Så här åtgärdar du problem med Oculus Quest 2 Controller Drift

0
60

Om dina Oculus Quest 2 (nu känd som Meta Quest 2) VR-kontroller inte beter sig som de borde, kan du bli offer för kontrollerdrift!

Medan en drivande kontroller på en konsol (som Nintendo Switch) kan vara irriterande, är det i virtuell verklighet ett mycket allvarligare problem. Om dina Quest 2-kontroller agerar, prova något av dessa tips för att (förhoppningsvis) lösa problemet med controllerdriften.

Innehållsförteckning

  De två typerna av Oculus Quest Controller Drift

  När någon hänvisar till Oculus Quest 2-kontrollerdrift, finns det två möjliga saker de kan betyda. Det vanligaste är stickdrift. Detta händer när tumspakarna på styrenhetens registeringång även när de är i neutralt läge. Så din karaktär kan fortsätta gå, eller så snurrar kameran runt även när du inte rör dem, vilket totalt förstör din spelupplevelse.

  Den andra typen av drift är sensordrift. Detta påverkar bara VR-system som Quest eller gamla Oculus Rift, och händer när positionssensorerna spårar var headsetet och handkontrollen är men får fel. Detta kan visas som kontrollspårningsdrift eller till och med hela VR-bilden. Några av korrigeringarna nedan adresserar denna typ av VR-specifik drift.

  Använd handspårning i ett nafs

  Om du inte är medveten om det behöver du inte dina pekkontroller för att styra din Quest eller Quest 2. Förutsatt att ditt headset har uppdaterats till åtminstone den firmwareversion som stöder funktionen kan du använda dina bara händer med handspårningsfunktionen.

  Sätt bara på dig headsetet och håll bara händerna utan att slå på dina pekkontroller. Detta aktiverar handspårning och låter dig använda alla Quests menyer. Vissa spel och appar stöder också den här funktionen, men i det här fallet är det ett användbart sätt att komma åt inställningar utan pekkontrollerna.

  Rengör spårningskamerorna

  På utsidan av din Quest finns kameror som spårar rummet runt dig och sedan beräknar ditt huvuds relativa position i VR-utrymme. Dessa kameror spårar också den exakta positionen för Touch-kontrollerna.

  Använd en mjuk mikrofiberduk för att säkerställa att dessa kamera linser är fria från allt som skulle hindra deras sikt. Smutsiga kameror kan minska spårningsprestandan och leda till styrenhetsspårningsdrift.

  Använd rätt ljusnivåer

  Driftproblem beror ofta på att ljusnivåerna är för låga eller för höga för de inbyggda spårningskamerorna på Quest. Även om Quest kommer att varna dig när ljusnivåerna i rummet är för låga, kan du få spårningsproblem och styrspårningsdrift även under förhållanden som tekniskt sett är över miniminivån.

  Detsamma gäller för ljus som är för starkt, vilket kan blända kamerorna. Som en allmän tumregel, om ljusnivån i rummet är tillräckligt stark för att du ska kunna läsa en bok men inte så stark att det skulle störa dig, bör det fungera bra med Quest.

  Kontrollera spårningsfrekvensen

  I olika delar av världen genereras el med olika frekvenser. Även om du inte kan se det med blotta ögat, om du skulle ta slowmotion-bilder av ljus i ditt rum, skulle du se det flimra på och av när strömmen slås på.

  Detta flimmer är inte bara synligt för spårningskamerorna på Quest, men det kan också orsaka problem. Det är därför din Quest behöver veta vilken elfrekvens dina lampor använder. Dubbelkolla att den här inställningen fortfarande är korrekt om du har rest mellan regioner eller på något sätt misstänker att dina inställningar har ändrats eller återställts.

   Öppna Oculus-appen på din telefon.

  1. Slå på din Quest.
  2. Välj Meny och sedan Enheter.
  3. Se till att rätt headset är valt, bläddra uppåt och välj Avancerade inställningar.
  4. Välj Spårningsfrekvens.

  I de flesta fall är det bäst att låta den här inställningen vara på automatisk. Så om inställningen för närvarande inte är på Automatisk, ändra tillbaka den. Om du får problem när du använder automatisk spårningsfrekvens och du vet att du använder antingen 50Hz eller 60Hz belysning, prova den korrekta manuella inställningen för att se om det löser spårningsproblem, vilket kan inkludera styrenhetsdrift.

  Flytta bort från signalstörningar

  Quest Touch Controllers använder trådlösa radiovågor för att kommunicera med headsetet. Precis som alla andra trådlösa system utsätts de för störningar. Tänk på om det finns starka störningskällor nära där du använder headsetet.

  Medan, så vitt vi kan säga, inte Touch-kontrollerna använder standard Bluetooth, fungerar de nästan säkert i samma 2,4 GHz-band som Bluetooth och vissa Wi-Fi-band. Om ditt luftrum är fyllt med massor av 2,4Ghz radiotrafik kan det teoretiskt orsaka störningar.

