Mastodon gaat van de grond: waarom het mijn favoriete sociale medianetwerk is

0
60

Mastodon bestaat al jaren als een open-source platform voor sociale media en staat weer in de schijnwerpers, dankzij de aanhoudende onrust op Twitter. Ik zit al jaren op Mastodon en het is een geweldig platform.

Misschien heb je de afgelopen weken meer mensen over Mastodon zien praten, terwijl Elon Musk werkte om zijn aankoop van het sociale-mediaplatform Twitter af te ronden (nadat hij probeerde terug te trekken en Twitter een rechtszaak aanspande om de deal te behouden). In de dagen na de overname groeide het Mastodon-netwerk met ongeveer 500.000 accounts, en anderen keerden terug naar accounts die ze eerder hadden verlaten. Het lijkt er ook niet op dat dat zal vertragen, ook niet — de eerste piek gebeurde voordat er veel is veranderd op Twitter. Wie weet hoe Twitter er over een paar maanden uit zal zien, vooral nu ongeveer de helft van zijn werknemers weg is.

GERELATEERDEen Twitter-alternatief: hoe werkt Mastodon?

Dus, wat is Mastodon precies? We hebben een volledige uitleg over hoe Mastodon werkt, maar op het eerste gezicht lijkt het op populaire platforms zoals Facebook, Instagram, Tumblr of Twitter. Je kunt berichten plaatsen met tekst, afbeeldingen of video's en andere mensen volgen om hun berichten te zien. Er is echter ten minste één verschil in infrastructuur en een paar unieke functies en beslissingen die samen zorgen voor een (meestal) betere ervaring dan andere platforms.

Geen algoritmische onzin

De meeste klachten over moderne sociale media gaan over algoritmen en hoe ze inhoud promoten. Facebook en Instagram vertrouwen voornamelijk op algoritmen om te kiezen welke berichten je ziet, en de standaardsortering van Twitter is ook algoritmisch in plaats van puur chronologische volgorde. Soms is die functionaliteit handig — TikTok werd in slechts een paar jaar tijd een dominant platform omdat het algoritme voor het vinden van video's indrukwekkend is — maar op de meeste platforms is het gewoon een hindernis die je berichten door elkaar gooit.

Het tabblad Home op een Mastodon-server

Mastodon heeft helemaal geen algoritmen. Geen. Nul. Op je startpagina staan ​​alle berichten van de mensen die je volgt in chronologische volgorde, zonder advertenties of aanbevolen berichten. Zodra je bij de bovenkant (of onderkant) van je feed komt, dat is alles, je leest alle berichten! Nu kun je je dag doorkomen, in plaats van constant de pagina te vernieuwen of naar een ander tabblad te gaan om berichten te zien die de eerste keer verborgen waren.

De Fediverse: niet alleen mastodont

De structuur van Mastodon is in eerste instantie misschien het meest verwarrende aspect, maar het is een van de best verkopende punten van het platform. Er is geen enkel bedrijf of server met ieders profielen en inhoud — in plaats daarvan zijn er veel verschillende servers (ook wel “instances” genoemd) waar mensen een account kunnen aanmaken en kunnen beginnen met posten, gezamenlijk “the Fediverse.” Mensen kunnen ook mensen van andere servers volgen, zonder daar een ander account aan te maken. Het is net als e-mail: als ik een Gmail-account heb, kan ik communiceren met andere mensen met Gmail-accounts, maar ik kan ook praten met mensen die een Yahoo- of Outlook-e-mailadres hebben.

Sommige servers zijn voor algemeen gebruik, zoals mastodon.social en mastodon.online, maar andere zijn gericht op een specifiek onderwerp of een specifieke gemeenschap. Er is mastodon.art voor kunstenaars en ontwerpers, tech.lgbt en mastodon.lol voor LGBTQ+-mensen, mastodon.ie voor Ieren, fosstodon.org voor iedereen die geïnteresseerd is in technologie of gratis software, enzovoort. Omdat Mastodon open-source software is, hebben sommige servers kleine aanpassingen in vergelijking met de typische ervaring — sommige hebben hogere limieten voor het aantal woorden, en die Ierse server heeft een grappige foto van de Ierse president Michael D. Higgins op het scherm bij het verzenden van een bericht. Elke server heeft ook zijn eigen moderatieteam en regels. Als je naar een ander account wilt verhuizen, kun je de migratie- en exportfuncties gebruiken om al je volgers, volgers en andere gegevens (maar geen berichten) naar een nieuw account te verplaatsen.

Onder de motorkap, de cross-server Fediverse wordt mogelijk gemaakt door het ActivityPub-protocol, dat is geïmplementeerd door andere sociale-mediaplatforms. PixelFed is bijvoorbeeld een Instagram-alternatief dat ActivityPub ondersteunt, zodat ik mensen op PixelFed-servers kan volgen met mijn Mastodon-account.

De onderliggende infrastructuur is niet perfect — het ondergaat momenteel een stresstest als geen ander — maar het is een indrukwekkende prestatie. Overschakelen van sociale media-apps betekent meestal dat je de meeste mensen verliest die je volgt en waarmee je praat, maar niet met de Fediverse. Dat is natuurlijk de reden waarom het onwaarschijnlijk is dat grote platforms de technologie (of een vergelijkbare technologie) ooit zullen adopteren, aangezien de gebruikersbasis van een platform het meest waardevolle bezit is.

