Pushkar Singh Dhami informerar Amit Shah om Joshimath; säger 65-70% lever normalt liv

0
36

Uttarakhands chefsminister Pushkar Singh Dhami träffade unionens inrikesminister Amit Shah på onsdagen och informerade honom om status för rehabiliteringsarbetet som utförs i Joshimath där sprickor uppstår i byggnader och andra strukturer på grund av landsättningar.

< p>Efter mötet sa Dhami att 65-70 procent människor i Joshimath lever ett normalt liv och att Char Dham Yatra kommer att starta efter fyra månader.

Ett team från National Geophysical Research Institute kontrollerar markens bärförmåga i det landsättningsdrabbade området i Joshimath på tisdag. PTI

 

CM berättade för mediapersoner att inrikesministern försäkrade honom om all hjälp som behövdes för att hantera den nuvarande situationen i Joshimath. “Idag gav jag detaljerad information till honom (Shah) om situationen i Joshimath. Jag berättade också för honom om sökandet efter nya platser och andra arbeten som utförs av delstatsregeringen. Han försäkrade att all hjälp kommer att tillhandahållas av centret”, sa Dhami. Som svar på påståenden från vissa politiska partier om att Uttarakhand-regeringen undertrycker rapporter från olika byråer om Joshimath, sa Dhami: “Människor som sitter på olika platser i landet talar om Uttarakhand, vilket inte är rätt eftersom 65 till 70 procent av människor som bor där lever sina liv normalt. I närliggande Auli, som är en turistattraktion, pågår allt som vanligt. Turister besöker fortfarande Auli. Char Dham Yatra kommer att starta under de kommande fyra månaderna”, sa han.

Subscriber Only StoriesView All

UPSC Key- 20 januari 2023: Know about Politics and Sports, Sexual orient…

Varför stridsvagnar snubblar upp i väst

'Endast mikro-, små och medelstora företag som kan skapa jobb kommer att möjliggöra…

‘Om du lämnar giftiga arbetsplatser, dör de så småningom ut’: Ankur …Använd nyårskampanjkod SD25

Dhami sa också att det inte var snack om pengar. “Jag har delat preliminär information med honom. Den här frågan kommer att diskuteras senare när vi kommer att lämna in en fullständig rapport, när den väl kommer”, sa han.

National Disaster Response Force (NDRF), State Disaster Response Force (SDRF) och polispersonal förbereder sig för rivningen av Hotel Malari Inn, som har markerats som osäkert, i Joshimath. (PTI/fil)

Dela rapporter: regering till institut

Uttarakhands regering har uppmanat olika tekniska institut som studerar landsättningen och jordskred i Joshimath att dela sina rapporter med varandra för bättre förståelse av situationen. Katastrofhanteringssekreterare Ranjit Kumar Sinha berättade på onsdagen för media att Uttarakhands chefssekreterare SS Sandhu har uppmanat direktörerna och forskarna vid olika tekniska institut som arbetar i Joshimath att studera de drabbade områdena omedelbart och skicka in rapporten så snart som möjligt.

”Studier av jordskred i Joshimath bör göras på ett tidsbestämt sätt. Olika tekniska institut bör också dela sina studierapporter med varandra. Tillsammans med tydlighet i studierapporterna bör lösningen också diskuteras”, sa Sinha.

Annons Läs också |Joshimath landsättningar: Sprickmätare för att bedöma skador; GSI nickar till 4 platser för prefabricerade hyddor för de drabbade

Tidigare på tisdagen utfärdade centralregeringen en tidslinje för de tekniska institutioner som drivs av den för att lämna in studierapporter om de katastrofdrabbade områdena i Joshimath.

“Ett team av 10 forskare från Central Building Research Institute (CBRI) har fått tre veckors tid att lämna in sin rapport. På samma sätt har ett team med 10 forskare från National Geophysical Research Institute (NGRI) och ett team på sju personer från Wadia Institute fått två veckor för preliminär rapport och tre veckor för den slutliga rapporten, säger Sinha.

Läs också |Joshimath landsättningar: Rivning av ytterligare 15 byggnader startar, regeringen fixar tidslinjer för expertteam

Regeringen har gett två veckor för den preliminära rapporten och två månader för den slutliga rapporten till ett team av sju forskare från Geological Survey från Indien (GSI). En vecka för den preliminära rapporten och tre veckor för den slutliga rapporten har getts till teamet av fyra forskare från Central Ground Water Board (CGWB), sade han.

Annons

Under tiden har vattenutsläppet i Joshimath har minskat för tredje dagen i rad. Sinha sa att vattenutsläppet har kommit ner till 100 LPM (liter per minut) från 540 LPM för ungefär en vecka sedan. Enligt uppgifter från Chamoli-distriktsförvaltningen har sprickor hittills upptäckts i 849 byggnader och 181 strukturer har identifierats som belägna i “osäker zon”. Totalt har 865 personer från 258 familjer blivit tillfälligt fördrivna.

© The Indian Express (P) Ltd