Kandidatene til å erstatte New Zealands statsminister Ardern

0
38

New Zealands regjerende Arbeiderparti ser etter en ny leder etter statsminister Jacinda Arderns sjokkavgang torsdag. Ardern sa torsdag at hun ikke hadde mer i tanken” å fortsette å lede landet og ville gå av senest i begynnelsen av februar og ikke søke gjenvalg.

En Arbeiderparti-avstemning for en ny leder vil finne sted på søndag; partilederen vil være statsminister frem til neste stortingsvalg. Arderns periode som leder avsluttes senest 7. februar og et stortingsvalg vil bli avholdt 14. oktober.

Her er fire Arbeiderparti-lovgivere som kan bli statsminister.

Chris Hipkins

Historier kun for abonnenterSe alle

Delhi Confidensial: Eknath Shinde’s Sena ivrig venter på Union Ca…

Januar 21, 1983, for førti år siden: Statsminister Indira Gandhi inviterer opposisjonelle…

SC collegiums trekk for å offentliggjøre myndighetenes innvendinger mot…

UPSC-nøkkel – 20. januar 2023 : Vet om politikk og sport, seksuell orientering…Bruk nyttårskampanjekode SD25

Chris Hipkins ble først valgt inn i parlamentet for Arbeiderpartiet i 2008, og ble et kjent navn som frontet regjeringens reaksjon på pandemien etter blir utnevnt til minister for Covid-19 i november 2020.

Les også | Jacinda Ardern går av som New Zealands statsminister: 6 nøkkeløyeblikk fra hennes embetsperiode

Da ledet et svar som ble hyllet over hele verden for å ha forlatt landet virusfritt i første halvdel av 2021, vokste kritikken over harde nedstengninger da tjenestemenn slet med å kontrollere et Delta-utbrudd som begynte i august 2021. 44-åringen sa senere at karantenetiltak burde vært redusert tidligere.

Etter å ha bygget et rykte for kompetanse, ble Hipkins politiminister i midten av 2022 midt i en kriminalitetsbølge. Han er også minister for utdanning, offentlig tjeneste og fungerer som leder av huset.

Hipkins hadde flere roller i politikk før han begynte i parlamentet. Han var seniorrådgiver for to utdanningsministre og tjenestegjorde på kontoret til tidligere statsminister Helen Clark.

Kiri Allan

Annonse

New Zealand’s Justisminister, Kiri Allan, 39, ville bli landets første statsminister av maori-avstamning, så vel som landets første åpent homofile leder hvis han ble valgt.

Allan, hvis portefølje også inkluderer katastrofehåndtering, ble diagnostisert med stadium 3 livmorhalskreft i 2021 samme dag som et kraftig jordskjelv rammet landets kyst, og utløste tsunamivarsler. Hun tok permisjon for å søke behandling før hun kom tilbake.

Før han kom inn i parlamentet i 2017, jobbet Allan som leder i landbruksnæringen, og var sterkt involvert i nye kiwi-utviklinger. Hun har også praktisert kommersiell og offentlig rett i flere områder av landet.

Michael Wood

Annonse

Michael Wood, 42, har raskt trappet opp i Arbeiderpartiets rekker siden han ble medlem av parlamentet i 2016 etter en stor mellomvalgsseier. Wood ble hevet til minister for transport og arbeidsplasssikkerhet i 2020 etter Jacinda Arderns historiske valg, det beste resultatet for Arbeiderpartiet på et halvt århundre. Han la immigrasjon til porteføljen sin i en kabinettomlegging i midten av 2022.

Før han ble medlem av parlamentet, satt han i Aucklands bystyre. Han jobbet også i fagforeningen for finanssektoren.

Nanaia Mahuta

Nanaia Mahuta, en 26-årig parlamentariker, ble New Zealands første kvinnelige utenriksminister etter valgseieren i 2020.

52-åringen har brukt rollen sin til å gå inn for en diplomatisk mellomting for stillehavsnasjoner mellom USA og Kina, og sa sent i fjor at regionen er ikke “helt komfortabel med noen av supermaktene”.

Med en tradisjonell ansiktstatovering som feirer hennes maori-arv, har Mahuta lenge forkjempet maori-saker som et stammemedlem av Waikato-Tainui, Ngāti Maniapoto og Ngāti Manu. Hun er datteren til Sir Robert Mahuta, den adopterte broren til den avdøde maoridronningen og respekterte maori-eldste.

Annonse

Mahuta har også hatt den lokale forvaltningsporteføljen og presset gjennom kontroversiell lovgivning for å endre eierstrukturen til landets vanninfrastruktur.