Tesla-video waarin zelfrijden wordt gepromoot, is in scène gezet, getuigt een ingenieur

0
49

Een video uit 2016 die Tesla gebruikte om zijn zelfrijdende technologie te promoten, werd opgevoerd om mogelijkheden te laten zien zoals stoppen bij een rood licht en accelereren bij een groen licht dat het systeem niet had, volgens een getuigenis van een senior ingenieur.

p>

De video, die gearchiveerd blijft op de website van Tesla, werd uitgebracht in oktober 2016 en gepromoot op Twitter door Chief Executive Elon Musk als bewijs dat “Tesla zichzelf bestuurt”.

Maar de Model X reed niet zelf met technologie die Tesla had ingezet, zei Ashok Elluswamy, directeur van Autopilot-software bij Tesla, in het transcript van een verklaring in juli die als bewijs werd gebruikt in een rechtszaak tegen Tesla voor een dodelijke crash in 2018 waarbij een voormalige Apple-ingenieur betrokken was.

De niet eerder gerapporteerde getuigenis van Elluswamy vertegenwoordigt de eerste keer dat een Tesla-medewerker heeft bevestigd en beschreven hoe de video is geproduceerd.

Alleen abonnees VerhalenAlles bekijken

Het vergeten verhaal van Calcutta's ooit bloeiende Japanse gemeenschap

Kamer delen, boeken & succes: 3 broers en zussen kraken J&K civilsDelhi Confidential: Sena van Eknath Shinde wacht reikhalzend op Union Ca…

Wat is een handelsmerkschending: Subway vs Suberb in Delhi High CourtApply Nieuwjaarspromotiecode SD25

De video bevat een slogan die luidt: “De persoon op de bestuurdersstoel is er alleen om juridische redenen. Hij doet niets. De auto rijdt zichzelf.”

Elluswamy zei dat Tesla's Autopilot-team op verzoek van Musk een “demonstratie van de mogelijkheden van het systeem” wilde engineeren en opnemen.

Elluswamy, Musk en Tesla hebben niet gereageerd op een verzoek om commentaar. Het bedrijf heeft chauffeurs echter gewaarschuwd dat ze hun handen aan het stuur moeten houden en de controle over hun voertuigen moeten behouden terwijl ze Autopilot gebruiken.

Advertentie Lees ook |Elon Musk afgeschilderd als leugenaar, visionair in Tesla-tweetproces

De Tesla-technologie is ontworpen om te helpen bij het sturen, remmen, snelheid en het wisselen van rijstrook, maar de functies “maken het voertuig niet autonoom”, zegt het bedrijf op zijn website.

Om de video te maken, gebruikte Tesla 3D-mapping op een vooraf bepaalde route van een huis in Menlo Park, Californië, naar het toenmalige hoofdkantoor van Tesla in Palo Alto, zei hij.

Chauffeurs kwamen tussenbeide om de controle over te nemen tijdens testritten, zei hij. Toen hij probeerde te laten zien dat de Model X zichzelf kon parkeren zonder bestuurder, crashte een testauto tegen een hek op de parkeerplaats van Tesla, zei hij.

Advertentie

“De bedoeling van de video was niet om nauwkeurig weer te geven wat er beschikbaar was voor klanten in 2016. Het was om te laten zien wat mogelijk was om in het systeem in te bouwen”, zei Elluswamy, volgens een transcriptie van zijn getuigenis gezien door Reuters.

>

Toen Tesla de video uitbracht, tweette Musk: “Tesla rijdt zelf (helemaal geen menselijke inbreng) door stedelijke straten naar snelweg naar straten en vindt dan een parkeerplaats.”

Tesla wordt geconfronteerd met rechtszaken en regelgevend toezicht op zijn rijhulpsystemen.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de beweringen van Tesla dat zijn elektrische voertuigen zichzelf kunnen besturen in 2021, na een aantal crashes, waarvan sommige met dodelijke afloop, waarbij Autopilot betrokken was, meldt Reuters.

The New York Times meldde in 2021 dat Tesla-technici de video uit 2016 hadden gemaakt om Autopilot te promoten zonder te onthullen dat de route van tevoren was uitgestippeld of dat een auto was gecrasht tijdens een poging om de opname te voltooien, daarbij verwijzend naar anonieme bronnen.

Advertentie

Toen hem werd gevraagd of de video uit 2016 de prestaties liet zien van het Tesla Autopilot-systeem dat destijds beschikbaar was in een productieauto, zei Elluswamy: “Dat doet het niet.”

Elluswamy werd afgezet in een rechtszaak tegen Tesla wegens een crash in Mountain View, Californië in 2018, waarbij Apple-ingenieur Walter Huang om het leven kwam.

Advertentie

Andrew McDevitt, de advocaat die de vrouw van Huang vertegenwoordigt en die Elluswamy's in Juli, vertelde Reuters dat het “duidelijk misleidend was om die video zonder enige disclaimer of sterretje weer te geven.”

De National Transportation Safety Board concludeerde in 2020 dat het dodelijke ongeval van Huang waarschijnlijk werd veroorzaakt door zijn afleiding en de beperkingen van Autopilot. Het zei dat Tesla's “ineffectieve monitoring van de betrokkenheid van de bestuurder” had bijgedragen aan de crash.

Advertentie

Elluswamy zei dat bestuurders “het systeem voor de gek konden houden”, waardoor een Tesla-systeem geloofde dat ze opletten op basis van feedback van het stuur als ze dat niet waren. Maar hij zei dat hij geen veiligheidsprobleem zag met Autopilot als chauffeurs opletten.