Een expert legt uit: Lichtpuntjes, aandachtspunten in het Jaarrapport Status Onderwijs 2022

0
34

Sinds 2005 onderzoekt ASERs kinderen in de leeftijdsgroep van 6 tot 14 jaar om trends in schoolinschrijving, aanwezigheid en lees- en rekenvaardigheid vast te stellen. Dit jaar werden bijna 7 lakh kinderen in 616 districten ondervraagd.

Hoe is de schoolinschrijving beïnvloed in de pandemiejaren?

De inschrijving is zelfs gestegen in een periode dat scholen dicht waren en we daarvoor al op zeer hoge niveaus zaten. Het is verder gestegen, ook voor oudere leeftijdsgroepen, hoewel men vreesde dat vooral oudere meisjes zouden afhaken.

Lees |Kleine verbetering in Engelse leesvaardigheid bij kinderen van de basisschool en middelbare school

En dan is er een grote verschuiving naar overheidsscholen. Ik denk dat we meer analyse nodig hebben over wat dat betekent. Misschien is het tijdelijk, maar de stem van 7 lakh kinderen en hun gezinnen is overweldigend dat het goed is om weer op school te zijn.

Alleen abonneesVerhalenAlles bekijken

Waarom tanks in het westen struikelen'Alleen micro-, kleine en middelgrote ondernemingen die banen kunnen genereren, zullen…'Als je giftige werkplekken verlaat, zullen ze uiteindelijk uitsterven': Ankur …

Voedseltrends in 2023 die wijzen op een veelbelovende toekomstPas nieuwjaarspromotiecode SD25 toe Lezen | Door pandemie beïnvloed leren, dip in lezen, basisvaardigheden rekenen

Dat brengt zowel een soort momentum als een verantwoordelijkheid met zich mee. Nu de studenten er zijn, moeten we ervoor zorgen dat hun opkomst stijgt. Het aanwezigheidspatroon is niet veel veranderd sinds de scholen zijn geopend en er is een enorme variatie in opkomst in het hele land. We moeten die patronen doorbreken.

Hebben verbeteringen in faciliteiten zoals middagmaaltijden, toiletten, etc. bijgedragen aan de toename van het aantal inschrijvingen?

In de loop van de tijd is er een verbetering opgetreden in infrastructuurvariabelen. Ik denk dat systemen dat als vanzelfsprekend doen. Ik heb het gevoel dat het probleem van de inschrijvingen mogelijk voortkomt uit het feit dat tijdens Covid de privéscholen op het platteland niet veel konden doen omdat hun eigen economie erg kwetsbaar was. Maar omdat ze aan de staat verbonden waren, deelden overheidsscholen schoolboeken uit, ze deelden vaak middagmaaltijden uit. De leraren waren in staat om op een of andere manier contact op te nemen. Dus ik denk dat er een aantrekkingsfactor is.

Advertentie

En uit onze gebruikelijke ervaring is het ook zo dat het gezinsinkomen misschien is aangetast, maar dat iedereen nog steeds gelooft dat scholing moet gebeuren. Ik denk dat ouderbetrokkenheid en interesse in onderwijs moeten worden benut.

Gegevens over schoolinschrijving van kinderen op het platteland, degenen die privélessen volgen. Gegevens over de staat van lezen en rekenen onder leerlingen en het percentage meisjes (15 tot 16 jaar) dat niet naar school gaat.

 

Wat zou de overeenkomstige toename in privélessen kunnen betekenen?

De reden dat privélessen zijn gestegen, is waarschijnlijk dat het flexibeler is. U kunt waarschijnlijk beter onderhandelen met de aanbieder, dat ik deze maand geen geld heb, maar volgende maand wel. En dus vonden ouders dat scholen gesloten zijn, we weten niet zeker wanneer ze open gaan, maar we hebben wat extra hulp nodig. In zekere zin denk ik dat je hier als lokale organisatie over kunt nadenken. Collegegeld kan veel dingen betekenen, maar ik zeg dat het ook een functie is van ouders die meer willen voor hun kinderen en daar waar mogelijk heen gaan om het te krijgen.

