'Het is tijd': Jacinda Ardern om af te treden als premier van Nieuw-Zeeland

0
74

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern deed donderdag een schokkende aankondiging ze had “niet meer in de tank” om het land te blijven leiden en zou uiterlijk begin februari aftreden en niet herverkiesbaar zijn.

Ardern zei, terwijl hij zijn tranen bedwong, dat het vijf en een half jaar zwaar was geweest als premier en dat ze ook maar een mens was en een stap opzij moest zetten.

“Deze zomer had ik gehoopt een manier te vinden om me voor te bereiden op niet zomaar een jaar, maar een nieuwe termijn &#8211 ; want dat is wat dit jaar vereist. Ik heb dat niet kunnen doen,” Ardern, 42, vertelde op een persconferentie.

Alleen abonneeverhalenBekijk alles

UPSC Key- 20 januari 2023: weten over politiek en sport, seksuele geaardheid…

Waarom tanks in het westen struikelen

'Alleen micro-, kleine en middelgrote ondernemingen die banen kunnen genereren, zullen ena…'Als je giftige werkplekken verlaat , ze zullen uiteindelijk uitsterven': Ankur …Nieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen

“Ik weet dat er in de nasleep van deze beslissing veel discussie zal zijn over wat de zogenaamde ‘echte’ reden was… De enige interessante invalshoek die je zult vinden, is dat ik na zes jaar van een aantal grote uitdagingen een mens ben, & #8221; zij ging door. “Politici zijn mensen. We geven alles wat we kunnen, zolang we kunnen, en dan is het zover. En voor mij is het tijd.

Zondag vindt er een stemming plaats van de regerende Nieuw-Zeelandse Labour Party voor een nieuwe leider; de partijleider blijft premier tot de volgende algemene verkiezingen. De termijn van Ardern als leider loopt uiterlijk op 7 februari af en er worden algemene verkiezingen gehouden op 14 oktober.

Ardern zei dat ze geloofde dat Labour de komende verkiezingen zou winnen. De vice-premier van Nieuw-Zeeland, Grant Robertson, die ook minister van Financiën is, zei in een verklaring dat hij niet zou proberen zich kandidaat te stellen als de volgende Labour-leider.

Politiek commentator Ben Thomas zei dat de aankondiging van Ardern een enorme verrassing, aangezien peilingen haar nog steeds als de favoriete premier van het land rangschikten, ook al was de steun voor haar partij gedaald van de stratosferische hoogten tijdens de verkiezingen van 2020.

Thomas zei dat er geen duidelijke opvolger was.

Advertentie

Ardern zei dat ze niet aftrad omdat de baan moeilijk was, maar omdat ze geloofde dat anderen het beter konden doen. Ze maakte er een punt van om haar dochter Neve te vertellen dat ze ernaar uitkeek om daar te zijn toen ze dit jaar naar school ging en vertelde haar oude partner Clarke Gayford dat het tijd werd dat ze gingen trouwen.

Op deze foto van 1 augustus 2018, geleverd door Jacinda Ardern, poseert de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern, rechts, voor een familieportret met partner Clarke Gayford en hun dochtertje Neve in hun huis in Auckland, Nieuw-Zeeland. (AP)

Empathische leider

De eerste verkiezing van Ardern veroorzaakte grote opschudding op het wereldtoneel vanwege haar geslacht en jeugdigheid, wat leidde tot de uitdrukking &#8220 ;Jacinda-mania”.

Advertentie

Haar empathische leiderschapsstijl werd versterkt door haar reactie op de massale schietpartijen op twee moskeeën in Christchurch in 2019 waarbij 51 mensen om het leven kwamen en 40 gewond raakten.

Ardern bestempelde de aanslagen snel als “terrorisme” en droeg een hijab toen ze een ontmoeting had met de moslimgemeenschap een dag na de aanval en vertelde hen dat het hele land “verenigd in verdriet” was. Ze beloofde en voerde een grote hervorming van de wapenwet uit binnen een maand.

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Arderm spreekt met vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap in het vluchtelingencentrum van Canterbury in Christchurch, Nieuw-Zeeland, 16 maart 2019. (Kantoor van de Nieuw-Zeelandse premier/Hand-out via Reuters)

“ Jacinda Ardern heeft de wereld laten zien hoe je met intellect en kracht kunt leiden. Ze heeft laten zien dat empathie en inzicht krachtige leiderschapskwaliteiten zijn,” Dat zei de Australische premier Anthony Albanese donderdag.

Ardern kreeg lof over het hele politieke spectrum voor haar aanpak van de Covid-19-pandemie, waardoor het land te maken kreeg met enkele van de strengste maatregelen wereldwijd, maar resulteerde ook in een van de laagste dodentol. Maar haar populariteit is het afgelopen jaar afgenomen, aangezien de inflatie is gestegen tot bijna drie decennia hoog, de centrale bank de contante rente agressief heeft verhoogd en de misdaad is gestegen.

Het land is politiek steeds meer verdeeld geraakt over kwesties. zoals een revisie van de waterinfrastructuur door de overheid en de introductie van een landbouwemissieprogramma.