Britse verpleegsters voeren nieuwe stakingen uit terwijl de stakingsgolf intenser wordt

0
38

Duizenden verpleegsters in Groot-Brittannië zijn woensdag weggelopen in een nieuw protest over loon, zonder dat er een einde in zicht is aan een golf van stakingen die de druk op het overbelaste Britse volksgezondheidssysteem heeft vergroot.

Twee stakingen van 12 uur op woensdag en donderdag treffen ongeveer een kwart van de ziekenhuizen en klinieken in Engeland. Spoedeisende zorg en kankerbehandeling gaan door, maar duizenden afspraken en procedures zullen waarschijnlijk worden uitgesteld.

Verpleegkundigen, ambulancepersoneel, treinbestuurders, bagageafhandelaars op luchthavens, grenspersoneel, rij-instructeurs, buschauffeurs en postbeambten werknemers hebben de afgelopen maanden allemaal hun baan opgezegd om hogere lonen te eisen te midden van een crisis van de kosten van levensonderhoud.

Uitgelegd |Waarom verpleegsters in het VK staken en wat daarna komt

De inflatie in het VK bereikte in oktober het hoogste punt in 41 jaar van 11,1 procent, aangedreven door sterk stijgende energie- en voedselkosten, en daalde vervolgens licht tot 10,5 procent in december.

Alleen abonnees VerhalenAlles bekijken

Waarom tanks in het westen struikelen

'Alleen micro-, kleine en middelgrote ondernemingen die banen kunnen genereren, zullen slagen. ..

'Als je giftige werkplekken verlaat, zullen ze uiteindelijk uitsterven': Ankur … Foodtrends in 2023 die wijzen op een veelbelovende toekomstPas nieuwjaarsactiecode SD25 toe

De verpleegsters’ vakbond streeft naar een loonsverhoging van 5 procent boven inflatie, hoewel het heeft gezegd dat het een lager bod zal accepteren. De conservatieve regering betoogt dat loonsverhogingen met dubbele cijfers in de publieke sector de inflatie nog verder zullen opdrijven.

“Onbetaalbare loonsverhogingen zullen betekenen dat de patiëntenzorg moet worden geschrapt en de inflatie zal worden opgedreven die ons allemaal armer zou maken,' 8221; Dat schreef minister van Volksgezondheid Steve Barclay in de onafhankelijke krant.

De regering heeft ook vakbonden boos gemaakt door een wetsvoorstel in te dienen dat het voor sleutelwerkers moeilijker zal maken om te staken door “minimale veiligheidsniveaus” voor brandweerlieden, ambulancediensten en spoorwegen die moeten worden onderhouden tijdens een staking.

Advertentie

De vakbond Royal College of Nurses heeft volgende maand nog twee stakingsdagen aangekondigd wanneer de verstoring in de economie naar verwachting zal toenemen. 1 februari wordt de meest ontwrichtende dag tot nu toe, met stakingen door leraren, machinisten, ambtenaren en universiteitspersoneel.

Ambulancepersoneel zal later op woensdag meer stakingsdata aankondigen.

>

Pat Cullen, hoofd van het Royal College of Nursing, zei dat de vakbond “een olijftak, in feite de hele boom, aan de regering had overgedragen” en drong er bij gezondheidsfunctionarissen op aan om “om de tafel te gaan zitten en de stakingen te stoppen, zodat we dit niet tot februari hoeven voort te zetten.

Advertentie

’ 8220;Ik zou vanmorgen tegen de premier willen zeggen: als je stakingen wilt voortzetten, dan zal de stem van de verpleging blijven spreken namens hun patiënten en dat is precies wat je krijgt,' 8221; vertelde ze aan ITV.