Android TV vs Roku: Vad är annorlunda och vilket är bättre?

0
41

Det blir svårare att motivera att köpa en separat streamingstick när din standard Android TV redan gör jobbet. Är det ens värt att välja Roku framför Android TV längre?

Naturligtvis är Roku inte det enda strömmande mediacentret där ute. Du har fantastiska alternativ som Apple TV, Amazon Fire Stick och Googles egen Chromecast. Men eftersom Roku är den i särklass mest populära i gänget, låt oss se hur det står sig mot Android TV – streamingplattformen som snabbt slukar marknaden.

Innehållsförteckning

  1: Kanalstöd

  Det första du bör tänka på när du jämför en streamingtjänst är kanaltillgänglighet. Visst, du kan ladda andra Android-appar med lite arbete, men det är en bra idé att säkerställa maximalt stöd direkt från lådan.

  Och båda plattformarna presterar bra på detta mått. De vanliga bovarna som YouTube, Netflix eller Amazon Prime Video stöds uppenbarligen, men både Android TV och Roku integrerar även andra populära streamingappar som Hulu, HBO Max, Disney+ eller Peacock TV.

  Skillnaderna smyger sig på när du går bortom grunderna. Android TV, till exempel, kan köra nästan alla appar som finns tillgängliga i Google Play Butik, inklusive spel såväl som live-TV-appar som Sling och Pluto TV.

  Roku tar ett annat tillvägagångssätt och slänger in hundratals gratiskanaler inklusive sin egen The Roku Channel. Inget av dem är stora namn, men ibland är kvantitet – särskilt när det är gratis – en egen kvalitet.

  Takeaway: Båda strömningstjänsterna integrerar alla populära erbjudanden, så att du inte skulle stå högt och torrt genom att välja dem. Gå med Android TV om du vill ha obegränsad tillgång till Google Play Butik, annars ger Roku dig mer valuta för pengarna.

  2: Användargränssnitt

  Nästa stora faktor att tänka på är användargränssnittet. Och det är ett område där Roku definitivt utmärker sig.

  Enkelhet är nyckeln när det kommer till användargränssnitt, och Roku tar detta till hjärtat med sitt minimalistiska, stilrena gränssnitt. Även om du verkligen inte kan undgå de genomgripande annonserna, hjälper det att förvisa dem till en sidopanel.

  Android TV däremot sätter en annonsbanner fram och mitt, som spänner över hela den övre halvan av skärmen. Ikonerna är mindre och klustrade tätt ihop också, vilket ger ett upptaget TV-gränssnitt.

  Med det sagt är det inte som att Android TV:s gränssnitt är oanvändbart. Och om du är sugen på det kan du till och med modifiera användargränssnittet och få det mer i linje med dina förväntningar.

  Takeaway: Roku har ett renare, enklare användargränssnitt än Android TV, med större ikoner och mindre annonser. Det är dock inte så anpassningsbart, så du kanske vill hålla fast vid Android TV om du gillar att förändra saker och ting.

  3: Röststyrning

  När det kommer till röstassistenter går det inte att slå den sömlösa integrationen av Android TV:s Google Assistant. Det ger dig hela utbudet av funktioner hos AI-röstassistenten, till skillnad från den förminskade versionen som erbjuds av en Roku-enhet.

  Det är inte en stor sak om allt du ska göra är att söka efter dina favoritprogram med röstkommandon – till och med Rokus inhemska röstassistent kan göra det.

  Men om du har smarta hemenheter som du gillar att beställa med din Google Assistant, är det lätt att välja en Android TV. Om du inte har en Alexa, i så fall kan din TV bli dum.

  För utanför smarta enheter finns det egentligen inte en mängd anledningar till varför du skulle vilja ha den fullständiga integrationen av Android TV:s Google Assistant. Du kan visserligen fråga den om vädret, men varför i hela friden behöver du din TV för det?

  Takeaway: Rokus röstfjärrkontroll stöder både Alexa och Google Assistant – för grundläggande saker som att söka efter titel. Om du vill använda snyggare röstkommandon rekommenderar vi att du använder Android TV:s fullfjädrade Google Assistant.

  4: Bluetooth-anslutning

  Du kan förvänta dig att varje streamingbox under 2022 åtminstone har Bluetooth-anslutning . Men du kan inte lita på Roku så mycket.

  För att vara rättvis kan nyare modeller av Roku-strömningsstickan enkelt paras med dina Bluetooth-högtalare. Det är de äldre versionerna av enheten som ibland saknar detta grundläggande anslutningsalternativ.