  Ta ut eller byt ut batterierna

  Touch-kontrollerna har fantastisk batteritid, mätt i veckor eller månader. Men de måste bytas ut så småningom. Om du använder laddningsbara litium AA-batterier eller annan kemi som nickel-kadmium, skiljer sig spänningsprofilen när batteriet töms från de alkaliska batterierna som Touch-kontrollerna designades för. Detta kan göra att batterimätaren rapporterar ett felaktigt nummer.

  Oavsett om batterierna är de skyldiga till drift eller inte, byt ut batterierna mot nya eller fulladdade batterier för att eliminera detta som ett potentiellt problem.

  Starta om headsetet

  The Quest är i sin kärna en Android-driven dator. Precis som vi rekommenderar för en buggy smartphone är det ett bra grundläggande steg att starta om ditt headset.

  Medan du bär ditt headset, tryck och håll ned strömknappen tills du ser skärmen Stäng av.

  Välj Starta om för att starta om headsetet eller Stäng av och slå sedan på det manuellt igen. Du kan använda handspårning för att göra detta val om din handkontroll är helt oanvändbar.

  Koppla ihop kontrollerna igen

  Precis som Bluetooth-enheter är dina Touch-kontroller ihopparade med ditt headset. Denna process är redan gjord direkt ur lådan, men när du skaffar en ny kontroller måste du para ihop den med ditt headset.

  Att koppla bort och sedan para ihop dina kontroller igen kan lösa vissa problem relaterade till styrenhetsdrift om det är relaterat till problem med trådlösa signaler snarare än spårning.

  Parning görs med hjälp av Quest-appen, så du måste ladda ner och konfigurera appen om du inte redan har gjort det. När det är gjort, följ dessa steg:

  1. Öppna Quest-appen.
  2. Välj meny.
  1. Välj enheter.

   Välj det headset du vill arbeta med.

  1. Välj nu Controllers och välj sedan den controller som du vill koppla bort.

 • Välj Unpair Controller.
 • Nu är styrenheten en fri agent. För gott skull kanske du vill sätta i ett nytt batteri vid det här laget. Därefter parar vi handkontrollen med headsetet igen:

  1. Öppna Quest-appen.
  2. Välj meny.
  1. Välj enheter.
  1. Välj headsetet du vill para ihop med och välj sedan Controllers.
  1. Välj Koppla ny styrenhet och välj sedan antingen Vänster eller Höger.
  2. < /ol>

    Håll B och systemknappen tillsammans på den högra styrenheten, eller på den vänstra styrenheten, Y och systemknappen. Gör detta tills lysdioden blinkar. När lampan slutar blinka och förblir tänd är ihopkopplingen klar.

   Testa nu kontrollern för att se om problemet är löst.

   Rengör styrenheterna

   När det kommer till styrspaksdrift finns det två huvudorsaker till att det händer. Den första är att mekanismen som används för att mäta den analoga stickans position har slitit den. Kalibrering kan förlänga livslängden för denna komponent, men så småningom är byte den enda lösningen.

   Den andra orsaken är att smuts, grus och smuts kommer in i den mekanismen. Lite tryckluft som blåses in i luckorna kan göra susen. Du kan läsa råd på nätet som säger att du bör spola kontrollstickan med isopropylalkohol eller ta isär kontrollenheten så att du kan använda en elektrisk kontaktrengörare.

   Om du är modig nog, inte har något emot att ogiltigförklara garantin och är säker på dina färdigheter, kan du kolla in iFixit-nedbrytningsguiden. Men, som guidens författare antyder, höll detta bara tillfälligt avdriften i schack. När en pinne väl börjar driva på grund av problem med positionssensorerna verkar det oundvikligt att byte eller reparation kommer att behövas.

   Gör en fabriksåterställning

   Som en sista utväg kanske du vill försöka göra en fabriksåterställning av Quest 2 så att du kan ställa in den som ett nytt headset. Varnas för att du kan förlora spara speldata för titlar som inte har funktioner för molnlagring. Vi rekommenderar starkt att du utför en molnsäkerhetskopiering av din Meta Quest 2 innan en återställning. Om en återställning inte hjälper, kontakta Oculus support för ytterligare råd.

   Byt ut eller reparera styrenheten

   Om du inte kan fixa stickdriften i din kontroller oavsett vad, kan du helt enkelt köpa en ersättningskontroller från Meta, som vid tidpunkten för skrivande kostade cirka 75 dollar. Vi rekommenderar starkt att du undviker tredjepartskontroller eller renoverade kontroller på sajter som Amazon, eftersom vi har sett många användarrecensioner om dessa produkter som inte fungerar korrekt.

   Att reparera styrenheten genom att byta ut sticksensorn är möjligt genom att köpa ersättningsmoduler, men detta är en tredjepartslösning som du använder på egen risk! Om din Touch-kontroller redan är utanför garantin och du inte har något emot att ta en chans som kan kosta mer än om du hade köpt en officiell ersättare i första hand, kan det inte skada annat än kanske ekonomiskt.