Advertentie Read |Maharashtra ziet afname in lees- en rekenvaardigheid van kinderen

Wat is de trend op het gebied van basisvaardigheden, benadrukt in het nationale onderwijsbeleid van 2020?

We gaan naar verschillende scholen en stellen vragen over infrastructuur. We vroegen of u, gezien programma's zoals het National Initiative for Proficiency in Reading with Understanding and Numeracy (NIPUN) Bharat en Foundational Literacy and Numeracy (FLN) mission, richtlijnen hebt ontvangen en of een leraar is opgeleid? Bijna 80 procent van de scholen gaf aan richtlijnen te hebben ontvangen en leerkrachten te hebben getraind. Dit betekent dat de ernst waarmee regeringen ook een soort van druk uitoefenen op NIPUN Bharat vrij hoog is. Het maakt duidelijk hoe we het momentum aan de gang kunnen houden.

Lees |Het aantal studenten neemt toe op overheidsscholen in Manipur

Er is een daling in leerniveaus sinds 2018, maar ook dit varieert van land tot land. En vreemd genoeg — we moeten begrijpen van experts — waarom de daling bij lezen groter is dan bij wiskunde. Is het omdat wiskunde, vooral op zo'n basisniveau, veel meer door mensen wordt gebruikt? Het is moeilijk te zeggen, maar we zien dat herstel mogelijk is.

Het grote punt waarvan ik denk dat het nuttig zou zijn om te benadrukken, is dat laten we zeggen dat de doelen van NIPUN Bharat zijn dat elk kind van klas drie op het niveau van de klas zit, wat betekent dat ze kunnen lezen of basisrekenen. Het aantal van dergelijke kinderen vóór Covid was ongeveer 30 procent, en nu ligt het aantal voor lezen rond de 20 procent en voor wiskunde rond de 25-26 procent.

Lees |Pandemische omgekeerde gestage winsten onder Gujarat-schoolkinderen

Wat is de weg om deze basisvaardigheden te verbeteren?

Advertentie

In de afgelopen 10 jaar hebben we verbetering gezien, maar het was in kleine stukjes. Het betekent dus dat we de boel echt moeten opschudden. Daarom gaan we als schoolsysteem, als familiesysteem, zeggen dat er elk jaar grote sprongen moeten worden gemaakt. Ik denk dat het van cruciaal belang is om de productiviteit van het land te verbeteren. Business as usual gaat niet werken. Nogmaals, het is geen nieuw bericht, maar het is een bericht dat moet worden herhaald. En misschien vanwege het nieuwe onderwijsbeleid en het feit dat na Covid, denk ik dat ieders mentaliteit iets anders is, is het de moeite waard om te versterken.

Lees |Karnataka is getuige van achteruitgang in leerniveaus, piek in schoolinschrijving < p>Ik denk dat een integratie tussen het anganwadi-systeem en het schoolsysteem dringend nodig is omdat het werk daar begint. Er zijn overal anganwadi's en hun inschrijving is gestegen.

Advertentie

Dus hoe zorgen we ervoor dat dat gebeurt? Het anganwadi-systeem is over het algemeen minder goed gefinancierd, althans voor het onderwijsgedeelte. En hoe zit het met de kinderen die nu voorbij klas 4, 5 zijn? Ook zij hebben leerverliezen geleden. Er is reden om daar ook een grote inhaalslag te maken. In de plannen voor volgend jaar, omdat de meeste staten nu naar hun jaarlijkse werkplannen voor het volgende jaar gaan, hoop ik dat deze punten kunnen worden overwogen.

Rukmini Banerji is de CEO van Pratham. Ze sprak met Rishika Singh © The Indian Express (P) Ltd