Choudhary Lal Singh, de enige supporter die Rahul Yatra had kunnen missen in J&K

0
53

Dogra Swabhiman Sangathan-voorzitter Choudhary Lal Singh, wiens beslissing om zich bij de Bharat Jodo Yatra aan te sluiten het Jammu en Kasjmir-deel van Rahul Gandhi's mars in het duister heeft gehuld, was bij zowel het Congres als de BJP en nooit ver verwijderd van controverse.

Het is zijn steun aan de verdachte van de groepsverkrachting in 2018 en de moord op een achtjarig stammeisje uit Bakerwal in Kathua, dat nu door tegenstanders wordt gebruikt om aan te vallen de Yatra.

Ook in Political Pulse |Kathua-zaak schaduw over Bharat Jodo Yatra: J&K-congresleider treedt af wegens deelname Dogra-leider

Lal Singh, destijds minister in de toenmalige BJP-PDP-regering, had zich aangesloten bij een bijeenkomst die was georganiseerd door de familieleden van de beschuldigde, samen met senior kabinetscollega Chander Parkash Ganga, en steunde hun eis voor een CBI-onderzoek naar de zaak.< /p>

Na publieke verontwaardiging over hun steun aan de vermeende verkrachters en moorden, moesten beide ministers ontslag nemen uit het kabinet.

Alleen verhalen van abonneesAlles bekijken

Het vergeten verhaal van Calcutta's eens zo bloeiende Japanse gemeenschap

Kamer delen, boeken & succes: 3 broers en zussen kraken J&K civilsDelhi Confidential: Sena van Eknath Shinde wacht reikhalzend op Union Ca…Wat is een handelsmerkschending: Subway vs Suberb in Delhi High Court Pas nieuwjaarspromotiecode SD25 toe

Een van de eersten die de kwestie ter sprake bracht nadat Lal Singh zei dat hij lid zou worden van de Rahul Yatra was Deepika Puskhar Nath, die de advocaat was van de familie van het vermoorde meisje. Nath nam ontslag als woordvoerder van het Congres J&K en zei dat ze het partijplatform niet kon delen met iemand die “brutaal de verkrachters en moorden op een achtjarig stammeisje had verdedigd”.

Verwijzend naar hoe het incident door de BJP was geprojecteerd als een hindoe-versus-moslimkwestie, met de beschuldigde hindoes, twitterde Nath: “Lal Singh verdeelde de hele regio van Jammu & Kasjmir om de verkrachters te beschermen en @bharatjodo is ideologisch tegenovergesteld.”

Must Read |Lal Chowk 'onderdeel van RSS-agenda', zegt Cong, zal Rahul Yatra beëindigen met het hijsen van de vlag op het hoofdkwartier van partij Srinagar

Voormalig eerste minister en Vice-president van de Nationale Conferentie, Omar Abdullah, die lid zal worden van de Yatra in J&K, vroeg het Congres om Singh niet toe te staan ​​er deel van uit te maken.

Advertentie

“… sommige mensen zouden kunnen proberen de Yatra te gebruiken om hun verleden te vergoelijken. We zijn de rol niet vergeten die werd gespeeld door de leiders die probeerden de verkrachter te redden,” Dat vertelde Omar woensdag aan mediamensen in Srinagar.

Ex-CM en PDP-president Mehbooba Mufti tweette donderdag echter dat ze de zaak steunde waarvoor Rahul met duizenden meeliep, “om de structuur van het land terug te naaien”. “Het maakt mij niet uit wie zich bij hem voegt, het gaat om het motief”, zei ze, eraan toevoegend dat ze deel zal uitmaken van de Yatra.

Lal Singh, 63, begon zijn politieke carrière als studentenleider, en werd voor het eerst verkozen als MLA van Basohli in het district Kathua in 1986 op een Congress (Tiwari) ticket. In 2002 won hij dezelfde zetel als een door het Congres genomineerde en werd hij ingewijd als minister, Gezondheid en Medisch Onderwijs, in een PDP-Congres-coalitieregering.

Advertentie

Lal Singh verhuisde vervolgens naar de Lok Sabha en won in 2004 en 2009 van Udhampur. In augustus 2014, een ticket geweigerd door het congres, trad hij toe tot de BJP. Dit was maanden nadat hij de toenmalige BJP-premierkandidaat, Narendra Modi, in de Lok Sabha-peilingen van 2014 slecht had beledigd.

Lees ook |Meer dan 30 DAP-oprichters treden vandaag toe tot Cong terwijl Azad EC ontmoet voor partijregistratie

Als BJP-kandidaat uit Basohli bij de parlementsverkiezingen van 2014 wist Lal Singh opnieuw te winnen. Deze keer, toen de PDP-BJP een alliantieregering vormde, werd Lal Singh opnieuw minister (eerst de portefeuille Gezondheid en Medisch Onderwijs en later Bossen en Milieu).

Slechts twee weken later. door de eed af te leggen als minister, belandde hij in een controverse, waarbij een vrouwelijke arts een klacht indiende en hem beschuldigde van het veroorzaken van haar “geestelijke intimidatie die neerkomt op schandalige bescheidenheid”. Als minister van Gezondheid en Medisch Onderwijs werd hij op camera betrapt met zijn hand op de halsband van de dienstdoende arts in een overheidsziekenhuis in Kathua's Lakhanpur.

In mei 2016 diende een groep Gujjars en boeren een klacht in bij de politie tegen Lal Singh, destijds minister van bosbouw, omdat hij hen zou hebben herinnerd aan het bloedbad onder moslims in de regio in 1947, om hen te bedreigen. De boeren waren naar hem toe gegaan om herstel te vragen van een kaart waarmee ze bomen konden vervoeren die op hun land waren gevallen.

In juni 2018 zou Lal Singh naar verluidt mediamensen uit Kasjmir hebben bedreigd “om een ​​grens te trekken hun journalistiek”, wat hen herinnert aan de moord op een redacteur van Rising Kashmir door militanten in Srinagar.

Mis het niet | Bharat Jodo Yatra finale: 21 'gelijkgestemde' partijen uitgenodigd; AAP, KCR, Azad weggelaten

In hetzelfde jaar moest de BJP, in verlegenheid gebracht door de steun van Lal Singh en Chander Parkash Ganga aan de Kathua-beschuldigden van verkrachting en moord, beiden aftreden als ministers.

Terwijl Ganga in de BJP bleef, stopte Lal Singh in 2019 en liet de Dogra Swabhiman Sangathan drijven. Nu artikel 370 tegen die tijd was ingetrokken, zei hij dat de agenda van zijn partij de oprichting van een afzonderlijke Jammu-staat was met grondwettelijke waarborgen voor inwoners met betrekking tot land en banen, en bescherming tegen “exploitatie” van zijn natuurlijke hulpbronnen, “vooral voor Kasjmir”.

Advertentie

Acht mensen, onder wie vier politieagenten en een gepensioneerde belastingambtenaar, werden gearresteerd in verband met de groepsverkrachting en de daaropvolgende moord op het meisje Bakerwal in de Rasana-bossen van Kathua. Van hen zijn er zes veroordeeld en één vrijgesproken. De achtste, die beweerde een minderjarige te zijn, zal nu als volwassene worden berecht.

© The Indian Express (P) Ltd