Ny iskjerneanalyse viser en kraftig oppvarmingspiss på Grønland

0
37

En kraftig økning i temperaturene på Grønland siden 1995 viste den gigantiske nordlige øya 2,7 grader (1,5 grader Celsius) varmere enn gjennomsnittet fra 1900-tallet, det varmeste på mer enn 1000 år, ifølge nye iskjernedata.

Til nå Grønlands iskjerner — et glimt av langvarige temperaturer før termometre — hadde ikke vist mye av et tydelig signal om global oppvarming på den fjerneste nordlige sentrale delen av øya, i hvert fall sammenlignet med resten av verden. Men iskjernene hadde heller ikke blitt oppdatert siden 1995. Nyanalyserte kjerner, boret i 2011, viser en dramatisk temperaturøkning de siste 15 årene, ifølge en studie i onsdagens tidsskrift Nature.

“Vi fortsetter å (se) stigende temperaturer mellom 1990-tallet og 2011,” sa studielederforfatter Maria Hoerhold, en glasiolog ved Alfred Wegener Institute i Tyskland. “Vi har nå en klar signatur på global oppvarming.” Det tar år å analysere iskjernedata. Hoerhold har nye kjerner fra 2019, men er ikke ferdig med å studere dem ennå. Hun forventer at temperaturøkningen vil fortsette ettersom Grønlands isdekke og isbreer har smeltet raskere den siste tiden.

“Dette er et viktig funn og bekrefter mistanken om at den “manglende oppvarmingen” i iskjernene skyldes at kjernene slutter før den sterke oppvarmingen setter inn, sier klimaforsker Martin Stendel ved Danmarks Meteorologiske Institutt, som ikke var med i forskningen.

Historier kun for abonnenterSe alle

UPSC Key- 20. januar 2023: Vet om politikk og sport, seksuell orientering…

Hvorfor stridsvogner snubler oppover Vesten

'Bare mikro-, små og mellomstore bedrifter som kan generere arbeidsplasser vil gi…

'Hvis du forlater giftige arbeidsplasser, vil de til slutt dø ut': Ankur …Bruk nyttårskampanjekode SD25

Iskjernene brukes til å lage et diagram over proxy-temperaturer for Grønland som går fra år 1000 til 2011. Det viser temperaturer som er svakt kjøligere de første 800 årene, for så å vrikke opp og ned mens de skråner varmere til en skarp og plutselig pigg varmere fra kl. på 1990-tallet. En forsker sammenlignet det med en hockeyklubb, en beskrivelse som brukes for andre langsiktige temperaturdata som viser klimaendringer.

Les også |Denne bærbare & utskrivbar sensor kan oppdage giftstoffer, patogener og til og med kreft

Temperaturhoppet etter 1995 er så mye større enn før-industriell tid før midten av 1800-tallet at det er “nesten null” sjanse for at det er alt annet enn menneskeskapte klimaendringer, sa Hoerhold. Oppvarmingstoppen speiler også en plutselig økning i vannmengden som renner av fra Grønlands smeltende is, finner studien.

Det som hadde skjedd på Grønland er at naturlig værvariasjon, bølger pga. et sporadisk værsystem kalt Greenland blocking, hadde tidligere maskert menneskeskapte klimaendringer, sa Hoerhold. Men for rundt 25 år siden ble oppvarmingen for stor til å skjules, sa hun.

Annonse

Tidligere data viste også at Grønland ikke varmes opp like raskt som resten av Arktis, som nå varmes opp fire ganger raskere enn det globale gjennomsnittet. Men øya ser ut til å ta igjen. Iskjernedata i årevis viste at Grønland handlet litt annerledes enn Arktis. Det er sannsynligvis på grunn av blokkering av Grønland, sa Hoerhold. Andre forskere sa at Grønland som en gigantisk landmasse var mindre påvirket av smeltende sjøis og andre vannfaktorer sammenlignet med resten av Arktis, som er mye mer vanntilstøtende.

Hoerholds team boret fem nye kjerner nær gamle kjerner for å matche etablerte iskjernerekorder. De bruker forskjellen mellom to forskjellige typer oksygenisotoper som finnes i isen for å beregne temperatur, ved å bruke en allerede etablert formel som kontrolleres mot observerte data.

Hoerhold og eksterne forskere sa at de nye oppvarmingsdataene er dårlige nyheter fordi Grønlands isdekke smelter. Faktisk avsluttes studien med data fra 2011 og det neste året hadde en rekordsmelting over Grønland og øyas istapet har vært høyt siden den gang, sa hun.

Annonse

“Vi burde være veldig bekymret for Nord-Grønland varmes opp fordi regionen har et dusin sovende kjemper i form av brede tidevannsbreer og en isstrøm, sa Jason Box, isforsker ved det danske Meteorologiske Institutt. Og når den blir vekket, vil den øke smelten fra Grønland, sa han. Og det betyr «oppgående hav som truer hjem, bedrifter, økonomier og lokalsamfunn», sa US National Snow and Ice Data Center stedfortredende hovedforsker Twila Moon