Nieuwe analyse van de ijskern toont een scherpe Groenlandse opwarmingspiek

0
41

Een scherpe piek in de Groenlandse temperaturen sinds 1995 toonde aan dat het gigantische noordelijke eiland 2,7 graden (1,5 graden Celsius) heter is dan het 20e-eeuwse gemiddelde, de warmste in meer dan 1000 jaar, volgens nieuwe ijskerngegevens.

Tot nu toe Groenlandse ijskernen — een glimp van langdurige temperaturen vóór thermometers — op het meest afgelegen noordelijke centrale deel van het eiland geen duidelijk signaal van de opwarming van de aarde vertoonden, althans vergeleken met de rest van de wereld. Maar de ijskernen waren ook niet meer bijgewerkt sinds 1995. Nieuw geanalyseerde kernen, geboord in 2011, laten een dramatische temperatuurstijging zien in de afgelopen 15 jaar, volgens een studie in het woensdagblad Nature.

“We blijven (zien) stijgende temperaturen tussen 1990 en 2011”, zei hoofdauteur Maria Hoerhold, een glacioloog aan het Alfred Wegener Instituut in Duitsland. “We hebben nu een duidelijke handtekening van de opwarming van de aarde.” Het duurt jaren om ijskerngegevens te analyseren. Hoerhold heeft nieuwe kernen uit 2019, maar is nog niet klaar met het bestuderen ervan. Ze verwacht dat de temperatuurstijging zal aanhouden, aangezien de ijskap en gletsjers van Groenland de laatste tijd sneller smelten.

“Dit is een belangrijke bevinding en bevestigt het vermoeden dat de 'ontbrekende opwarming' in de ijskernen is te wijten aan het feit dat de kernen eindigen voordat de sterke opwarming begint', zegt klimaatwetenschapper Martin Stendel van het Deense Meteorologisch Instituut, die geen deel uitmaakte van het onderzoek.

Alleen abonneeverhalenAlles bekijken UPSC-sleutel – 20 januari 2023: weten over politiek en sport, seksuele geaardheid…

Waarom tanks in het westen struikelen'Alleen micro-, kleine en middelgrote ondernemingen die banen kunnen genereren, zullen…

'Als je giftige werkplekken verlaat, zullen ze uiteindelijk uitsterven': Ankur …Nieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen

De ijskernen worden gebruikt om een ​​grafiek te maken van proxy-temperaturen voor Groenland, lopend van het jaar 1000 tot 2011. Het toont de temperaturen die gedurende de eerste 800 jaar langzaam koeler worden, en dan omhoog en omlaag wiebelen terwijl het warmer wordt tot een scherpe en plotselinge piek heter van de jaren negentig verder. Een wetenschapper vergeleek het met een hockeystick, een beschrijving die wordt gebruikt voor andere langetermijntemperatuurgegevens die klimaatverandering aantonen.

Lees ook |Deze draagbare & afdrukbare sensor kan gifstoffen, ziekteverwekkers en zelfs kanker detecteren

De temperatuurstijging na 1995 is zoveel groter dan de pre-industriële tijden vóór het midden van de 19e eeuw dat er “bijna nul” kans is dat het allesbehalve door de mens veroorzaakte klimaatverandering is, zei Hoerhold. De opwarmingspiek weerspiegelt ook een plotselinge toename van de hoeveelheid water die wegstroomt van het smeltende ijs van Groenland, vindt de studie.

Wat er in Groenland was gebeurd, is dat natuurlijke weervariabiliteit, golvingen als gevolg van een occasioneel weersysteem genaamd Groenlandblokkering, had in het verleden door de mens veroorzaakte klimaatverandering gemaskeerd, zei Hoerhold. Maar ongeveer 25 jaar geleden werd de opwarming te groot om te verbergen, zei ze.

Advertentie

Uit eerdere gegevens bleek ook dat Groenland niet zo snel opwarmt als de rest van het Noordpoolgebied, dat nu vier keer sneller opwarmt dan het wereldgemiddelde. Maar het eiland lijkt een inhaalslag te maken. Jarenlange ijskerngegevens toonden aan dat Groenland zich een beetje anders gedroeg dan het Noordpoolgebied. Dat komt waarschijnlijk door de blokkering van Groenland, zei Hoerhold. Andere wetenschappers zeiden dat Groenland als gigantische landmassa minder werd beïnvloed door smeltend zee-ijs en andere waterfactoren in vergelijking met de rest van het Noordpoolgebied, dat veel meer aan water grenst.

Het team van Hoerhold boorde vijf nieuwe kernen in de buurt van oude kernen om de gevestigde ijskernrecords te evenaren. Ze gebruiken het verschil tussen twee verschillende soorten zuurstofisotopen die in het ijs worden gevonden om de temperatuur te berekenen, met behulp van een reeds gevestigde formule die wordt vergeleken met waargenomen gegevens.

Hoerhold en externe wetenschappers zeiden dat de nieuwe opwarmingsgegevens slecht nieuws zijn omdat de ijskap van Groenland aan het smelten is. In feite eindigt het onderzoek met gegevens uit 2011 en het jaar daarop was er een recordsmelting in Groenland en het ijsverlies op het eiland is sindsdien hoog geweest, zei ze.

Advertentie

“We zouden ons grote zorgen moeten maken over Noord-Groenland warmt op omdat die regio een dozijn slapende reuzen heeft in de vorm van brede getijdengletsjers en een ijsstroom”, zegt ijswetenschapper Jason Box van het Deense Meteorologisch Instituut. En wanneer het wordt gewekt, zal het vanuit Groenland smelten, zei hij. En dat betekent “stijgende zeeën die huizen, bedrijven, economieën en gemeenschappen bedreigen”, zei Twila Moon, plaatsvervangend hoofdwetenschapper van het Amerikaanse National Snow and Ice Data Center.