5 sätt att ladda ner en webbläsare på Windows utan en webbläsare

0
62

Att ladda ner en annan webbläsare är en av de första uppgifterna många gör på en ny Windows-dator, vanligtvis med den inbyggda kopian av Microsoft Edge eller Internet Explorer. Det finns dock några andra sätt att ta tag i Chrome eller Firefox på en ny dator.

RELATERATHur man ändrar standardwebbläsaren i Windows 11

Förr i tiden innebar det att skaffa en webbläsare vanligtvis att man plockade upp en CD eller diskett, eller väntade på en långsam nedladdning över FTP-nätverk. Windows levererades så småningom med Internet Explorer som standard, och senare Microsoft Edge, vilket innebar att nedladdningen av en annan webbläsare var bara några klick bort. I modern tid försöker Edge och dess standardsökmotor (Bing) hindra dig från att byta bort med varningar när du söker “google chrome” eller en annan relaterad term, vilket är ganska roligt.

Även om att använda Edge för att ladda ner en annan webbläsare på din Windows-dator fortfarande är den enklaste metoden, finns det några andra sätt att ta tag i Chrome, Firefox eller en annan webbläsare efter eget val.

Innehållsförteckning

Microsoft Store
PowerShell Scripting
Curl Command
Chocolatey
HTML hjälpprogram

The Microsoft Store

Den inbyggda appbutiken för Windows 10 och 11, Microsoft Store, brukade låsa ut mer avancerade applikationer som webbläsare. Reglerna är mer lösa nu för tiden, och som ett resultat blev Mozilla Firefox den första stora webbläsaren på Microsoft Store tillbaka i november 2021.

Från och med januari 2022 kan du ladda ner Mozilla Firefox, Opera, Opera GX, Brave Browser och några mindre populära alternativ från Microsoft Store. Öppna bara appen Microsoft Store på din PC och sök efter dem.

Det finns fortfarande många falska appar på Microsoft Store, så var försiktig med att ta tag i de som är länkade ovan. I det här scenariot, där vi försöker att inte använda en webbläsare, kan du se till att du öppnar rätt listor genom att använda Windows Kör-dialogrutan och Store URI-schemat. Här är till exempel butiksadressen för Firefox:

https://www.microsoft.com/store/productId/9NZVDKPMR9RD

Se den strängen i slutet efter “productId”? Öppna dialogrutan Kör (Win + R), skriv sedan denna URL:

ms-windows-store://pdp/?ProductId=9NZVDKPMR9RD

Klicka på OK så öppnas Microsoft Store för den specifika listan. Du kan byta ut delen efter “ProductId=” med ID för något annat på Microsoft Store.

PowerShell-skript

En metod för att direkt ladda ner filer från webben utan en webbläsaren är med PowerShell, en av kommandoradsmiljöerna i Windows. Den enklaste metoden är att använda kommandot Invoke-WebRequest, som fungerar så långt tillbaka som PowerShell 3.0, som levererades med Windows 8 — gör kommandot tillgängligt på alla moderna versioner av Windows.

Hämta Chrome med PowerShell

För att komma igång, sök efter PowerShell i Start-menyn och öppna den. Det finns också många andra sätt att öppna PowerShell. Du bör se en prompt som startar i din huvudanvändarmapp. Börja med att skriva “cd Desktop” (utan citattecken) och tryck på Enter. På så sätt kommer de nedladdade filerna att sparas på ditt skrivbord för enkel åtkomst.

Slutligen, ta tag i nedladdningslänken för din valda webbläsare längst ner i den här artikeln och placera den i kommandot Invoke-WebRequest så här:

Invoke-WebRequest http://yourlinkgoeshere.com -o download.exe < p>PowerShell bör visa en förloppspopup och sedan stänga den när nedladdningen är klar. Du kan sedan prova att öppna “download.exe” fil som har skapats på skrivbordet.

Curl Command

Du kan också ladda ner filer direkt från internet på Windows med Curl, ett plattformsoberoende verktyg för att göra webbförfrågningar och ladda ner filer. Curl är förinstallerat på Windows 10 version 1803 eller senare (april 2018-uppdateringen).

