Er proteinbarer sunne, bra for vekttap?

0
59

Skrevet av Dr Neeti Pravesh

Proteinbarer er en populær snack mat designet for å være en praktisk kilde til ernæring. Mange liker dem fordi de er en rask måte å tilføre protein og andre næringsstoffer i kosten. Mange proteinbarer er laget av dadler og tørket frukt, nøtter og frø, og fullkorn som havre eller quinoa. Den gjennomsnittlige proteinbaren inneholder 5–10 gram fett, 25–35 gram karbohydrater og 5–10 gram fiber. Mange proteinbarer er en god kilde til mikronæringsstoffer, som kalsium, B-vitaminer, kalium og jern. Men dette er kanskje bare påstander for et salgsargument når faktum er at proteinbarer bare kan være enda en godteri mens de får oss til å tro at vi spiser sunt.

I disse dager inneholder mange kommersielt produserte proteinbarer store mengder tilsatt sukker. Dessuten bruker de usunne søtningsmidler som maissirup med høy fruktose, som tilfører overflødig fruktose til kostholdet ditt og kan øke risikoen for fettlever, fedme og diabetes når det konsumeres i store mengder. Noen ganger kan de bruke rørsukker og honning.

LES OGSÅ |Hvem trenger proteinbarer? Prøv disse 5 ingrediensene energiballene etter trening

Generelt tilbyr de fleste proteinbarer 150–400 kalorier og 10–20 gram protein, selv om noen inneholder nærmere 30 gram protein. Proteinkilden varierer også. Noen barer inneholder yoghurtpulver, melk eller meieriproteiner som kasein og myse, mens andre bruker plantebaserte kilder som soya, erter eller brun ris. Noen inneholder eggehviter, mens andre er avhengige av nøtter og frø som en primær proteinkilde. Dessuten bruker noen proteinbarer svært konsentrerte kilder som myse eller soyaproteinisolater, i stedet for mindre bearbeidede fullmatproteinalternativer. Hvis du er en av dem som tror at å gumle på en bar vil gi deg det nødvendige proteinet, husk at du kan få i deg nok protein gjennom kosten. Noen mennesker bruker allerede mer protein enn kroppen trenger. En gresk studie av 32 studier på mennesker fant at å spise mer protein enn det anbefalte kosttilskuddet (RDA) på 0,8 gram per kg kroppsvekt var assosiert med økt risiko for kreft, hjertesykdom, skjelett-, lever- og nyresykdommer. Så hvorfor invitere til sykdom og metabolsk byrde mens du spiser proteinbarer?

Subscriber Only StoriesSe alle

Hvorfor stridsvogner snubler oppover Vesten

'Bare mikro-, små og mellomstore bedrifter som kan generere arbeidsplasser vil gi…

'Hvis du forlater giftige arbeidsplasser, dør de til slutt ut': Ankur …

Mattrender i 2023 som peker mot en lovende fremtid Bruk nyttårskampanjekode SD25 LES OGSÅ |Føler du energien din? Prøv denne enkle energibaroppskriften laget med bare fire ingredienser

Selv om noen proteinbarer kan bruke fett fra hele nøtter og frø, bruker de fleste høyt bearbeidede planteoljer, som palme, raps, peanøtt eller soyaolje.

En proteinbar til ingen nytte hvis den er laget med raffinerte og bearbeidede ingredienser. Så les matvareetiketten. Forstå at ingredienser på etiketten som glyserin, soyaklumper, gummi arabicum, soyalecitin og maltitolsirup ikke er til nytte for kroppen din. Spis litt ordentlig mat i stedet.