Watermonsters van Joshimath, NTPC-project komen niet overeen: eerste testrapport

0
58

Een voorlopig testrapport van het National Institute of Hydrology (NIH) in het door bodemdaling getroffen Joshimath in Uttarakhand suggereert dat het water dat uit scheuren in de stad naar buiten stroomt anders is dan het water in de NTPC-tunnel in Tapovan.

>

Na boze protesten van inwoners van Joshimath in de nasleep van scheuren in de stad, had de deelstaatregering de NIH gevraagd om watermonsters te verzamelen uit de JP-kolonie, waar ongeveer 4,5 meter lange scheuren waren verschenen op een grensmuur waar water uit stroomt, en het tunnelproject van de NTPC en match de twee voorbeelden.

Lees ook |Joshimath-crisis: wat is bodemdaling en waarom gebeurt het?

De stap werd genomen naar aanleiding van beschuldigingen dat de bodemdaling in Joshimath verband hield met het Tapovan-Vishnugad hydel-project van de NTPC. De NTPC had de aantijgingen ontkend en zei dat de 12,1 km lange tunnel niet onder Joshimath doorging, en omdat de tunnel was gegraven door een boormachine, werden er momenteel geen explosies uitgevoerd.

Echter, de waterafvoer nabij JP Colony, die was afgenomen tot 100 LPM (liter per minuut) op Woensdag van 540 LPM in de eerste week van januari weer verhoogd naar 150 LPM op donderdag.

“Een team van wetenschappers van NIH bezocht de twee locaties met ons op 5 en 6 januari en verzamelde monsters van JP Colony in Joshimath en de Tapovan-tunnel. Een voorlopig rapport ingediend door de NIH suggereert dat de eigenschappen en samenstelling van beide monsters van elkaar verschillen. Dit is echter slechts een voorlopig rapport en de NIH heeft nog een week gevraagd om het definitieve rapport in te dienen”, vertelde secretaris van Rampenbeheer Ranjit Kumar Sinha aan The Indian Express.

Subscriber Only StoriesView All

UPSC Key- 20 januari 2023: weten over politiek en Sport, Seksuele geaardheid…

Waarom tanks in het westen struikelen

'Alleen micro-, kleine en middelgrote ondernemingen die banen kunnen genereren zal een…'Als je giftige werkplekken verlaat, zullen ze uiteindelijk uitsterven': Ankur …Nieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen Lees ook |Joshimath gebouwd en gebouwd temidden van waarschuwingen: ISRO brengt 5 cm dip in slechts 12 dagen in kaart

Tijdens een briefing aan de media over het werk dat wordt gedaan in de door rampen getroffen gebieden, zei Sinha donderdag dat de door het Central Building Research Institute geïnstalleerde scheurmeters geen toename van de breedte van de scheuren in de afgelopen drie dagen hebben aangegeven.

De waterafvoer bij JP Colony, die op woensdag echter was afgenomen van 540 LPM in de eerste week van januari tot 100 LPM (liter per minuut), nam donderdag weer toe tot 150 LPM.

De eerste minister van Uttarakhand Pushkar Singh Dhami hield ook een beoordelingsbijeenkomst met hoge functionarissen in Dehradun en zei dat het werk aan een toekomstplan snel zou moeten beginnen na het ontvangen van rapporten van alle technische instellingen en wetenschappers over de reden achter de bodemdaling.

Advertentie

“Vandaag hield CM Dhami een ontmoeting met hoge staatsfunctionarissen over het lopende hulpverleningswerk in Joshimath. Hij werd op de hoogte gehouden van de status van het werk van verschillende technische instellingen van de centrale overheid en de deelstaatregering. Hij droeg op dat het rampenbeheer zo snel mogelijk moest worden uitgevoerd. Hij zei dat er geen tekort zal zijn aan fondsen voor het werk van rampenbeheer in Joshimath, 'zei Sinha, eraan toevoegend dat de CM de afdeling Stedelijke Ontwikkeling opdroeg om effectieve stadsplanning voor elk district voor te bereiden. Er zijn ook instructies uitgevaardigd voor een effectieve inrichting van het afvoer- en rioleringssysteem in heuvelsteden, zei Sinha.

“Het zuiveringswerk zal snel worden uitgevoerd nadat de onderzoeksrapporten zijn ingediend. Suggesties van de lokale bevolking zullen worden overgenomen voor de hervestiging van de getroffenen. De districtsmagistraat van Chamoli heeft de opdracht gekregen om suggesties van de lokale bevolking te verzamelen en deze zo snel mogelijk naar de regering te sturen. CM Dhami heeft de ambtenaren ook opgedragen een fasegewijs plan te maken voor afwatering en riolering in steden waar een dergelijk systeem niet aanwezig is”, aldus een verklaring van de deelstaatregering.

© The Indian Express (P) Ltd