Hur man får tillbaka den gamla Wikipedia-layouten

0
37

Wikipedia började rulla ut en ny design på sin engelska webbplats i januari 2023, men eftersom visuella förändringar tenderar att gå, är inte alla ett fan. Tack och lov kan du få tillbaka den gamla designen.

Den uppdaterade designen, kallad “Vector,” är Wikipedias första designuppdatering på över ett decennium. Den behåller samma grundläggande layout men med innehållsförteckningen fäst vid sidan när du rullar, förbättrad sökning och en maximal radbredd för större bildskärmar. Men vissa åtgärder kräver nu fler klick än med det gamla “Vektorlegacy” design, som introducerades först 2010.

Hur går man tillbaka till Wikipedias gamla utseende

Wikipedia låter dig växla mellan flera teman, men bara om du är inloggad med ett konto. Ja, du måste skapa ett gratis Wikipedia-konto för att permanent ändra temat. Vi vet att det är krångligt att skapa ett konto, men det ger dig också möjligheten att synkronisera dina sparade artiklar mellan enheter, redigera Wikipedia utan att registrera din IP-adress och utföra andra åtgärder.

När du har ett konto , gå över till sidan Inställningar. Du kan göra det genom att klicka på profilikonen uppe till höger på Wikipedia och välja “Inställningar,” eller genom att navigera till wikipedia.org/wiki/Special:Preferences.

På sidan Inställningar klickar du på “Utseende” fliken för att se alla tillgängliga teman. Här kan du välja “Vector legacy (2010)” för att återgå till den äldre designen — klicka bara på kryssrutan och klicka sedan på knappen Spara längst ner på sidan. Efter det kommer hela webbplatsen att vara kvar i den gamla layouten så länge du är inloggad. Inställningen synkroniseras också över alla webbläsare och enheter med det kontot.

Du kan också välja mellan några andra teman här. Förutom det senaste Vector-temat finns det också Minerva Neue, som är standardlayouten för mobila webbläsare. Den har inte alla funktioner för skrivbordsteman, men du kan utöka eller komprimera sektioner, och det dolda sidofältet kan skapa en mindre distraherande läsupplevelse.

MonoBook är ett ännu äldre skrivbordstema, som fungerar som standardlayout på Wikipedia från 2004 till 2010. Tyvärr är den ursprungliga Wikipedia-layouten som går tillbaka till 2001 endast tillgänglig på nostalgia.wikipedia.org — du kan inte byta till den designen på den vanliga webbplatsen.

MonoBook (vänster) vs. Vector legacy (höger)

De äldre Wikipedia-teman är fortfarande funktionella, men de är inte lika väloptimerade för moderna webbläsare och tillgänglighetskrav. Om du till exempel behöver använda en skärmläsare är du nästan säkerligen bäst av det senaste vektortemat.

RELATERAT: Har du spelat Wikipedia-spel?

LÄS NÄSTA

  • › 16 Googles sökfunktioner du bör använda
  • › Så här ser du UFC 283 Teixeira vs Hill Live Online
  • › Hur man tar bort minnen i Google Foto
  • › Logitech’s nya färgglada tangentbord och möss ser bra ut
  • › Internetarkivet är webbens bäst bevarade filmhemlighet
  • › Denna lilla MSI PC är fullpackad med kraft