Vad är ett “Spam Risk”-samtal?

0
38

Du får ett samtal och nummerpresentationen visar “Spam Risk.” “Spam Trolig” eller “Fraud Risk” med stora röda bokstäver. Det här kan vara lite läskigt, men få inte panik!

Denna varning är tänkt att hjälpa dig att undvika att bli lurad eller att bedragare slösar bort din tid. Vi kommer att förklara var dessa varningar kommer ifrån, vad du bör göra och hur du förhindrar att spammare ringer dig i första hand.

Innehållsförteckning

  “Spam” är en läcker (om än ganska ohälsosam) typ av burk fläsk; Åtminstone är det när vi pratar om mat! I samband med internet och datorer hänvisar spam till skräpposten som fyller våra e-postkorgar. Du hittar en mapp för skräppost eller skräppost i din e-postklient, där meddelanden som programvaran tror är skräppost skickas utan att du någonsin ser dem.

  Spam avser nu också mer än bara e-postmeddelanden. Du kan bli “spammad” nästan var som helst; på sociala medier, din meddelandeapp och genom sms och telefonsamtal. Spam-meddelanden kommer i en mängd olika. Vissa är bara reklam för riktiga produkter och tjänster, medan andra representerar olika försök att lura dig eller på annat sätt skada dig.

  Spam är lätt nog att ignorera när det kommer som ett e-postmeddelande. Men när du börjar ta emot telefonsamtal krävs din uppmärksamhet av dessa spammare. Det är mycket mer riskabelt att prata med en övertygande säljare eller bedragare i telefon än att bara läsa ett tvivelaktigt e-postmeddelande.

  Vem betecknar spamrisksamtal?

  När du blir uppringd av “Scam Troligt” kommer det namnet från din telefonleverantör. Telefonleverantörer (t.ex. AT&T, Verizon, T-Mobile, etc.) har programvarusystem och klagomålstjänster som hjälper till att identifiera när vissa uppringare visar missbruksmönster.

  Varför aktiverar inte leverantörer helt enkelt samtalsblockering för dessa nummer å dina vägnar? Det enkla svaret är att de inte kan vara 100 % säkra på att ett givet nummer är skräppost eller bedrägligt. Det finns också tillfällen där bedragare kommer att använda en teknik som kallas “spoofing” för att kapa ett legitimt nummer, så att svartlista det kommer att påverka den oskyldiga ägaren av numret. Det bästa de kan göra är att varna den som ringer att numret är misstänkt och lämna upp till kunden att spärra det.

  Det kan trots allt finnas legitima skäl till att vissa siffror har ett till synes kränkande mönster. Det kan vara ett automatiserat system som ger förväntad information till kunderna. Vissa nummer delas av olika företag och enheter och roterar mellan dem. Listan fortsätter.

  Typer av skräppost och bedrägerier att hålla utkik efter

  Det mest troliga som kommer att hända om du svarar på ett av dessa samtal är att någon försöker sälja något till dig. Ofta har din information sålts till marknadsförare av företag du gör affärer med i så kallade “tredjeparts” marknadsföringsaffärer. Den som ringer kan till och med försöka få en fot inom dörren genom att nämna en anknytning till företaget som sålde din information till dem.

  En skadlig typ av telemarketingsamtal kallas “robocall”. Med robosamtal ringer ett automatiserat system tusentals samtal om dagen, och när ett offer svarar överlämnas de till en mänsklig operatör för att fortsätta samtalet. Ibland är ingen människa i andra änden av linjen. Det är antingen en chatbot eller ett automatiskt meddelande. Robocalls är obevekliga, och John Olivers robocall-exponering är värd att titta på för att se problemets verkliga omfattning.

  Medan telemarketing vanligtvis är godartad är en mycket farligare typ av samtal ett nätfiskesamtal. Det är när någon ringer dig och poserar som en agent för IRS, din bank eller någon annan institution.

  De kommer att försöka få privilegierad information från dig, ofta genom att låta dig genomföra en “autentisering” där du ger dem alla detaljer som en riktig bank eller IRS skulle behöva för att verifiera din identitet. När de har den här informationen kommer de att använda den för att posera som dig och komma åt dina faktiska konton. Kom alltid ihåg att all verifiering på telefonen bara bör ske när du ringer ett företag eller en institution på deras officiella telefonnummer.

  Slutligen faller många diverse bedrägerisamtal inte i en känd kategori, och bedragare funderar alltid på nya infallsvinklar. Alla som försöker pressa dig att lämna över pengar, särskilt under något hot, bör behandlas med misstänksamhet.

