Vad är dataroaming och hur fungerar det?

0
88

Byter din telefon nätverk ofta? Eller planerar du att resa utomlands snart? Om så är fallet bör du vara medveten om något som kallas dataroaming. Dataroaming är när din mobiltelefon ansluter till ett nätverk utanför din prenumererade operatörs nätverk för att ansluta till internet. Dina roamingavgifter kan öka snabbt om du inte är försiktig, särskilt eftersom du kanske använder din mobildata utan att inse det.

Vanligtvis har mobiltelefonoperatörer som T-mobile, At&T eller Verizon dataroamingavtal med andra nätverk. Dessa avtal garanterar att du, som deras abonnent, kommer att omfattas i de områden där din operatörs täckning inte når. Din telefon kommer inte längre att vara ansluten till hemnättjänsten, utan till ett annat nätverk som kan användas istället. Naturligtvis beror detta också på din prenumerationsplan.

Innehållsförteckning

  Hur fungerar dataroaming?

  Data-roaming hanteras via din operatörs nätverk. Det är upp till dem att aktivera denna tjänst för dig. Om du befinner dig utanför din trådlösa leverantörs täckningsområde kommer din telefon automatiskt att söka och ansluta till ett annat nätverk. Du behöver inte göra någonting. Vilket nätverk din telefon väljer beror på området där du befinner dig.

  Dessutom, om du reser utomlands kommer din telefon automatiskt att växla till det landets nätverk. När ett utländskt nätverk upptäcker att du är ansluten till det kommer det att känna igen ditt hemland och hemnätverksoperatör. Endast om det finns ett roamingavtal mellan ditt hem- och utländska nätverk kommer du att kunna ringa telefonsamtal, skicka textmeddelanden och använda internet. Men var säker på att de flesta av världens stora nätverk redan har sådana avtal på plats.

  Med det sagt använder olika nätverksoperatörer olika teknologier. Vissa använder GSM och andra använder CDMA. Det betyder att inte alla nätverk har förmågan att tillhandahålla anständig roamingtäckning. Vanligtvis använder 4G LTE och nästa generations 5G-nätverk vanliga tekniker, men när det kommer till äldre 2G- och 3G-tekniker är det annorlunda.

  Många områden i USA och världen fungerar fortfarande på dessa äldre nätverk och din enhet måste också vara kompatibel med dessa tekniker. Lyckligtvis stöder de flesta moderna iPhones och Android-enheter de flesta nätverkstekniker, så du behöver inte oroa dig om du inte har en riktigt gammal mobiltelefon.

  Vad är skillnaden mellan inhemsk och internationell dataroaming?

  Inhemsk dataroaming avser att använda din mobiltelefon i ditt land, men utanför din nätoperatörs täckning. I så fall kommer din telefon att ansluta till ett annat inhemskt nätverk. Vissa operatörsnätverk samarbetar för att säkerställa att du har dataåtkomst vart du än reser i ditt land, men du kanske måste prenumerera på en av premiumplanerna för att dra nytta av detta system utan att bli överdebiterad.

  Internationell roaming är när din mobiltelefon ansluter till ett icke-inhemskt (utländskt) nätverk. Detta kommer att hända när du reser utomlands. Olika operatörer har internationella roamingavtal som gör att du kan fortsätta använda din enhet utanför ditt hemland.

  Du bör veta att internationell dataroaming kommer med ytterligare avgifter, som du kommer att kunna se på din nästa telefonräkning. Dessa avgifter kan snabbt öka och du kan spendera mycket pengar utan att ens inse det. Det är därför du kan stänga av roaming och stoppa tjänsten eller aktivera lågdataläge. Dubbelkolla alltid priserna för dataroaming när du planerar att resa. På så sätt slipper du oväntade avgifter.

  Bör du använda dataroaming?

  Data-roaming är lätt att justera. Om du inte vill betala för höga dataroaminghastigheter kan du välja bort och stänga av din roaming. Men du kan hamna i situationer där du kommer att behöva använda din telefon. Se till att lära dig hur du snabbt får åtkomst till dataroaming på din mobiltelefon och hur du aktiverar den om det behövs.

  Att stänga av dataroaming kan rädda dig från höga telefonräkningar. Men du kan också lämna den på med några försiktighetsåtgärder. Var smart med att använda din mobildata och håll dig borta från streaming och nedladdning. Du bör också ställa in din smartphone så att den aldrig laddar ner uppdateringar om den inte är ansluten till ett wi-fi-nätverk. Det betyder att din mobiltelefon inte kommer att använda mobildata för system- och appuppdateringar.

