”Nya kalla kriget” – motvilliga länder kan tvingas välja sida

0
107

Det har rått spänd stämning mellan USA och Kina de senaste åren – och insatserna under G20-mötet på Bali i Indonesien är höga. Måndagens sammankomst mellan Xi Jinping och Joe Biden har kallats för det första mellan supermakterna i ”Kalla kriget 2.0”. Vad står på spel? Och hur ställer sig länderna i Sydostasien till maktkampen? På tisdagen inleds mötet mellan länderna som kallas G20 – vilka utgörs av världens största ekonomier. Årets sammankomst hålls på Bali i Indonesien. Det är den största samlingen av världsledare sedan coronapandemin inleddes. De 19 länderna och EU som bildar G20 härbärgerar tillsammans nästan två tredjedelar av jordens befolkning. Störst var spänningen inför mötet mellan USA:s president Joe Biden och Kinas Xi Jinping som hölls redan under måndagen, och egentligen inte är en del av det formella G20-programmet. Agendan i övrigt handlar mycket om ekonomisk återhämtning efter pandemin, global hälsa och hållbara energilösningar. Detta är det första G20 mötet som hålls sedan Rysslands invasion av Ukraina, och även det första sedan de diplomatiska relationerna mellan USA och Kina försämrades efter att Nancy Pelosi, talespersonen för USA:s representanthus, besökte Taiwan i augusti. Xi, som hållit sig isolerad på hemmaplan under pandemin, återkommer till världsarenan med en nyvunnen seger i bagaget efter att ha säkrat en tredje kontroversiell mandatperiod. Även Biden har med sig sin färska vinst från mellanårsvalet där det gick bättre än väntat för Demokraterna. De två ledarna har visserligen haft flera möten per telefon men detta är det första fysiska mötet mellan de båda tungviktarna sedan Biden valdes till president för två år sedan. Mötet är ett test på om de båda kan hejda den negativa spiral som lett till att länderna i nuläget har den sämsta relationen sedan president Nixon började öppna sig mot Kina för ett halvt sekel sedan, skriver New York Times. Direkt efter mötet uppgav Vita huset att de två ledarna är överens om att ”ett kärnvapenkrig aldrig ska utkämpas” och att de gemensamt fördömer Rysslands hot om att använda kärnvapen. Samtidigt ska Xi under det tre timmar långa mötet ha varnat Biden för att ”gå över gränsen” när det kommer till Taiwan, rapporterar statlig kinesisk media. Många länder i Sydostasien har hittills varit ovilliga att öppet ta ställning för någon av de två supermakterna, skriver CNN:s nyhetsbrev ”Meanwhile in China”. I vågskålen för dessa länder ligger dels supermakternas relationer med Ukraina och Ryssland – men även deras förhållningssätt till militärstyret i Myanmar. Sammankomsten på Bali är ett av flera toppmöten i Sydostasien som infaller tätt inpå varandra. Under helgen innan G20 samlades Asean (Association of Southeast Asian Nations)i Kambodjas huvudstad Phnom Penh, och under veckan pågår Asia-Pacific Economic Cooperation forum i Bangkok. Hårda geopolitiska splittringar hänger över dessa möten. I en omröstning i FN i oktober röstade sju av de tio länderna i Asean (inklusive Myanmars representant – som inte har stöd av den styrande militärjuntan) för att fördöma Rysslands annektering av fyra ukrainska regioner. Thailand, Laos och Vietnam avstod däremot från att rösta. Samtidigt har Asean helt nyligen undertecknat ett samarbetsavtal med Kyiv under en ceremoni tillsammans med Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba. – Normalt sett skulle detta vara en väldigt spännande säsong – med tre världsmöten i Sydostasien – Phnom Penh, Bali och Bangkok. Men Asean är väldigt splittrade över den ryska aggressionen, krisen i Myanmar, Kinas aggressioner i Sydkinesiska havet och så vidare, säger statsvetaren Thitinan Pongsudhirak vid Chulalongkorn University i Bangkok till CNN. Biden deltog även i helgens Asean-möte och har sedan sitt tillträde infört riktade sanktioner mot militärregimen i Myanmar. Kina har tvärtom visat sitt stöd för juntan och enligt en nypublicerade analys av Asean har både Ryssland och Kina ”bistått regimen med både vapen och legitimitet”. Flera experter menar att det är avgörande för Washington att inse betydelsen av att få med sig de sydostasiatiska länderna i sina strategier för den indo-pacifiska regionen – och att risken annars är att fler länder kommer vända sig till Kina, rapporterade Radio Free Asia redan i somras. När det gäller exempelvis Kambodja tycks vägvalet redan vara klart. Efter en invigningsceremoni av en kambodjansk örlogsbas i juni, som Kina stöttat ekonomiskt, reagerade ingen när Kambodjas försvarsminister Tea Banh öppet tog ett vänskapligt dopp i havet ihop med Kinas ambassadör Wang Entian. Värdlandet Indonesiens försvarsminister Prabowo Subianto sa i somras att Sydostasien ”i århundraden varit vägskälet för imperialism och supermakters exploatering” och att länderna är de som påverkas allra mest av kampen mellan stormakterna. Inför mötet sa även Indonesiens president Joko Widodo, som annars gjort sig känd för sin försonande stil, att de ”vägrar bli en bricka i ett nytt kallt krig”. Han är inte den enda som gjort den jämförelsen inför G20-mötet. – På sätt och vis är detta det första mötet mellan supermakter i Kalla kriget 2.0, säger professorn Evan S Medeiros, professor vid Georgetown University och tidigare rådgivare till president Obama i frågor som rörde regionen. Indonesien beskrivs av Financial Times som en ”sovande jätte” men Widodo har inte antytt några som helst planer på att bli en supermakt. Och i relationen mellan Kina och USA försöker landet hålla sig neutralt. En balansakt som de delar med flera av de länder utanför västvärlden som samlas på Bali. Vill du läsa mer?