Analyser: En väldigt otäck och farlig situation

0
53

Under tisdagskvällen uppges att två ryska robotar har slagit ner i en polsk by nära ukrainska gränsen och dödat två personer. Nato har sedan krigets början befarat att kriget ska ”spilla över” Ukrainas gränser – något som tycks ha hänt under tisdagskvällen, säger Expressens utrikeskommentator Mats Larsson. – Vi får hoppas att detta är ett misstag från Rysslands sida och inte ett medvetet anfall, säger han i tidningens tv-sändning. SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström säger att man under kvällen inte har nämnt händelsen på rysk tv. Han bedömer det som trovärdigt att robotarna har slagit ner i Natolandet Polen men vill inte spekulera om exakt vad det är som har hänt. Kanalens USA-korrespondent Stefan Åsberg säger att det ännu är för tidigt att säga vad det här innebär för Natos räkning. – Det är en väldigt otäck och farlig situation. Hela Nato bygger på artikel fem, en attack på ett land är en attack på alla länder, säger han. Åsberg tillägger dock att Nato först måste få svar på frågan om robotarna är ryska och om de i så fall med avsikt avfyrades mot Polen.