Air India's 4k sterke 'Maharaja Collection' van kunstwerken formeel overgedragen aan NGMA

0
32

De enorme collectie kunstwerken van Air India, bekend als de 'Maharaja Collection', is woensdag formeel overgedragen aan de National Gallery of Modern Art (NGMA).

De collectie van 4.000 stuks, waaronder schilderijen, sculpturen, textiel, posters en designer menukaarten (zelfs een asbak ontworpen door de Spaanse surrealistische kunstenaar Salvador Dali), zullen over een paar maanden in Delhi landen en zullen voor het publiek worden tentoongesteld na tientallen jaren te zijn opgeslagen in het Air India Building in Mumbai.

De overhandigingsceremonie van de collectie werd bijgewoond door de minister van Burgerluchtvaart van de Unie Jyotiraditya Scindia en de minister van Cultuur van de Unie G Kishan Reddy, naast hoge ambtenaren van beide ministeries.

De collectie moderne en hedendaagse kunst omvat zowel aangekocht als in opdracht gemaakt werk van onder meer B Prabha, Shankar Palsikar, Laxman Pai, Vasudeo Gaitonde, MF Husain en Arpana Caur. Verder zijn er kalenders, agenda's en posters in de collectie. Op initiatief van JRD Tata (de luchtvaartmaatschappij was vanaf het begin eigendom van de Tata's) werden de werken gedurende vier decennia verzameld – van de jaren vijftig tot begin jaren negentig.

Alleen abonnees VerhalenBekijk alles

UPSC Key- 20 januari 2023: weten over politiek en Sport, Seksuele geaardheid…

Waarom tanks in het westen struikelen

'Alleen micro-, kleine en middelgrote ondernemingen die banen kunnen genereren will ena…

'If you leave toxic werkplekken, ze zullen uiteindelijk uitsterven': Ankur …Nieuwjaarspromotiecode SD25 toepassen

Scindia zei dat Air India een van de eerste zakenhuizen was die in kunst investeerde, en dat het merendeel van de werken in natura werd betaald door artiesten vliegtickets te geven in plaats van ze speciale kunstwerken voor de luchtvaartmaatschappij te laten maken.

Husain had in een interview gezegd: “Zij (Air India) zouden de schilderijen meenemen en in ruil daarvoor gratis vliegtickets geven. Als gevolg hiervan konden de kunstenaars naar Tsjechoslowakije, Hong Kong en Parijs reizen. Ik heb ongeveer vier of vijf reizen gemaakt. Ambtenaren van NGMA vertelden The Indian Express dat er een officieel protocol moet worden gevolgd voor het ontvangen van de kunstwerken, die zullen worden gecatalogiseerd en op de juiste manier worden verpakt voordat ze naar de nationale hoofdstad worden verzonden.

“Zodra ze in Delhi zijn geland, wordt elke instandhouding en conserveringswerk dat nodig is, zal worden uitgevoerd en er zal een tentoonstelling worden samengesteld om ze aan het publiek te laten zien”, zei een ambtenaar, eraan toevoegend dat het hele proces een paar maanden kan duren.

Advertentie

Reddy zei dat er een actieplan zal worden gemaakt voor de overdracht en weergave van de kostbare collectie. Hoewel de collectie op NGMA zal worden getoond, zal deze ook worden opengesteld voor publiek in het buitenland via innovatieve digitale interfaces, voegde de minister eraan toe.

Zelfs nadat Air India terugging naar de oorspronkelijke eigenaar – de Tatas – zijn kunst collectie bleef bij de overheid.

De woensdag ondertekende MoU houdt in dat de collectie wordt overgedragen van het Ministerie van Burgerluchtvaart aan het Ministerie van Cultuur, onder wiens auspiciën de NGMA functioneert.

© The The Guardian Indiase Express (P) Ltd