  Svara eller avvisa inte samtalet

  Det mest försiktiga tillvägagångssättet när du får ett samtal märkt med en varning är att ignorera det. Det inkluderar att inte avvisa samtalet. Robocalers ringer för att sammanställa listor över aktiva telefonnummer. Så när du lyfter luren avslutar maskinen samtalet direkt, men nu vet de att numret besvaras. Dessa listor med aktiva nummer kan sedan säljas till andra telefonförsäljare eller användas i efterföljande spam- eller bedrägerikampanjer.

  Tysta okända uppringare

  Det är en sak att säga att du ska ignorera spamsamtal, men att din telefon ringer konstant när du blir överfallen av telefonrobotar är inte praktiskt. Att sätta din telefon på tyst är en lösning, men det betyder att du kommer att missa legitima samtal.

  För Apple iPhone-användare har du möjlighet att “Tysta okända uppringare” som finns under Inställningar >Telefon. Om du aktiverar detta tystas alla samtal från okända nummer som du aldrig har interagerat med eller är privata. De kommer att gå till röstbrevlådan, och du kommer bara att se ett meddelande om det senare när du kollar din telefon.

  Se till att spara alla viktiga personer i dina kontakter om du inte redan har gjort det. Om du ringer ett nödsamtal med din iPhone kommer funktionen att inaktiveras i 24 timmar så att räddningspersonal (eller någon annan) kan nå dig.

  På Android-telefoner finns detta under Samtalsinställningar > Blockera nummer och kan kallas något i stil med “Blockera okända/privata nummer.” Med Android-telefoner kan den exakta platsen för dessa inställningar variera beroende på Android-version, telefonmärke eller modell.

  Inaktivera röstbrevlåda

  Om du har en aktiv röstbrevlåda, använder du den egentligen? Om inte kan du upptäcka att dessa spam-uppringare lämnar långa meddelanden som är nästan lika irriterande att lyssna på och radera som att ta faktiska samtal. Nuförtiden kan människor enkelt nå ut via e-post, sociala medier, textmeddelanden, appar som Whatsapp och ja, även traditionell papperspost. Så att bli av med din röstbrevlåda kan vara ett bra sätt att begränsa effekten av spamsamtal.

  Aktivera telefonens skräppostskydd

  Vissa telefontillverkare, som Samsung, erbjuder gratis, inbyggt spamskydd. Samsung kallar deras funktion för Smart Call, och den låter dig till och med rapportera spamsamtal som ännu inte är blockerade så att du kan hjälpa andra Smart Call-användare. Det finns så många märken av Android-smarttelefoner att det är opraktiskt att lista alla med den här typen av skydd här, så konsultera telefonens manual eller tillverkarens webbplats för att se om det finns något slags spamskydd inbyggt.

  Använd en samtalsblockerare

  Apple iOS-användare har tyvärr inte ett Apple-märkt spamfilter. Istället måste du skapa eller importera en blockeringslista. Flera appar från tredje part kan hjälpa dig att identifiera och blockera inkommande samtal och skräppostmeddelanden för iPhone- och Android-appbutiker:

  • Hiya
  • NoMoRoBo
  • Robokiller
  • AT&T Call Protect (telefonoperatörsapp)
  • Truecaller

  Många av dessa appar erbjuder både gratis och betalda samtalsblockering, och tack vare att stora samhällen rapporterar skräppostnummer minskar de drastiskt mängden skräppostsamtal du kommer att få. Många blockerar också spam-textmeddelanden, så det är en dubbel-whhammy av fred.

  Om det är viktigt kan de skicka meddelanden till dig

  Det är normalt att känna sig pressad när någon ringer dig, men även om “spam risk”-samtalet är ett falskt positivt, finns det ingen anledning att svar. Oönskade samtal är inte ditt problem eftersom det finns så många andra sätt som någon kan komma i kontakt med dig på dina villkor. Om de inte finns på din kontaktlista är en annan form av kommunikation lämpligare.

  Bedrägerisamtal och skräppost från callcenter blir ett problem av epidemiska proportioner, och det enda sättet att stoppa galenskapen är att ta en hård linje. Även potentiella skräppostvarningar borde räcka för att bara säga nej och ignorera samtalet.

  Medan du lagligt kan begära att ditt namn ska tas bort från samtalslistorna, ignorerar de värsta spammare i praktiken det direktivet. Så slå på ditt spamskydd och njut av tystnaden!