EAM S Jaishankar för samtal med Sri Lankas motsvarighet, uppmanar president Ranil Wickremesinghe

0
31

Utrikesminister S Jaishankar förde på torsdagen samtal med sin lankesiske motsvarighet Ali Sabry strax efter hans ankomst hit, när Indien informerade IMF om sin försäkran som den globala långivaren vill ha från fordringsägarna för att ha tillhandahållit en välbehövlig räddningsaktion till kontanter- fastspänd önation.

Sri Lanka, som försöker få ett brygglån på 2,9 miljarder USD från Internationella valutafonden (IMF), förhandlade för att få finansiella försäkringar från sina stora fordringsägare – Kina, Japan och Indien – vilket är förutsättningen för att Colombo ska få räddningspaketet.

IMF:s räddningspaket har stoppats när Sri Lanka driver samtal med fordringsägare för att uppfylla den globala långivarens villkor för faciliteten. Jaishankar, som kom hit från Maldiverna på den andra etappen av sin tvånationsturné, träffade Sabry och diskuterade frågor av ömsesidiga och regionala intressen, sa källor.

Han uppmanade också president Ranil Wickremesinghe, som var värd för en arbetsmiddag för ministern. Sri Lanka’s oöverträffade ekonomiska kris hade paradoxalt nog tagit fram det bästa ur Indien’s oro för dess södra granne med tanke på önationerna’ närhet i ekonomiskt samarbete med Kina fram till dess.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

UPSC Essentials| Veckovisa nyhetsexpress med MCQ: Population of India and C…

Den bortglömda historien om Calcuttas en gång blomstrande japanska gemenskap

Dela rum, böcker & framgång: 3 syskon knäcker J&K civils

Delhi Konfidentiellt: Eknath Shinde’s Sena väntar ivrigt på Union Ca…Använd nyårskampanjkod SD25

När krisen började bita ihop för ett år sedan kom Indien fram med hjälp värd 4 miljarder USD. På tisdagen sa president Wickremesinghe till parlamentet att hans regering har “framgångsrikt” avslutade sina samtal om skuldsanering med Indien.

Indiens extra sekreterare för finansministeriet Rajat Kumar Mishra informerade på tisdagen IMF:s chef Kristalina Georgiva att New Delhi har bekräftat sitt stöd till Sri Lanka i frågan om skuldsanering. Förra veckan avslutade Sri Lanka sina samtal om skuldsanering med Japan. Sri Lanka inledde samtal om skuldsanering med sina fordringsägare i september förra året, vilket motiverades av dess avtal med IMF om en facilitet på 2,9 miljarder USD under fyra år.

Den började förhandla med IMF om en räddningstjänst efter att ha meddelat sin första fallissemang på statsskulden någonsin i april förra året. IMF-faciliteten skulle göra det möjligt för önationen att få överbryggande finansiering från marknader och andra låneinstitutioner som ADB och Världsbanken.

Annons

Jaishankar blev för övrigt den första utländska dignitären under den ekonomiska krisen som besökte Sri Lanka . Hans besök i mars förra året vid krisens höjdpunkt försäkrade lankeserna att Indiens ‘Neighbourhood First’ politik var ganska mycket i spel.

“Sri Lanka är en nära vän och granne, och Indien har stått med folket i Sri Lanka hela tiden,” sade utrikesministeriet i New Delhi på tisdagen.

Jaishankars besök i Colombo är ett vittnesbörd om den vikt som Indien fäster vid sina nära och vänskapliga förbindelser med Sri Lanka, sa det.< /p>Annons

Sri Lanka drabbades av en oöverträffad finanskris 2022, den värsta sedan dess självständighet från Storbritannien 1948, på grund av en allvarlig brist på valutareserver, vilket utlöste politisk oro i landet som ledde till avstängningen av den allsmäktiga familjen Rajapaksa.