Höjdpunkter i församlingsvalet 2023: Tripura röstar den 16 februari, Meghalaya, Nagaland den 27 februari; räknar med den 2 mars

0
31

BJP kom till makten i staten för första gången 2018, vilket avslutade en 25-årig regeringstid för vänsterfronten. Den 14 maj 2022, i en abrupt förändring, lade BJP ner Biplab Deb och tog in den relativt lågmälda Manik Saha som CM. Kongressen och CPI(M) försöker slåss tillsammans, och det talas alltmer om en allians mellan de två, medan stampartiet TIPRA Motha, som bildades 2021, kan ta bort stamröster från BJP:s allierade IPFT . TIPRA Motha kan komma att bli en avgörande faktor i valet.

Platser som vann 2018 och röstdelning:

BJP – 35 (43,59 %)

KPI(M) – 16 (42,22%)

IPFT – 8 (7,38%)

16:13 (IST)18 januari 2023 Hur det gick för Meghalaya i sitt val till parlamentet 2018

Det finns sprickor mellan BJP och National People’s Party (NPP) som leds av chefsminister Conrad Sangma. I valet 2018 stöddes Sangmas parti av BJP och de regionala partierna men bestred 53 av de 60 platserna på egen hand. Intrycket av att BJP är antikristet har varit svårt att släppa på axlarna, med farhågor från samhället ytterligare förstärkt efter att ett brev dök upp från Assam Police Special Branch som sökte information från lokala polisstationer i BJP-styrda Assam om religiösa omvändelser och antalet kyrkor i staten.

Det mest högljudda oppositionspartiet mot BJP i delstaten är Trinamool Congress (TMC), en ny deltagare i Meghalaya. I november 2021 bytte 12 av 17 sittande kongressledamöter, ledda av den tidigare chefsministern och den sexfaldige parlamentsledamoten Mukul Sangma, över till det. Mukul Sangma, en populär ledare, kan hjälpa partiet, särskilt på hans hemmaplan Garo Hills, som skickar så många som 24 parlamentsledamöter till församlingen med 60 medlemmar.

Säten vann 2018 och röstdelning:

BJP – 2 (9,63%)

Kongress – 21 (28,50%)

Hill State People's Democratic Party (HSPDP) – 2 (5,35 %)

NPP – 19 (20,6 %)

Förenade demokratiska partiet – 6 (11,61%)

Khun Hyniewtrap National Awakening Movement – 1 (0,9%)

15:54 (IST)18 jan 2023 En tillbakablick på Nagalands församlingsval 2018

The Nationalist Democratic People's Party (NDPP) och BJP bekämpade valen tillsammans. Medan BJP vann oöverträffade 12 platser, blev NDPP:s Neiphiu Rio chefsminister.

I år kommer staten åter att se ett val i skuggan av den efterlängtade slutgiltiga lösningen i den politiska frågan om Naga. Det var i hopp om detta som alla partier här gick samman 2021 för att bilda UDA. Naga People's Front (NPF), som en gång styrde staten, har meddelat att de kommer att tävla i valet ensam och mot NDPP- BJP koalition. Liksom 2018 har båda partierna tillkännagivit en allians före omröstningen, där BJP kommer att bestrida 20 platser och NDPP de återstående 40.

Platser vann 2018 och röstandel :

NPF – 26 (38,78 %)

NDPP – 17 (25,30%)

BJP – 12 (15,31%)

Oberoende – 1 (4,28%)

JD(U) –1 (4,49%)

15:46 (IST)18 jan 2023 Församlingsval 2023: Efter massiva vinster förra gången, avslutades uppgiften för BJP i kommande NE-mätningar

De kommande valen i de nordöstra delstaterna Tripura, Nagaland och Meghalaya kommer att få se BJP kämpa för att behålla de framgångar de gjorde i regionen 2018. Medan BJP är vid makten i Tripura, är det en del av de styrande koalitionerna med National Democratic Progressive Party (NDPP) i Nagaland och med National People’s Party (NPP) i Meghalaya.

