Apple's grootste computerstoring wordt vandaag 40 jaar oud

0
35
Vladeep/Shutterstock.com

Apple heeft een aantal opmerkelijke productstoringen, waaronder onder andere de ronde muis, eMate, Pippin en Newton. Maar geen enkele is zo beroemd als degene die de naam draagt ​​van de eerste dochter van Steve Jobs, Lisa. Als deze computerlijn was geslaagd, zou hij vandaag 40 jaar bestaan.

Apple begon op 30 juli 1979 met de ontwikkeling van Lisa. Het bedrijf verklaarde officieel dat “Lisa” stond voor “Locally Integrated Software Architecture.” Het was echter een bekend geheim dat de computer eigenlijk vernoemd was naar de dochter van Steve Job, Lisa Nicole Brennan (later Lisa Nicole Brennan-Jobs). Maar aangezien Jobs destijds het vaderschap ontkende, werd het acroniem bedacht om de oorsprong van de naam te verdoezelen. Jobs gaf de waarheid pas kort voor zijn dood toe aan zijn biograaf Walter Isaacson en zei: “Het is duidelijk vernoemd naar mijn dochter.”

Lisa valt op onder de vroege Apple-computers als het eerste model dat een muis en een grafische gebruikersinterface gebruikte. Steve Jobs zat aanvankelijk in het ontwikkelingsteam van Lisa, maar werd al snel afgezet vanwege onenigheid binnen het bedrijf. Hij ging verder met het leiden van de Macintosh-ontwikkelingsafdeling, die uiteindelijk de Lisa in de verkoop liet zien en het vlaggenschip van het bedrijf werd op het gebied van computers.

GERELATEERDDeze maand in de technische geschiedenis: juli

Lisa van haar kant was geen slechte machine. Het pionierde niet alleen met concepten zoals de muis en GUI, maar het bevatte ook een taakgerichte workflow, een 5 MHz-processor en RAM-uitbreidingsslots. Het was echter erg duur. Bij de lancering werd een Apple Lisa verkocht voor $ 10.000 – een fors bedrag in 1983 dat zich vandaag zou vertalen naar meer dan $ 30.000. Het werd ook geplaagd door softwareproblemen en prestatieproblemen die Apple later oploste.

Alles bij elkaar heeft Apple 50 miljoen dollar geïnvesteerd in de ontwikkeling en marketing van Lisa. En tegen de tijd dat het bedrijf de lijn stopte in 1986, hadden slechts 10.000 Lisa's klanten bereikt. In een treurige coda van de Lisa-sage kocht het bedrijf in 1989 een stortplaats in Logan, Utah, om 10.000 onverkochte eenheden te begraven.