Vilka konsoler ska du köpa barnen i julklapp?

0
134

Världen verkar alltid gå igenom tuffa ekonomiska tider, men en spelkonsol under granen är vanligtvis ett säkert recept för glada barn. Om du inte är mycket av en spelare själv kan det vara svårt att förstå alla konsolalternativ på marknaden. Svettas inte; vi diskuterar alternativen för vilken konsol som är bäst för dig.

  En enkel tumregel är att om du erbjuds chansen att köpa en konsol som ser ut som en PS5 eller Xbox men kostar 50 $, så är det en knockoff. Köp endast dessa enheter från välrenommerade återförsäljare som Amazon eller Walmart, och kontrollera noggrant varumärket och produktbeskrivningen. Om du är osäker, fråga någon som vet hur den riktiga konsolen ser ut och vilka spel den kan spela att titta på onlinebeskrivningen innan du köper konsolen.

  Välja rätt konsolmärke

  Det finns tre stora konsolmärken att välja mellan: Sony PlayStation, Microsoft Xbox och Nintendo. Vi kommer att gå igenom dem i detalj, men ett av de första besluten du måste göra är vilket av dessa märken som är rätt för presentmottagaren.

  Det finns två viktiga faktorer: vilka spel de vill spela och var deras vänner spelar. Varje märke har flera exklusiva spel. Så om du vill spela ett Super Mario Bros-spel måste du köpa Nintendo. Om du vill spela God of War behöver du en Playstation. Som Halo? Du behöver en Xbox. Så försök att förstå vilka tv-spelsfranchises de gillar och välj konsolmärket därefter.

  Om de älskar onlinespel är det vanligtvis bäst att skaffa dem samma konsolmärke som deras vänner använder. Även om fler spel tillåter spelare på olika system att spela multiplayer-spel tillsammans, finns det ingen garanti för att detta kommer att vara fallet med de spel de vill spela. Call of Duty Modern Warfare II, till exempel, tillåter “crossplay” mellan PlayStation och Xbox.

  PlayStation 5 & Xbox Series X|S

  Den nuvarande generationen av konsoler är konsolerna Sony PlayStation 5 och Xbox Series X och Series S. I skrivande stund har Nintendo ännu inte tillkännagett någon nuvarande generations konsol.

  Medan lagerbristen har börjat minska avsevärt kan du fortfarande ha problem med att säkra en av dessa konsoler, särskilt till deras officiella priser.

  PlayStation 5 finns i två varianter: en med Blu-Ray-enhet och en utan. Den skivlösa PS5 Digital Edition är cirka 100 $ billigare. Ändå rekommenderar vi starkt att du undviker den här modellen om du bestämmer dig för en PS5. Fördelarna och flexibiliteten med enheten uppväger de $100 du kan spara. Att bara ha tillgång till billiga begagnade spel kommer redan att spara mycket mer pengar jämfört med att ha fastnat med digitala spel som ditt enda alternativ.

  De två Xbox-konsolerna spelar samma spel och är samma konsolgeneration. Series S är en nedskuren, billigare modell av Series X. Series S saknar skivenhet. Den har hälften av det interna minnet, en svagare GPU och mindre minne.

  Detta balanseras av det faktum att Series S i allmänhet riktar sig till 1080p-1440p, medan Series X riktar sig mot 4K-bilder. Därför är Series S ett bra alternativ för barn som spelar på 1080p-TV eller monitorer. Avsaknaden av en skivenhet är en stor nackdel med Series S, och vi rekommenderar att skaffa X om möjligt. Men Series S-konsoler är mycket lättare att hitta, så om det är ditt enda alternativ är det fortfarande en lysande liten nästa generations konsol. Speciellt för barn som älskar titlar som Fortnite och Minecraft, som inte drar så mycket nytta av 4K-grafik.

  Att välja mellan PlayStation 5 och Xbox Series X beror till stor del på de faktorer som nämndes i föregående avsnitt. Platsöverskridande spel, släppta på båda systemen, går i allmänhet inte att skilja från varandra. Series X har en liten grafisk fördel, medan PS5 har mer avancerad haptisk feedback i sina DualSense-kontroller och snabbare spellagring för snabbare laddningstider.

  Om de för närvarande äger en PS4- eller Xbox One-konsol är det mycket vettigt att köpa motsvarande nya konsol eftersom både PS5 och Xbox Series X|S har bakåtkompatibilitet med senaste generationens konsoler. Eftersom Series S inte kan spela skivor kommer digitala spel att överföras utan ytterligare köp.

