Fire Stick Lite vs Fire TV Stick: Vilket ska du köpa?

0
125

Det finns ingen brist på alternativ för att streama stickor och lådor, och Amazon gör inte saker enklare med sitt urval av billiga Fire Stick-enheter.

Fire Stick Lite, Fire TV Stick, Fire TV Stick 4K och Fire Stick TV 4K Max faller alla inom en mycket snäv prisklass. Så vad erbjuder varje produkt, och är kompromisserna med de billigare modellerna värda skillnaden i funktioner?

Innehållsförteckning

  Amazon Fire TV Stick Lite – 29,99 USD

  Fire Stick Lite är det mest prisvärda alternativet i Amazons utbud av streamingsticks. Den är 50 % kraftfullare än 2019 års Fire Stick TV-modell och erbjuder samma streamingtjänster som resten av sortimentet.

  Lite är begränsad till 1080p-utgång, så det är bäst att undvika detta om du har en 4K-TV, även om du för närvarande inte har tillgång till 4K-innehåll. Detta är så att Fire TV 4K-enheterna kan hantera bildskalning snarare än din TV:s interna skalare.

  Medan Lite-versionen ser exakt ut som standard Stick-TV, skiljer sig deras fjärrkontroller. Alexa Voice Remote Lite har inga TV-kontroller. Det betyder att du måste ha din original-TV-fjärrkontroll till hands för TV-specifika funktioner. Inte en stor affär, men ett irritationsmoment helt klart.

  Lite- och standardmodellerna har en 1,7 GHz quad -core-processor, även om det är oklart om de använder samma chip eller inte. I båda fallen finns det mer än tillräckligt med prestanda för att köra streamingappar.

  Lite erbjuder Dolby Audio via HDMI. Det betyder att du ansluter Lite till ditt hemmabiosystem istället för din TV, med hjälp av videogenomföringsfunktionen på din hemmabio. Om din hemmabio inte har den här funktionen behöver du en TV som kan skicka Dolby-ljud till ett anslutet soundbar eller surroundsystem.

  Lådan innehåller 2x AAA-batterier, en HDMI-förlängare, en USB-kabel och strömförsörjning och Alexa Voice Remote Lite. Samma som standardmodellen, bara med den mindre kapabla fjärrkontrollen.

  Liksom alla Fire Stick-TV-apparater vi kommer att nämna här, är en av de bästa sakerna med Lite att det är en pinne snarare än en låda. Det betyder att du kan ansluta den till HDMI-porten på baksidan av din TV och bara glömma det. Du kan till och med driva den från en TV:s USB-port i många fall, så det kommer inte att finnas några synliga kablar som går till väggen.

  Amazon Fire TV Stick (2020) – 39,99 USD

  Standard Fire TV Stick erbjuder mer eller mindre samma streamingfunktioner som Lite. Du får 1080p Full HD-utgång och stöd för HDR10, och även om det lovar mer prestanda, kommer det inte att påverka faktisk streaming. Du kan få en något smidigare surfupplevelse eller app-respons. Dolby Atmos-ljud, Dolby Digital och resten ingår precis som de är med Lite, så vad är skillnaden?

  Allt kommer ner till röststyrningsfjärrkontrollen, som i Fire TV Stick innehåller TV-kontroller för att ändra TV:ns volymkontroller eller stänga av den. Det är egentligen den enda skillnaden i konsekvens mellan dessa två produkter.

  Amazon Fire TV Stick 4K ($49,99) och Amazon Fire TV Stick 4K Max ($55)

  Amazons två 4K Ultra HD-pinnar är där all action finns. Sedan 2019 har marknadsandelen för 4K TV passerat 50 %, så det är ingen överraskning att dessa avancerade stickor får alla de bästa funktionerna. Även om de kostar nästan dubbelt så mycket som en Lite, till skillnad från Standard Fire TV Stick, får du mycket för de extra pengarna.

  Standard 4K-modellen erbjuder både HDR10+ och Dolby Vision, så Samsung och icke-Samsung TV-kunder omfattas. Du får en betydligt snabbare CPU för att driva dessa 4K-bilder, vilket översätts till snabbare appprestanda och prestanda för innehållssökning. Den stöder också betydligt fler video- och ljudformat.

  4K Max-versionen erbjuder allt som standard 4K-modellen erbjuder men har 40 % mer processorkraft, vilket gör saker ännu snabbare. Den kommer också med ett nytt Wi-Fi 6-chip, så om du har en Wi-Fi 6-router eller sannolikt kommer att få en i framtiden kommer detta att förbättra 4K-streamingprestanda avsevärt.

