Vad är AAE-filer och hur man öppnar eller konverterar dem

0
90

Om du någonsin har fått ett e-postmeddelande med en AAE-filbilaga bara för att upptäcka att din dator inte vet vad den ska göra med den, är du inte ensam. AAE-filer kan vara knepiga att arbeta med, men den här guiden hjälper dig att förstå vad de är och hur du öppnar dem.

Har du redan försökt öppna dina AAE-filer på ett Windows-system, men fick du ett fel? Windows kommer att ge dig ett felmeddelande om du försöker öppna dem som de är. Windows kan inte öppna det här filtillägget eftersom det är ett XML-baserat fotoformat från en iOS-enhet. Du kan dock använda några knep för att visa dessa filer på din PC. Men först, låt oss ta en djupare titt på vad AAE-filer är.

Innehållsförteckning

  Filtillägget AAE står för Apple Aperture Edits, och det skapas när du redigerar en bild på vilken Apple-enhet som helst. Det är en XML-fil (Extensive Markup Language) som innehåller all information om de redigeringar som gjorts i en bild. Vi pratar om metadata. Den beskriver alla ändringar som gjorts i ett foto under redigeringsprocessen. Den här filtypen finns på de flesta nyare Apple-enheter, från iPhones till MacBooks.

  AAE XML-filer tillåter användare att återställa alla redigeringar de gjort på ett foto. Äldre versioner av iPhone används för att kopiera fotot och göra redigeringen på den kopian. Det skulle bevara den ursprungliga filen, men det fanns ingen återvändo. När kopian väl var redigerad kunde du inte gå tillbaka om du ändrade dig om en specifik ändring. Eftersom AAE-filerna är redigeringar som sparats i XML-format kan enheten återställa alla redigeringar som gjorts i en bild.

  AAE-filerna sparas i samma mapp som utdatabilden. På nyare Apple-enheter är originalbilden i HEIC-format. AAE-filen kommer att ha samma namn som JPG eller HEIC bredvid men med ett annat filtillägg. Men en Windows-enhet kan inte öppna filen och kan inte läsa de ändringar som gjorts i bilden.

  Hur man öppnar AAE-filer i Windows

  AAE-filen innehåller rader med XML-kod. Koden är inget annat än information om redigerade bilder. En Apple-enhet kan översätta denna kod till bildredigeringar. Källkodsredigerare, som Notepad++ eller VS Code för Windows, Linux, Chrome, Android eller macOS, öppnar AAE-filerna utan problem. Du kan också se koden i Microsoft Notepad-applikationen eller någon annan textredigerare.

  1. När du överför AAE-filen till din Windows-dator högerklickar du på den och väljer Öppna med.

  2. Välj Fler appar.

  3. Från listan över erbjudna appar väljer du Anteckningar och trycker på OK.

  4. Anteckningar öppnar filen och visar XML-koden så att du kan se den.

  Detta kommer inte att visa dig det redigerade fotot. Du har ingen riktig användning för att öppna XML-filen om du inte vill manipulera med själva koden. Faktum är att Apple Photos-appen på iPhone eller MacBook använder denna AAE-fil i bakgrunden, så du behöver inte oroa dig för att öppna den. Så länge som AAE-filen finns i samma mapp som utdatafotot vet Apple-enheten hur man tillämpar redigeringarna på en bild.

  Det är därför det inte fungerar att konvertera AAE-filtillägget till JPEG- eller JPG-format eftersom AAE-filen inte är själva bilden. Den innehåller bara information om redigeringarna, såsom kontrast, mättnad, ljusstyrka eller exponering. Den enda fil du kan öppna och visa som en bild är ett verkligt foto som du tog på din iOS-enhet.

  Hur man öppnar bildfilen i Windows

  För att se originalfotot som är associerat med dess AAE-fil måste du överföra dina filer via USB. Anslut din iPhone eller iPad till din PC och kopiera alla foton du är intresserad av. De konverteras automatiskt från HEIC-formatet till JPG-formatet, som Windows kan läsa.

  Så här öppnar du bilden på Windows genom att använda Google Drive

  Om du inte är ett fan av att överföra filer från enhet till enhet kan du använda molnlagring istället. Ladda upp bilderna till Google Drive eller Dropbox, så kan du komma åt dem från vilken enhet som helst.

  Du kan också ladda upp bilderna till Facebook eller Instagram och sedan ladda ner dem därifrån. Tänk dock på att dessa sociala nätverk minskar storleken och kvaliteten på bilder på grund av komprimering. Detta för att optimera dina bilder för visning på webben.

  Bör AAE-filer tas bort?

  Din iOS-enhet skannar automatiskt AAE-filen och tillämpar redigeringarna på en bild när du öppnar den. Men för att det ska fungera måste AAE-filen ha samma filnamn som originalbilden. Din iPhone eller Mac kommer automatiskt att namnge den här filen så att den motsvarar bilden du redigerade. Om du byter namn på AAE-filen kommer ändringarna inte att gälla för fotot du försöker öppna.

  Om du tar bort AAE-filen på din iOS-enhet, vet att alla ändringar/redigeringar som gjorts på motsvarande bild kommer att gå förlorade. Det är upp till dig hur viktiga redigeringarna är och om AAE-filerna är värda att spara. Du vill verkligen inte förlora AAE-filen om du tillbringade timmar med att arbeta på en bild för att få den att se bättre ut.

  Om du inte gör några ändringar i bilderna du tar med din iOS-enhet kommer det inte att finnas några AAE-filer. Men du behöver inte oroa dig för AAE-filer på din iOS-enhet. Dessa filer tar väldigt lite lagringsutrymme, så du behöver inte ta bort dem.

  Är AAE-filer säkra?

  Många användare som aldrig stött på AAE-filer tror att de är relaterade till ett virus. Men du hittar dem på de flesta Apple-enheter, och du bör veta att de är säkra. Som sagt, du bör vara medveten om att skadlig programvara från infekterade enheter också kan påverka AAE-filer. Så använd ett antivirusprogram för att vara säker på att din enhet alltid är säker.