Een betere sociale ervaring

Mastodon heeft veel van de functies geïmplementeerd die je zou verwachten in een app voor sociale media, maar er zijn ook een paar verschillen die specifiek zijn gemaakt om bepaalde vormen van misbruik en giftig gedrag op andere platforms te voorkomen.

Ten eerste is er geen volledige tekstzoekfunctie op Mastodon. U kunt zoeken naar een hashtag en alle berichten vinden die die hashtag gebruiken, maar u kunt alleen zoeken op “iPhone” of "vliegtuig" laat je geen resultaten zien van mensen die over iPhones of vliegtuigen praten, tenzij ze hashtags gebruiken. Dit is opzettelijk “vanwege de negatieve sociale dynamiek ervan in andere netwerken,” volgens Mastodon's hoofdontwikkelaar.

Ik gebruik de zoekfunctie op Twitter en andere sociale netwerken constant, vooral voor werk. Als ik bijvoorbeeld schrijf over een Windows-update met fouten, kan het zoeken naar tweets waarin een Windows-update wordt genoemd, me extra context en rapporten voor een artikel geven. Het indexeren van elk woord in elk bericht op Twitter maakt het echter ook gemakkelijk voor spammers en beledigende mensen om hun doelen te vinden. Lijsten worden vaak voor hetzelfde doel gebruikt. Het ontbreken van een ingebouwde geïndexeerde zoekfunctie maakt mijn werk een beetje vervelend en beperkt het ontdekken van andere nuttige informatie, maar ik denk dat dit waarschijnlijk de juiste zet is.

Voorbeeld van de zoekmogelijkheden van Twitter die worden gebruikt voor spam: als je om hulp vraagt ​​bij huiswerk, zullen botaccounts je bijna onmiddellijk vinden

Mastodon heeft ook niet de mogelijkheid om een ​​bericht te delen terwijl een inline commentaar wordt toegevoegd. Dat is een veelvoorkomend kenmerk op andere platforms — “quote tweeten” op Twitter en een “steek” op TikTok, om maar een paar voorbeelden te noemen — maar het versterkt vaak alleen maar vreselijke mensen. Het is gebruikelijk dat mensen op Twitter giftige inhoud delen met een citaat-tweet die de tweet of de afzender beledigt, tot het punt waarop ze je in de QT's roosteren/verslaan [quote tweets] ” werd een meme (taalwaarschuwing op die link). Het enige wat die oefening echter bereikt, is het versterken van de vreselijke inhoud en de maker van de inhoud. Een enkele tik brengt je naar hun oorspronkelijke bericht en profiel.

De belangrijkste ontwikkelaar van Mastodon zei in 2018: “Ik heb een bewuste keuze gemaakt tegen een citeerfunctie omdat het onvermijdelijk toxiciteit toevoegt aan het gedrag van mensen. Je komt in de verleiding om te citeren wanneer je zou moeten antwoorden, en dus spreek je voor je publiek in plaats van met de persoon met wie je praat. Het wordt performatief. Zelfs als je het voorgoed doet’ zoals het belachelijk maken van vreselijke opmerkingen, je geeft op die manier meer oogballen.”

De inhoudwaarschuwings-/spoilerfunctie van Mastodon zorgt ook voor een betere ervaring. Het belangrijkste doel is om inhoud te verbergen die veel mensen misschien niet willen zien, zoals spoilers voor een film. Het is echter ook gebruikelijk dat mensen het gebruiken voor andere soorten discussies die voor sommige mensen misschien niet relevant of oninteressant zijn. Bijvoorbeeld “pol” of “uspol” zijn veelvoorkomende inhoudswaarschuwingen, die “politiek” en “V.S. politiek,” respectievelijk.

Voorbeeld van een inhoudswaarschuwing die wordt gebruikt voor een populair onderwerp, in plaats van een directe spoiler of mogelijk aanstootgevende inhoud

De meeste van deze wijzigingen maken Mastodon minder nuttig als u een influencer op sociale media bent, een bedrijfsmerk , of (in mijn geval) het op grote schaal gebruiken van sociale media als bron van informatie uit de eerste hand. Het maakt het platform echter wel een veel betere sociale ervaring, wat het hoofddoel van een sociale-mediaservice zou moeten zijn.

Maar wacht, daar is8217 ;s Meer

Er zijn veel andere functies op Mastodon (en de Fediverse als geheel), waaronder aangepaste emoji's, een compleet gebrek aan advertenties, verificatie op basis van een website en niet op persoonlijke documenten (of geld/roem), en nog veel meer. Je kunt de serverlijst op de officiële Mastodon-site bekijken om aan de slag te gaan. Overweeg om wat geld te sturen naar de persoon die de server draait waar je lid van wordt — onthoud dat er geen advertenties zijn om die serverkosten te betalen.

Als je wilt dat meer mensen volgen, kun je me vinden op @corbin@toot.community. Blader ook door de hashtag #introductions op je server om coole mensen te vinden!

LEES VOLGENDE

  • › Ongecontroleerde raketlandingen in de ruimte vinden nog steeds plaats
  • › De beste VPN-services voor Netflix in 2022
  • › Windows 11 heeft nu camera-opties in de snelle instellingen
  • › Wat is in vredesnaam een ​​minimalistische telefoon?
  • › Stop met naar een film te verwijzen alsof iedereen hem 11 keer heeft gezien
  • › Wat is er gebeurd met 3D-desktops zoals Bumptop?