  En notering om prenumerationstjänster

  Medan PS5 och Xbox Series X är lika, erbjuder de båda spelprenumerationstjänster som skiljer sig något. Du behöver inte köpa spel med konsolen i båda fallen. Att betala för ett spelabonnemang ger tillgång till 100-tals av nuvarande och äldre generationers spel.

  När det gäller Xbox Game Pass får du alla exklusiva förstapartsspel om du är prenumerant, tillsammans med massor av roterande AAA- och indiespel från tredje part. Med PlayStation Plus (beroende på din prenumerationsnivå) får du en liknande biblioteksstorlek, men förstapartsspelen kom först någon gång efter att de släpptes.

  Nintendo erbjuder också en prenumerationstjänst, men det är bara inkluderar tillgång till retrospel från NES, SNES, N64 och (märkligt nog) SEGA Genesis-eran.

  Vilken prenumerationstjänst du gillar mest kan vara en mycket viktigare faktor för att välja mellan en PlayStation 5 eller Xbox Series X|S än själva konsolerna. Så ta dig tid att gå igenom de exakta erbjudandena innan du bestämmer dig.

  Nintendo Switch

  Nintendo's Switch är på väg att bli företagets mest sålda hemkonsol genom tiderna, och den fortsätter att ta emot nya titlar och kommer att göra det under några få år, även när nästa Nintendo-konsol kommer ut.

  Om de tycker om att spela handhållna spel, älskar spel som Pokemon, Animal Crossing, eller Legend of Zelda, och inte störs av enklare grafik, lägre upplösningar och lägre bildhastighetsspel, är Switch en no-brainer.

  Av de tre Switch-modellerna att välja mellan rekommenderar vi Nintendo Switch OLED, speciellt för handhållna spelare. OLED-skärmen är en massiv uppgradering. Om de bara någonsin kommer att spela dockat, spara dina pengar och köp en standardswitch.

  Vi rekommenderar inte att någon köper Nintendo Switch Lite, såvida de inte vet att endast handhållet läge och fickanvändbarhet spelar roll. Det är ett betydande bekymmer att Switch Lite inte har borttagbara Joy Con-kontroller, så om de utvecklar kontrollerdrift måste du skicka in hela konsolen för reparation.

  Steam-däcket

  Steam-däcket är ett intressant alternativ. Även om det ser ut som en handhållen spelkonsol, är det faktiskt en handhållen PC som spelar ett växande urval av PC Steam-spel. Basmodellen kostar bara lite mer än en Nintendo Switch, och Steam-spel är i allmänhet mycket billigare än Switch-spel.

  Om personen du vill köpa en present till redan är en PC-spelare, kommer många av de spel de äger att fungera på detta handhållna system. Alternativt kan Steam Deck vara ett prisvärt inträde till PC-spel. Alla spel som köps för Steam Deck kommer att fungera på alla framtida speldatorer de kan få år senare.

  Nackdelen är att Steam Deck är mer komplex att installera och köra än en konsol och har kortare batteritid. Valve, skaparna av Steam Deck, har gjort mycket för att göra decket mer konsolliknande, men det är fortfarande inte lika plug-and-play som en konsol.

  Sista generationens konsoler

  Med tanke på hur snäv sticksituationen har varit för PS5 och Xbox Series X kan det vara frestande att köpa en PlayStation 4, PlayStation 4 Pro, Xbox One S eller Xbox One X. Många spel släpps fortfarande för både nuvarande och senaste generationens konsoler, så att köpa en av dessa äldre konsoler kan tyckas vara en bra affär.

  Vi rekommenderar dock att du undviker att köpa den senaste generationens konsoler just nu bara för att de är en återvändsgränd. Dessa konsoler kommer snart att sluta ta emot nya spel, och de de får kommer att erbjuda en allvarligt försämrad spelupplevelse jämfört med den nuvarande generationen.

  Av alla senaste generationens konsoler, den ena som kommer närmast att vara en bra affär är PlayStation 4 Slim. Denna lilla, tysta spelkonsol har fortfarande tillgång till nya exklusiva Sony-produkter som Marvel Spider-Man, God Of War Ragnarok och Horizon Forbidden West. Men om du inte prioriterar Sony-exklusiva spel högt, är Xbox Series S den bästa spelkonsolen att köpa om du inte kan hitta en PS5 eller Series X. Den är bättre än senaste generationens konsoler i nästan alla sätt.

  Medan PS4 Pro och Xbox One X är inriktade på 4K snarare än 1440p, kommer Series S att fortsätta få spel lika länge som Series X, den erbjuder snabba laddningstider och högre bildfrekvenser med bättre visuella inställningar.