  Istället erbjuder Roku en app som låter dig para telefonens ljudutgång till streaming-pinnen, vilket ger dig indirekt trådlös anslutning. Vissa Roku-fjärrkontroller har till och med ett 3,5 mm hörlursuttag, vilket ger dig ett äldre alternativ om du ännu inte har slängt dina gamla hörlurar.

  Android TV är mycket bättre i detta avseende och ger Bluetooth-anslutning över hela linjen. Och eftersom de flesta streamingenheter nuförtiden (hosta, Fire TV Stick, hosta) också är baserade på Android TV, är det osannolikt att du stöter på Bluetooth-problem med någon annan enhet.

  Takeaway: Bluetooth är inte ett problem med någon nyköpt enhet, men var försiktig med äldre Roku TV-pinnar, eftersom de ibland saknar denna viktiga funktion. De kompenserar något med en smartphone-app, men Android TV:s standardstöd för Bluetooth är mycket mer problemfritt.

  5: Screencasting

  Med rätt app är det i princip möjligt att spegla vilken Android- eller iOS-enhet som helst till vilken streamingplattform som helst. Men inbyggt stöd för skärmgjutning är en annan sak och är nästan aldrig universell.

  Android TV har uppenbarligen Chromecast, så att du kan projicera din Android-telefons videoutgång till TV:n med ett tryck. Detta sparar dig från att behöva köpa en dedikerad Chromecast-dongel om du är ett fan av den funktionen.

  Roku, å andra sidan, spelar bättre med Apple-enheter. Med sitt inbyggda stöd för AirPlay på nyare modeller kan du börja spegla från din iPhone eller Mac på ett ögonblick.

  Inte för att det spelar så stor roll i längden, eftersom du kan spegla vilken telefon som helst till din TV genom att ladda ner den nödvändiga appen ändå.

  Takeaway: Den billiga Roku har AirPlay på sina senaste modeller, vilket gör den till ett bra val för iPhone-användare som inte är villiga att spendera på en Apple TV. Android TV är också bra för, ja, Android-användare, eftersom det inbyggda Chromecast-stödet gör skärmspegling enkelt.

  6: Övrigt

  Det är här alla små skillnader som inte förtjänar individuella underavdelningar går in. Ingen av dessa faktorer kommer att vara affärer, men de kan hjälpa till att tippa vågar om du fortfarande är osäker.

  Transporttvister

  Roku, trots alla sina påståenden om 2000+ kanaler, är faktiskt lite skakig när det kommer till kanaltillgänglighet. Det har stött på vagnstvister med stora sändningar som YouTube tidigare och kan komma att hamna i ett tvist med Netflix under de kommande åren.

  Android TV lider inte av sådana problem, med alla kanaler tillgängliga på plattformen under ett ordentligt förhandlat kontrakt. Urvalet kan vara mindre, men inkluderar allt strömmande innehåll som du sannolikt kommer att titta på ändå.

  Uppdateringar

  Programvaruförändringar ökar med tiden, så en plattform som uppdateras oftare kommer att ha en fördel. Och den plattformen är Roku.

  Streamingstickan är känd för sin snabba innovationstakt, med stora uppdateringar som rullas ut två gånger om året och mindre patchar ännu oftare. Detta snabba schema matchas inte av Android TV, som uppdateras i mycket långsammare takt.

  HDMI

  En ofta förbisedd faktor i debatten mellan Android TV och Roku är HDMI-kortplatsen. Eftersom det inte finns något sådant som en Android TV-box, behöver du inte ockupera en HDMI-plats på din tv för att streama program på den.

  Eftersom de flesta TV-apparater har två eller fler HDMI-platser, blir detta vanligtvis inte ett stort problem. Men om du är en spelare med en konsol inkopplad också, kan den gratis sloten vara praktisk.

  Om du är en spelare skulle du förmodligen klara dig bättre med Nvidia Shield TV än med något av dessa alternativ.

  Android TV vs Roku: Vilket är bättre?

  Roku har behållit ledningen på streamingmarknaden i flera år genom att vara det billigaste alternativet att uppgradera en vanlig tv till en smart-tv. Men nu när Android TV kommer med alla relevanta funktioner som standard har vi en ny vinnare.

  För att vara tydlig är Roku inte på något sätt en dålig enhet. Med sitt strömlinjeformade användargränssnitt och ett imponerande antal streamingkanaler är det en fantastisk plattform att få din dagliga dos underhållning från.

  Men faktum kvarstår att det inte erbjuder en fördel som är tillräckligt stor för att motivera ett byte från Android TV. Egentligen är det Android TV som ger unika funktioner som hela Google Assistant eller tillgång till Google Play Butik.

  Så ja, Android TV är bättre än Roku.