Mängder av giftig plast i populär juice

0
39

Publicerad 20 januari 2023 kl 07.33

Konsument. Coca-Cola stäms för sitt juicemärke “Simply Orange”, som läskjätten hävdar är en helt naturlig och hälsosam dryck, skriver The Guardian. I själva verket är juicen förorenad med giftiga PFAS-kemikalier.

Gilla artikeln på Facebook

PFAS-kemikalier är kopplade till cancer, fosterkomplikationer, leversjukdomar, njursjukdomar, autoimmuna störningar och andra allvarliga hälsoproblem.

En domstol i New York ska nu pröva käromålet som ifrågasätter flera specifika uttalanden på Simpy Oranges förpackningar, såsom “bara naturliga ingredienser”, “helt enkelt naturlig” och “inget att dölja”.

Frasen “filtrerat vatten”, som används i innehållsdeklarationen, får dessutom konsumenterna att “tro att ytterligare åtgärder har vidtagits för att ta bort eventuella kemikalier eller föroreningar”, heter det i stämningsansökan.

Stämningsansökan anger att tester visat att juicen har höga halter av PFOA och PFOS, som är två av de mest farliga föreningarna. De användes i flera decennier innan de mestadels fasades ut i USA – men förorenar fortfarande naturen.

Testresultaten visade enligt stämningsansökan PFOA- och PFOS-nivåer “hundratals gånger” högre än vad det amerikanska livsmedelsverket anser vara säkert för dricksvatten.

Inga gränser finns i USA för PFAS i apelsinjuice eller andra livsmedel.