  Är dataroaming säker?

  Generellt sett är dataroaming säker. Men du kommer att vilja lära dig alla begränsningar som din hemoperatör kan ha infört för att skydda dig från överdriven dataanvändning. När du reser bör du också alltid informera dig om destinationslandets integritetslagar. Vissa länder har starkare eller svagare skyddslagar. Detta innebär att vissa regeringar kan samla in och lagra din personliga information. Du bör alltid vara oroad över din digitala integritet.

  Data-roaming kan bli dyrt

  Avgifter för dataroaming beror på din mobilnätsoperatör och mängden data som används. Kontakta din tjänsteleverantör och fråga om roamingavgifterna.

  Om du bor i ett av EU-länderna bör du veta att resor inom EU nu faller under policyn “roam like at home”. Det betyder att det inte tillkommer några extra avgifter för att ringa, skicka SMS eller använda mobildata när du är i EU.

  Det finns dock kontrollmekanismer inrättade som förhindrar mobiloperatörsanvändare från att missbruka “roam like at home”-systemet. Mobilnätsleverantörer begränsar vanligtvis mobildata du kan spendera när du är utomlands och kommer att införa ytterligare avgifter för all dataanvändning över denna gräns.

  Hur man stänger av dataroaming

  Om du vill undvika att betala för roaming är det bästa alternativet att helt enkelt stänga av den.

  Så här gör du på din iOS-enhet:

  1. Gå till telefonens inställningar.

  2. Tryck på Mobildata.

  3. Gå till Mobildataalternativ.

  4. Stäng av dataroaming.

  Om du är en Android-användare, följ dessa steg:

  1. Gå till Inställningar.

  2. Tryck på Anslutningar.

  3. Gå till Mobila nätverk.

  4. Stäng av dataroaming.

  Du kan också sätta din telefon i flygplansläge. Detta kommer att stänga av alla nätverksanslutningar inklusive wi-fi och Bluetooth. Du kan dock gå till menyn Snabbinställningar och enkelt slå på Wi-Fi om det behövs.

  Olika mobiloperatörer har satt upp resekort eller gratis internationell täckning med vissa dataplaner. Om du till exempel är en Verizon- eller AT&T-användare kan du köpa TravelPass för så lite som $10 och få gratis täckning i 210 länder. T-mobile-användare med Magenta Max-dataplanen har obegränsad data och sms i mer än 210 länder, men kommer att betala extra avgifter för röstsamtal. Dessa planerade roamingtjänster kan förändra livet utomlands.

  Vanliga frågor

  Här är våra svar på några av de vanligaste frågorna om dataroaming. Res fritt och vet vad du kan förvänta dig när du behöver tillgång till mobildata utomlands.

  Vad är dataroaming?

  Data roaming är en tjänst som tillhandahålls av din mobiloperatör. Det ger dig tillgång till mobildata, telefonsamtal och SMS när du är utanför ditt operatörsnätverk.

  Hur man avgör om min enhet roamer

  De flesta iPhones och Android-telefoner kommer att ha ett R flytande ovanför din mobildatasignalikon. Detta är en visuell indikation på att din telefon nu använder dataroaming.

  Men olika smartphonemodeller har olika indikatorer. Det bästa du kan göra är att läsa telefonens manual.

  Finns det databegränsningar vid roaming?

  Det beror på dina mobildataalternativ, men i allmänhet är svaret ja. Mängden data du kan använda vid roaming kan begränsas av din leverantör baserat på din prenumerationsplan.

  Behöver jag stänga av roaming på min iPhone eller Android?

  Apple-enheter stänger automatiskt av dataroaming så att deras användare inte debiteras extra för oönskad data. Men det betyder också att du inte kan använda någon av apparna som använder din telefons data för att fungera när du reser utomlands. Du måste aktivera dataroaming manuellt.

  Om du har en Android-smarttelefon måste du dock kontrollera din manual. En Samsung som körs på Android kan ha andra inställningar än andra telefoner.

  Använd dataroaming på ett ansvarsfullt sätt

  Innan du använder din mobildata var som helst, se till att kontrollera dina dataroaminginställningar på din telefon. Vissa telefoner aktiverar det automatiskt när det behövs, och du kan få en enorm räkning i slutet av månaden. Så tänk på hur mycket mobildata du använder – det kan bli dyrt!