Sök först efter PowerShell i Start-menyn och öppna den, eller öppna den från dialogrutan Kör genom att trycka på Win + R och skriva “powershell” (utan citaten). Ställ först in katalogen på din Desktop-mapp, så att du enkelt kan hitta filen när den laddas ner. Kör kommandot nedan och tryck på Retur-tangenten när du är klar.

cd Desktop

Hämta sedan nedladdnings-URL för din webbläsare längst ner i den här artikeln och placera den i curl-kommandot som exemplet nedan. Observera att URL:en måste stå inom citattecken.

curl -L “http://yourlinkgoeshere.com” -o download.exe

Det kommandot säger åt Curl att ladda ner den angivna URL:en, följ eventuella HTTP-omdirigeringar (den -L flagga), och spara sedan filen som “download.exe” i mappen.

Chocolatey

Ett annat sätt att installera programvara på Windows utan en webbläsare är Chocolatey, en tredjeparts pakethanterare som fungerar lite som APT på vissa Linux-distributioner. Det låter dig installera, uppdatera och ta bort program — inklusive webbläsare — alla med terminalkommandon.

Installera Google Chrome med Chocolatey

Sök först efter PowerShell i Start-menyn och öppna den som administratör. Kör sedan kommandot nedan för att tillåta körbara skript som Chocolatey att köra och tryck på Y när du uppmanas:

Set-ExecutionPolicy AllSigned

Nästa måste du installera Chocolatey. Kommandot nedan är tänkt att kopieras och klistras in i PowerShell, men vi arbetar utifrån antagandet att du inte använder en webbläsare på Windows-datorn, så ha kul när du skriver in allt det där:

Set-ExecutionPolicy Bypass -Scope Process -Force; [System.Net.ServicePointManager]::SecurityProtocol = [System.Net.ServicePointManager]::SecurityProtocol -bor 3072; iex ((New-Object System.Net.WebClient).DownloadString('https://community.chocolatey.org/install.ps1'))

När det är klart kommer du att kunna installera webbläsare med enkla kommandon, såväl som allt annat i Chocolatey-förråden. Nedan finns kommandon för att installera populära webbläsare. Tänk på att när du vill köra Chocolatey måste du öppna ett PowerShell-fönster som administratör.

choco install googlechrome choco install firefox choco install opera choco install brave choco install vivaldi

Chocolatey-paket är designade för att uppdateras genom Chocolatey (till exempel genom att köra “choco upgrade googlechrome”), men webbläsare uppdaterar redan sig själva.

HTML-hjälpprogram< /h2>

Du kanske har sett Windows Help Viewer tidigare, som vissa applikationer (främst äldre programvara) använder för att visa hjälpfiler och dokumentation. Help Viewer har utformats för att rendera HTML-filer, inklusive de som laddats från webben. Även om det tekniskt sett gör det till en webbläsare, är det löjligt nog att vi var tvungna att kasta in det här.

För att komma igång, öppna dialogrutan Kör (Win + R), kör sedan detta kommando:

hh https://google.com

Det kommandot öppnar hjälpvisaren med Googles söksida. Men när du använder det kanske du märker att de flesta sidor knappt fungerar eller blir helt trasiga. Det beror på att Help Viewer använder renderingsmotorn från Internet Explorer 7. Viewern känner inte ens igen HTTPS.

Hjälpvisare i Windows 11

Den gamla webbläsarmotorn innebär att många nedladdningssidor för webbläsare inte fungerar alls — ingenting hände när jag försökte klicka på installationsknappen på sidan för Google Chrome. Men om du kan komma till en fungerande sida kan den ladda ner filer. Du kan till exempel ladda ner Firefox från Mozilla’s arkivwebbplats:

hh http://ftp.mozilla.org/pub/firefox/releases

Du borde verkligen inte använda den här metoden, inte bara för att den är väldigt opraktisk — nedladdning av körbara filer via en osäker HTTP-anslutning gör dig sårbar för man-in-the-middle-attacker. Att prova det i ditt eget hemnätverk borde gå bra, men gör aldrig detta på offentligt Wi-Fi eller andra nätverk som du inte litar helt på.