Wat is er gebeurd met 3D-desktops zoals Bumptop?

0
59
Spatial/Bumptop

Enkele van de meest memorabele scènes uit Jurassic Park en Minority Report hebben betrekking op 3D-computerinterfaces die er op het scherm fantastisch uitzien, maar in het echte leven niet van de grond gekomen. Toch zijn 3D-desktops niet dood, en hun hoogtepunt ligt nog voor de boeg.

Wat is een 3D-desktop?

Als denk je aan de typische computerdesktop, het is een 2D-beeld waar je 2D-beelden verplaatst om taken uit te voeren zoals het kopiëren van bestanden of het uitvoeren van software. Deze 2D-afbeelding is slechts een weergave van de gegevens, dus het geeft niet weer wat er in de computer gebeurt.

Dit is een grote stap ten opzichte van het gebruik van een op tekst gebaseerde interface, aangezien zo'n GUI (Graphical User Interface) voor mensen veel intuïtiever is. Een “bestand” en verplaatsen naar een “map” logisch.

Mensen leven echter niet in een 2D-wereld en er is geen reden waarom een ​​computerinterface in 2D moet zijn. Dat is waar het idee van een 3D-desktop om de hoek komt kijken. Door de interface van de computer 3D te maken, kunt u computergegevens en -functies weergeven in dezelfde reeks dimensies als onze echte wereld.

Het is heel logisch op papier, en er zijn verschillende pogingen om een ​​3D-computerinterface te maken. Die 3D-computerinterface in Jurassic Park is een echt ding dat bekend staat als de Silicon Graphics 3D File System Navigator. Dan is er Bumptop, een open-source 3D-interface met gesimuleerde fysica. Bumptop gebruikt 3D-ruimte en natuurkunde om nieuwe manieren te bieden om gegevens te organiseren en met een computer te communiceren.

GERELATEERDBump je bureaublad in 3D met BumpTop

Er zijn andere nemen het idee over, zoals Shock Desktop 3D, maar Bumptop is waarschijnlijk het bekendste voorbeeld.

3D-desktops zuigen met een muis en toetsenbord

3D-desktops zuigen met een muis en toetsenbord

3D-desktops zuigen met een muis en toetsenbord

h2>

Ruimtelijke RuimteTop – Een experimenteel augmented reality (AR)-scherm met een 3D-interface.

Bumptop bestaat nog steeds en is, zoals gezegd, een open-sourceproject waar iedereen vandaag de dag mee aan de slag kan. Natuurlijk hebben moderne besturingssystemen zoals Windows 11 en macOS geen 3D-interfaces. Het is dus geen idee dat veel aandacht heeft getrokken in de wereld van de desktopinterface.

Daar zijn waarschijnlijk twee redenen voor. Ten eerste is het navigeren door 3D-ruimte met een muis en toetsenbord niet intuïtief. PC-gamers zijn eraan gewend geraakt, maar het algemene publiek heeft waarschijnlijk een behoorlijke leercurve doorstaan. Het zou prima zijn als de voordelen van een 3D-desktop groter waren dan de leercurve, maar dat geldt niet voor de meeste mensen.

GERELATEERDDe beste gamingmuizen van 2022

Het SpaceTop-project bood een interessante benadering om een ​​2D-scherm te laten werken als een 3D-interface, waarbij in wezen gebruik werd gemaakt van een doorzichtig schuin scherm en handvolgtechnologie om een ​​geprojecteerde 3D-ruimteillusie te creëren.

Touchscreen-apparaten werken prima in 2D

Hoe zit het met touch-apparaten? Ze introduceren een tactiel element in computerinterfaces dat niet van toepassing is op het gebruik van een muis en toetsenbord. Moderne touch-apparaten kunnen 3D-graphics gemakkelijk aan, maar net als bij desktopsystemen werken 2D-touch-interfaces prima.

Op aanraking gebaseerde interfaces bevatten echter enkele van dezelfde ideeën als Bumptop 3D. Met name aan sommige interface-elementen is fysica verbonden. Iets omhoog of omlaag vegen kan elasticiteit hebben. Als u tijdens het scrollen op het einde van een document tikt, zal het “stuiteren,” enzovoort. Of dit allemaal is geïnspireerd door experimenten in 3D-interfaces of gewoon het resultaat is van parallel denken, is een open vraag. Toch zorgen aanraakinterfaces voor een uitstekende balans tussen de twee ideeën.

Mixed Reality houdt de 3D-droom levend

Meta

Tegenwoordig, met de release van producten zoals de Meta Quest Pro, Quest 2 en VR- en AR-applicaties, zijn 3D-interfaces niet alleen leuk om te hebben; ze zijn cruciaal! Er zijn al VR-productiviteitsapps, zoals Immersed VR en VR Desktop, die de 2D-desktop in een 3D-ruimte plaatsen, maar als het gaat om native VR- en AR-apps, is al je interactie in 3D. Je bent nu “in” de computer, en plotseling zijn 3D-representaties van computergegevens en apps volkomen logisch. In plaats van een muis kun je nu een bestand pakken alsof het een echt object is.

Meta Quest Pro

☆☆☆☆☆ Linkpictogram Lees recensie Geek's volledige recensie

Meta's meest geavanceerde Mixed Reality-headset is perfect voor VR-ontwikkelaars en professionele gebruikers, of liefhebbers die willen experimenteren met Mixed Reality en de allernieuwste stand-alone VR-technologie.

Amazon

$ 1499,99 < img src="http://www.howtogeek.com/pagespeed_static/1.JiBnMqyl6S.gif" />
 

Beste koop

$ 1499,99
 

Als augmented reality een standaardmanier wordt voor mensen om met computersystemen te werken, zal dit het werk dat in het verleden met apps zoals Bumptop is gedaan, rechtvaardigen. Wat in 2009 misschien cool maar onpraktisch leek, zou binnenkort de meest voor de hand liggende manier van werken en spelen in de digitale wereld kunnen zijn.

Oculus Quest 2

Til gaming naar een hoger niveau met virtual reality, thuis of onderweg voor een geweldige prijs.

Amazon

$399,00
 

Beste koop

$ 399,99
 

LEES VOLGENDE

  • › Sonos Beam (Gen 2) Review: een fantastische soundbar voor films en muziek
  • › Microsoft Create is hier om Office-sjablonen te vernieuwen
  • › Stop met naar een film te verwijzen alsof iedereen hem 11 keer heeft gezien
  • › Wijzigingen in Microsoft Excel op desktop weergeven
  • › Pak een Roku Streaming Stick 4K voor $ 25, de laagste prijs ooit
  • › Wat is in vredesnaam een ​​minimalistische telefoon?