Regeringen föreslår en rad ändringar i insolvenslagstiftningen

0
31

Regeringen föreslog på onsdagen en rad ändringar av insolvenslagen, inklusive att snabba upp processen och utöka omfattningen av färdigförpackade ramverk.

Insolvens- och konkurskoden (IBC), som trädde i kraft 2016, föreskriver en marknadsanknuten och tidsbunden lösning av stressade tillgångar. Koden har redan genomgått olika ändringar.

“För att stärka IBC:s funktion övervägs ändringar av Koden i samband med godkännandet av ansökningar om företagsinsolvensavveckling (CIRP), rationalisering insolvenslösningsprocessen, omarbetning av likvidationsprocessen och tjänsteleverantörernas roll enligt koden,” sa ministeriet i ett meddelande.

Bland andra förändringar har ministeriet för företagsfrågor föreslagit att man utvecklar en toppmodern elektronisk plattform som kan hantera flera processer under koden med ett minimum av mänskligt gränssnitt.

Subscriber Only StoriesView All

Varför stridsvagnar snubblar upp västerut

“Endast mikroföretag, små och medelstora företag som kan skapa jobb kommer att möjliggöra…

'Om du lämnar giftiga arbetsplatser, dör de så småningom ut': Ankur …

Mattrender 2023 som pekar mot en lovande framtid.Använd nyårskampanjkod SD25

“Det övervägs att denna e-plattform kan tillhandahålla ett ärendehanteringssystem, automatiserade processer för att lämna in ansökningar till AA, leverans av meddelanden, möjliggöra interaktion mellan IP:er (Insolvency Professionals) med intressenter, lagring av register över CD-skivor (Företagsgäldenärer) som genomgår processen och uppmuntrar andra marknadsaktörers deltagande i IBC:s ekosystem,” meddelandet sa.

Ministeriet har också föreslagit en omformning av Fast-Track Corporate Insolvency Resolution Process (FIRP) för att göra det möjligt för finansiella borgenärer att driva insolvenslösningsprocessen för en CD utanför den rättsliga processen samtidigt som en viss delaktighet från den dömande myndigheten (AA) behålls för att förbättra den juridiska säkerhet om det slutliga resultatet.

“Det övervägs att bestämmelserna som handlar om FIRP kan ändras för att tillhandahålla att icke-relaterade FC:er (finansiella fordringsägare) på en CD kan välja och godkänna en resolutionsplan genom en informell process utanför domstol och involvera AA endast för dess slutgiltiga godkännande (eller ett moratorium, om det behövs).

Annons

“Insolvenslösning genom denna procedur kommer att vara tillgänglig för CD-skivor med sådana tillgångsstorlek som meddelats av staten. Vidare kommer den resolutionsplan som godkänts genom detta förfarande att ha samma giltighet som en vanlig plan som godkänts under CIRP (Corporate Insolvency Resolution Process),” sade meddelandet.

Ett annat förslag är att utvidga det färdiga ramverket för insolvenslösning till vissa kategorier av företagsgäldenärer utöver mikro-, små och medelstora företag (MSME).