Hoe de oude Wikipedia-lay-out terug te krijgen

0
64

Wikipedia is in januari 2023 begonnen met het uitrollen van een nieuw ontwerp op zijn Engelse site, maar aangezien visuele veranderingen de neiging hebben om te gaan, is niet iedereen fan. Gelukkig kunt u het oude ontwerp terugkrijgen.

Het bijgewerkte ontwerp, genaamd “Vector,” is de eerste ontwerpupdate van Wikipedia in meer dan tien jaar. Het behoudt dezelfde basislay-out, maar met de inhoudsopgave vast aan de zijkant terwijl u scrolt, verbeterd zoeken en een maximale regelbreedte voor grotere monitoren. Sommige acties vereisen nu echter meer klikken dan met de oude “Vector legacy” ontwerp, dat voor het eerst werd geïntroduceerd in 2010.

Hoe terug te gaan naar de oude look van Wikipedia

Op Wikipedia kun je schakelen tussen verschillende thema's, maar alleen als je bent ingelogd met een account. Ja, je moet een gratis Wikipedia-account aanmaken om het thema permanent te wijzigen. We weten dat het maken van een account een gedoe is, maar het geeft je ook de mogelijkheid om je opgeslagen artikelen op verschillende apparaten te synchroniseren, Wikipedia te bewerken zonder je IP-adres op te slaan en andere acties uit te voeren.

Als je eenmaal een account hebt , ga naar je voorkeurenpagina. U kunt dat doen door op het profielpictogram in de rechterbovenhoek van Wikipedia te klikken en “Voorkeuren” of door te navigeren naar wikipedia.org/wiki/Special:Preferences.

Klik op de pagina Voorkeuren op de knop “Uiterlijk” tabblad om alle beschikbare thema's te zien. Hier kunt u “Vector legacy (2010)” om terug te keren naar het oudere ontwerp — klik gewoon op het selectievakje en klik vervolgens op de knop Opslaan onder aan de pagina. Daarna blijft de hele site op de oude lay-out, zolang je ingelogd bent. De instelling wordt ook gesynchroniseerd over elke browser en elk apparaat met dat account.

Je kunt hier ook kiezen uit een paar andere thema's. Naast het nieuwste Vector-thema is er ook Minerva Neue, de standaardlay-out voor mobiele browsers. Het heeft niet alle functies van de bureaubladthema's, maar u kunt secties uitvouwen of samenvouwen, en de verborgen zijbalk kan een minder afleidende leeservaring creëren.

MonoBook is een nog ouder bureaubladthema, dat van 2004 tot 2010 als standaardlay-out op Wikipedia diende. Helaas is de originele Wikipedia-lay-out uit 2001 alleen toegankelijk via nostalgia.wikipedia.org — je kunt niet overschakelen naar dat ontwerp op de reguliere site.

MonoBook (links) versus Vector legacy (rechts)

De oudere Wikipedia-thema's zijn nog steeds functioneel, maar ze zijn niet zo goed geoptimaliseerd voor moderne browsers en toegankelijkheidseisen. Als u bijvoorbeeld een schermlezer moet gebruiken, bent u vrijwel zeker het beste af met het nieuwste Vector-thema.

GERELATEERD: Heeft u de Wikipedia-spel?

LEES VOLGENDE

  • › Koop vandaag nog een kleine 20 W Anker USB-C-oplader voor slechts $ 13
  • › De nieuwe kleurrijke toetsenborden en muizen van Logitech zien er fantastisch uit
  • › Herinneringen verwijderen in Google Foto's
  • › Deze kleine MSI-pc zit boordevol kracht
  • › De M1 iPad Air van Apple is nog nooit zo goedkoop geweest als nu
  • › Het Linux rm-commando: alles wat u moet weten