  En notering om prissättning

  Priserna vi har listat ovan är rekommenderade priser för dessa enheter i skrivande stund. Fire TV Sticks visas dock sällan för sina fullständiga listade priser. 4K Max-modellen har upprepade gånger varit till försäljning för $35, medan Lite inte får så djupa och frekventa skärningar.

  Om du är tålmodig eller råkar läsa detta under en av dessa försäljningar, är det bäst att helt enkelt köpa 4K Max-modellen när den är i den $35-zonen. Du får alla de bästa funktionerna som Amazon erbjuder i sina Fire TV Sticks, vilket ger dig ett visst mått av framtidssäkring när du så småningom uppgraderar till en 4K-TV. Det är svårt att motivera Lite-modellen när prisskillnaden med 4K Max bara är $5 istället för $25.

  Glöm inte heller att du kan byta in vissa Fire TV-, Roku-, Apple- och Chromecast-enheter för rabatt på en ny Fire TV Stick.

  Fire Stick-alternativ

  Amazons Fire TV Sticks är bra produkter, och de erbjuder mycket pengar för pengarna. Det är det billigaste sättet att få tillgång till anständig strömmande hårdvara och det perfekta sättet att förvandla en gammal “dum” TV till en smart TV.

  Som sagt, vi kan inte betrakta Fire TV Sticks isolerat. Det finns mycket konkurrens på marknaden för streamingboxar, och de billigaste produkterna är inte nödvändigtvis det bästa värdet.

  Apples tredje generationens Apple TV har fått en rejäl prissänkning, med start på $129 för 64GB-versionen. Det är fyra till fem gånger så dyrt som Lite eller drygt dubbelt så dyrt som 4K Max, men du får mycket för pengarna. Den här nya modellen har samma specifikationer som iPhone 14, vilket gör den till en kraftfull iOS-spel- och streamingenhet.

  Det betyder också att du förmodligen inte behöver köpa en ny streamingbox på fem år eller längre, och du kommer att få en fantastisk upplevelse. Om du får $149 128GB-modellen får du också Thread smart home hub-funktionalitet och en Ethernet-port.

  Googles Chromecast med Google TV är också övertygande till under $50 för 4K-modellen, utan att vara fast i Amazons muromgärdade trädgård. Dessutom, låt oss inte glömma Roku-strömningspinnen!

  Du bör inte avvisa andra märken av Android TV-enheter heller. I synnerhet är Xiaomis Mi Box S ett direkt svar på Apple TV 4K-enheter för under 100 $, med bonusen av stöd för extern lagring och app sidladdning.

  Slutliga rekommendationer

  I slutändan beror den rätta Fire TV-enheten för dig på några faktorer. Det här är vad vi rekommenderar:

  • Om du vill använda en 1080p-TV och inte bryr dig om TV-kontrollerna på Fire Stick-fjärrkontrollen, skaffa Lite.
  • Om du värdesätter den mer avancerade fjärrkontrollen och har en 1080p-TV, betala de extra $10 och få standard 3:e generationens 2020 Fire TV Stick.
  • Om du har en 4K UHD-TV rekommenderar vi att du hoppar över standard Fire TV Stick 4K och köper 4K Max som den bättre långsiktiga investeringen. Om 4K Max är till rea för sitt vanliga rabattpris på $35, bör du köpa den oavsett vilken TV du har.

  Medan Lite-modellen representerar en avsevärd besparing på 25 % i pris jämfört med standardmodellen, i absoluta tal, är det mindre än en månad med Netflix, så det är svårt att tänka på en situation där vem som helst skulle byta ut de blygsamma funktionsfördelarna den har för $10 i besparingar.

  Det är här den verkliga kostnaden för streaming kommer in i bilden. Produkter som Fire Sticks är så prisvärda eftersom vinsten är i prenumerationsavgifter. Amazon vill sälja Amazon Prime Video TV-program. När du köper en Disney- eller Hulu-prenumeration via Amazon får de en del av kakan.

  Debatten mellan att köpa Fire TV Stick Lite vs Fire TV Stick verkar lite meningslös, med tanke på dess engångskaraktär och hur mycket HBO Max eller någon av de andra bästa streamingtjänsterna tar ut för sitt innehåll. Det är mer vettigt att köpa den bästa mediaspelaren du har råd med och sedan spara pengar på streamingtjänster för att kompensera skillnaden.