In Frankrijk staken treinen en scholen in het hele land tegen de pensioenhervorming van Macron

0
58

Treinen komen donderdag tot stilstand in Frankrijk, klaslokalen worden gesloten en bedrijven worden ontwricht als arbeiders hun baan opzeggen in een poging een geplande pensioenhervorming te laten ontsporen waarbij de pensioenleeftijd zou worden opgeschoven met twee jaar gestegen tot 64.

De landelijke dag van stakingen en protesten is een grote test voor president Emmanuel Macron, maar ook voor de vakbonden.

Opiniepeilingen tonen aan dat Franse kiezers massaal afwijzen een hervorming die volgens de regering essentieel is om ervoor te zorgen dat het pensioenstelsel niet failliet gaat.

De uitdaging voor vakbonden, die in Frankrijk veel minder machtig zijn dan vroeger, is of ze die oppositie tegen de hervorming – en woede met een crisis van de kosten van levensonderhoud – kunnen omzetten in een massaal sociaal protest dat tot donderdag zou duren. en uiteindelijk de regering ertoe brengen om terug te lopen.

“Inflatie, arbeidsomstandigheden, pensioenen … (mensen) zijn dit allemaal beu en daarom denken we dat velen zich bij ons zullen aansluiten,” zei Simone Legendre, lid van de vakbond CFE-CGC die de bedienden vertegenwoordigt.

Lees ook | De protesten in Frankrijk zorgen ervoor dat Macron in een patstelling op het gebied van pensioenhervormingen zit.

Voor Macron staat zijn hervormingsgezinde geloofsbrieven op het spel, zowel thuis als bij zijn collega's in de Europese Unie, evenals het onder controle houden van de overheidsuitgaven.

Een verlaging van de pensioenleeftijd met twee jaar en een verlenging van de inbetalingsperiode zou 17,7 miljard euro extra aan jaarlijkse pensioenbijdragen opleveren, waardoor het systeem volgens schattingen van het ministerie van Arbeid in 2027 break-even zou kunnen draaien. Vakbonden beweren dat er andere manieren zijn om de levensvatbaarheid van het pensioenstelsel te waarborgen.

Advertentie

Regeringswoordvoerder Oliver Veran zei dat het kabinet “kalm, vastberaden” voorafgaand aan de staking en drong er bij de arbeiders op aan het land niet plat te leggen.

Vakbonden hebben de dag beschreven als een startpunt, met meer stakingen en protesten die zullen volgen. “Wat niemand kan weten, en zelfs de vakbonden niet weten, is of de Fransen boos genoeg zijn om … blokkeer het land,” zei professor Bruno Palier van Sciences Po.

De hervorming moet nog door het parlement, waar Macron zijn absolute meerderheid heeft verloren, maar hoopt deze met de steun van conservatieven aangenomen te krijgen.

‘Nothing good’

strong>

Het openbaar vervoer is donderdag ernstig ontregeld. Slechts tussen een op de drie en een op de vijf hogesnelheidslijnen van de TGV zullen rijden, met nauwelijks lokale of regionale treinen, zei de SNCF-spoorwegexploitant.

Advertentie

Ongeveer zeven op de tien leraren in het basisonderwijs hebben gezegd dat ze zullen staken, zei hun belangrijkste vakbond, terwijl er geen geraffineerde olieproducten zullen worden verscheept van de TotalEnergies'. raffinaderij in Duinkerken terwijl raffinaderijarbeiders zich bij de actie aansluiten.

“Er is niets goeds aan deze hervorming,” zei Rozenn Cros, in de Zuid-Franse stad Cannes, terwijl zij en andere leraren zich voorbereidden op de staking, met spandoeken met onder meer “No to 64.”

De hardline vakbond CGT in Frankrijk heeft gedreigd de elektriciteitsvoorziening aan wetgevers en miljardairs af te sluiten, terwijl de regering zei dat 10.000 politieagenten de straat op zouden gaan om ervoor te zorgen dat de protesten niet gewelddadig worden.

Alleen voor abonnees StoriesView Alles

Delhi Confidential: Berth Pangs

UPSC-sleutel – 20 januari 2023: Kennis van politiek en sport, seksuele oriëntatie…

Waarom tanks in het westen struikelen

'Alleen micro-, kleine en middelgrote ondernemingen die banen kunnen genereren, zullen ervoor zorgen…Nieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen

Ondertussen zullen Macron en verschillende andere Zijn ministers zullen donderdag in Barcelona zijn voor een ontmoeting met de Spaanse regering.