Kathua-zaakschaduw op Bharat Jodo Yatra: J&K-congresleider treedt af vanwege de deelname van de Dogra-leider

0
36

Vooruitlopend op de door Rahul Gandhi geleide Bharat Jodo Yatra (BJY) die het Union Territory of Jammu and Kashmir (J&K) binnenging, heeft een woordvoerder van het Congres Deepika Pushkar Nath ontslag genomen uit protest tegen de aanvaarding van de partij voorstel van Dogra Swabhiman Sangathan-oprichter Choudhary Lal Singh om deel te nemen aan de voetmars in Lakhanpur.

Ze wees erop dat ze de partij verliet op “ideologische gronden”, en zei dat Lal Singh, een voormalige staatsminister, verantwoordelijk was voor “het saboteren van de rechtszaak” in de groepsverkrachting en -moord in 2018, “door brutaal te verdedigen” de verkrachters en moordenaars van een achtjarig meisje uit de Bakerwali-stam in de bossen van Rasana in het Kathua-district.

Lees ook |Lal Chowk ‘onderdeel van RSS-agenda’, zegt Cong, zal Rahul Yatra beëindigen met vlaghijsen op feest Srinagar HQ

“Gezien het voorstel van Ch Lal Singh om lid te worden van @bharatjodo & @INCJammuKashmir als ik hetzelfde toesta, heb ik geen andere keuze dan ontslag te nemen bij @INCIndia(.) Lal Singh was verantwoordelijk voor het saboteren van de Kathua-verkrachtingszaak in 2018 door brutaal verkrachters te verdedigen”, schreef Deepika Pushkar Nath op Twitter. “Lal Singh verdeelde de hele regio Jammu & Kasjmir om de verkrachters te beschermen en @bharatjodo is ideologisch tegengesteld [sic]. Op ideologische gronden kan ik het partijplatform niet met zo iemand delen”, schreef ze.

Als advocaat vertegenwoordigde Deepika de ouders van het slachtoffer in het J&K High Court en zocht ze een door de rechtbank gecontroleerde onderzoek naar de zaak. Ze had de beklaagde ook voor het Hooggerechtshof gedaagd, met het verzoek het proces over te dragen van J&K naar Pathankot in het naburige Punjab.

Alleen abonnees VerhalenAlles bekijken

Hybride Covid-immuniteit biedt meer dekking dan infectie, zegt studie

Delhi Confidential: Speciale genodigden op Republic Day-parade dit jaarWat veroorzaakte Indiase worstelaars’ protest: Angst bij vrouwen voor &#821…< /figuur>Waarom de ontwerpregels van IT voor de factchecks van PIB nog een paar controles kunnen gebruikenNieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen

Acht mensen, waaronder vier politieagenten en een gepensioneerde belastingambtenaar, werden in de zaak gearresteerd. Van hen werden er zeven berecht voor een zittingsrechtbank in Pathankot, terwijl de aanklacht tegen de achtste verdachte in behandeling was, na controverse over zijn leeftijd – gezien de bewering van de verdachte dat hij minderjarig was (d.w.z. jonger dan 18 jaar). – terwijl medisch bewijs suggereerde dat hij 19 was.

Zes van de zeven verdachten in het proces werden veroordeeld tot drie jaar tot levenslange gevangenisstraf. In november 2022 beval het Hooggerechtshof om het proces tegen de achtste verdachte als volwassene te houden, waarbij het oordeelde dat hij op het moment van het misdrijf geen minderjarige was. “Bij gebrek aan enig ander sluitend bewijs, moet de medische mening over leeftijd worden overwogen om de leeftijdscategorie van de verdachte te bepalen”, oordeelde de rechtbank.

Ook in Political Pulse |Bharat Jodo Yatra finale: 21 'like-minded ' partijen uitgenodigd; AAP, KCR, Azad weggelaten

Lal Singh, een tweevoudig parlementslid en drievoudig MLA, had het Congres verlaten om zich aan te sluiten bij de BJP voorafgaand aan de parlementsverkiezingen van 2014. Hij werd ook ingewijd als kabinetsminister in de PDP-BJP-coalitieregering. Echter, in 2018, enkele maanden voordat de regering viel, verliet Singh de BJP na controverse over zijn deelname aan een bijeenkomst die was georganiseerd ter ondersteuning van de eis van de beschuldigde voor een CBI-onderzoek naar de zaak. Later richtte hij zijn eigen Dogra Swabhiman Sangathan-partij op.

Advertentie

Toen hem werd gevraagd of Lal Singh toetrad tot de BJY, zei AICC J&K-leider Rajni Patil dat iedereen die gelooft dat Rahul Gandhi de kloof tussen verschillende gemeenschappen, religies en kasten overbrugt, welkom is. “We zijn alleen gefocust op de mars van onze leider. We hebben niets te maken met wat een lokale leider lokaal heeft gedaan”, zei ze, eraan toevoegend dat Rahul Gandhi ook niet de congresvlag draagt, maar de Indiase driekleur. Iedereen die in de Indiase grondwet en de nationale vlag gelooft, kan meedoen aan de mars, voegde ze eraan toe.

Must Read |Rahul voor Yatra en Rahul erna: Congres juicht zijn kilometers toe

Politieke waarnemers zeiden dat Deepika's aftreden niet van plan was hebben veel impact, gezien het feit dat ze geen grote massabasis op de grond heeft. Bovendien was het niet alleen Lal Singh die de bijeenkomst had bijgewoond die was georganiseerd ter ondersteuning van de eis van de Kathua-verkrachting die werd beschuldigd voor een CBI-onderzoek, maar ook van zijn toenmalige kabinetscollega Chander Parkash Ganga.

Beide Lal Singh en Ganga zaten toen in de BJP. Beiden moesten ontslag nemen uit het kabinet. Maar terwijl de eerste het feest verliet en zijn eigen outfit dreef, zat de laatste nog in de BJP. Als zodanig zou de BJP de kwestie niet ter sprake willen brengen, aangezien zij ook één leider in haar gelederen had die een aanhanger was van de beschuldigde Kathua-verkrachting.