Mandatperioden för de tre församlingarna, som har 60 medlemmar vardera, kommer att avslutas i mars. Tripura kommer att rösta den 16 februari och Meghalaya och Nagaland den 27 februari. Rösterna kommer att räknas den 2 mars. Läs mer 

15:27 (IST)18 jan 2023 Nagaland röstar i februari 27, resultat den 2 mars

15 :23 (IST)18 jan 2023 Rösta i Meghalaya den 27 februari, räknat den 2 mars

15:19 (IST)18 jan 2023 Tripura röstar den 16 februari, resultat den 2 mars

15:12 (IST)18 januari 2023 Schema för Tripura, Nagaland och Meghalaya omröstningar 2023

15:10 (IST)18 jan 2023 Omröstningar i Arunachal Pradesh, Jharkhand, West Bengal, TN och Maha den 27 februari

Under tiden , meddelade valkommissionen att omröstningar på en plats vardera i Arunachal Pradesh, Jharkhand, Västbengalen, Tamil Nadu och två i Maharashtra kommer att äga rum den 27 februari.

15:07 (IST)18 jan 2023 Tripura röstar den 16 februari, Meghalaya, Nagaland den 27 februari; räknar den 2 mars

När valkommissionen på onsdagen tillkännagav schemat för de kommande valkommissionerna 2023, sa valkommissionen att Tripura kommer att gå till val den 16 februari, medan Meghalaya och Nagaland kommer att rösta den 27 februari. Räkningen av röster kommer att ta plats den 2 mars.

14:56 (IST)18 januari 2023 2,28 lakh väljare lades till i Tripura, Meghalaya och Nagaland

Omkring 2,28 lakh väljare har lagts till i de tre (Nagaland, Tripura, Meghalaya) delstater, och 97 000 väljare är mer än 80 år gamla, 2 600 väljare mer än 100 år gamla, sade chefsvalkommissionären Rajiv Kumar på onsdagen.

14:55 (IST)18 jan 2023 376 vallokaler över Tripura, Meghalaya och Nagaland ska skötas av kvinnlig personal

Nära 376 vallokaler i de tre delstaterna – Nagaland, Meghalaya och Tripura – kommer att förvaltas av kvinnlig personal, meddelade chefsvalkommissionären Rajiv Kumar på onsdagen. 

LÄDDA MER

Unionens inrikesminister Amit Shah Minister med Tripura CM Manik Saha garlanderade under en Bharatiya Janata Party-rally i Dhamanagar i omröstningsbundna Tripura, torsdagen den 5 januari 2023. (PTI Photo)

Värmen är på gång som Omröstningssäsongen börjar i NE, med VIP-besök, allianssprickor, förhandlingar om stat

Inför det kommande parlamentsvalet börjar omröstningssäsongen i nordöstra delen bli varmare, och unionens inrikesminister Amit Shah kommer på besök till Tripura och Nagaland den här veckan. Tillsammans med Meghalaya är de två delstaterna planerade att hålla val nästa månad.

De uppmärksammade besöken, som följde strax efter premiärminister Narendra Modis rundtur i Tripura och Meghalaya förra månaden, signalerar BJP:s tidiga push i en region där den nu är en del av den styrande koalitionen i de flesta stater, i någon eller annan form.

I Tripura flaggade Shah av BJP-kampanjen med en rath yatra, den första för staten, för att lyfta fram regeringens prestationer, efter att ha förskjutit CPI(M) från makten efter fem år.

EC säger att våldsfria omröstningar är huvudmålet i Tripura, kommer inte att tolerera regelöverträdelser

Valkommissionen uttalade en strikt försiktighet på torsdagen mot valomröstningsvåld och regelöverträdelser i Tripura och sa att den hade träffat administrativa, säkerhetsåtgärder och valförrättare och identifierade 25 frågor som skulle åtgärdas för att säkerställa fria och rättvisa omröstningar.

I en mediebriefing innan de lämnade staten på morgonen sa chefsvalkommissionären Rajiv Kumar: “I många stater förekommer inte våld före omröstningen längre. I Himachal Pradesh och Gujarat, där omröstningar nyligen hölls, förekom inget våld. Att skrämma valfri kandidat, bränna partikontor, förhindra fri och rättvis röstning skulle inte tolereras. Alla har fått strikta instruktioner om att dessa inte skulle tillåtas till varje pris. Förtroendeskapande och fritt väljardeltagande är av största vikt.”

  • Indian Express-webbplatsen har fått betyget GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© IE Online Media Services Pvt. Ltd Först publicerad den: 18-01-2023 kl. 12:06 IST

  • Taggar:
  • Meghalaya
  • Meghalaya Polls 2023
  • Nagaland
  • li>

  • Nagaland Polls 2023
  • Tripura
  • Tripura Polls 2023