens enhet. Jag skulle inte ha kunnat närvara vid evenemanget eftersom jag har varit upptagen med yatra här.”

På frågan om olika strategier för oppositionspartierna, med kongressledaren Rahul Gandhi som leder Bharat Jodo Yatra och andra partier som går i olika riktningar, sa CM: “Jag har inga problem med någon av dem (partier). Låt denna yatra och budgetsessionen (för församlingen som börjar nästa månad)
avsluta, jag kommer att vara fri att besöka var som helst och till och med några av de platser som media föreslår.”

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla< figur>

UPSC Essentials| Veckovisa nyhetsexpress med MCQ: Population of India and C…

Den bortglömda historien om Calcuttas en gång blomstrande japanska gemenskap

Dela rum, böcker & framgång: 3 syskon knäcker J&K civils

Delhi Konfidentiellt: Eknath Shinde’s Sena väntar ivrigt på Union Ca…Använd nyårskampanjkod SD25 Läs också |'Högt och tydligt budskap till BJP': Oppositionens stormän på släptåg, KCR rustar för Khammam megarally

Han antydde dock att dörrar fortfarande var öppna för en anpassning med Telanganas chefsminister, som har döpt om sin Telangana Rashtra Samithi till BRS i vad som ses som en indikation på hans nationella ambitioner.

“Kom han inte hit nyligen”, sa Nitish och syftade på besöket i Patna av Rao, populärt känt som KCR, kort efter att BJP fråntogs makten och ‘Mahagathbandhan’ bildade en ny regering.

Missa inte |Battleground Khammam: Eftersom BJP ser svag länk är KCR redo för utmaning

Han verkade också inte hålla med om att mötet i Khammam, som deltog av Kerala CM Pinarayi Vijayan, Delhi CM Arvind Kejriwal, Punjab CM Bhagwant Mann och Samajwadis partichef Akhilesh Yadav, var en dämpare för vad han har kallat “huvudfronten” som skulle utmana BJP:s hegemoni i Lok Sabha-mätningarna 2024.

Annons

“Det verkar för mig att mötet hölls som en del av ett festevenemang (BRS). De inbjudna dit deltog. Det här ska inte ses som en ny gruppering, hävdade Nitish.

På frågan om BRS-evenemanget sa Janata Dal (United) nationella talesperson K C Tyagi till The Indian Express: “För närvarande finns det tre strömmar av Opposition, en ledd av Rahul Gandhi genom hans Bharat Jodo Yatra, en annan ledd av partier utanför kongressen och icke-BJP där det finns ledare som Delhi CM Arvind Kejriwal och Västbengalens CM Mamata Banerjee. Mission Nitish 2024 representerar den tredje strömmen.”

Tyagi förklarade JD(U)-strategin och sa: ”Nitish är den enda ledaren i oppositionslägret som har bra kontakt med nästan alla oppositionella toppledare. Just nu är det en fas av individuell ställning av ledare som KCR och Mamata. Men när tiden väl går måste alla oppositionspartier enas och det är här Nitish kommer att spela en avgörande roll.”

Med PTI-insatser