4 fordeler med dagslyslamper og de beste å kjøpe

0
104

Hvis du har SAD (Seasonal Affective Disorder), har du kanskje hørt at bruk av en dagslyslampe eller sollyslampe kan bidra til å redusere symptomene forårsaket av denne stemningslidelsen ved å etterligne naturlig sollys.

SAD er en type depresjon knyttet til skiftende årstider. Den har mange navn, for eksempel “Winter Blues” eller sesongbasert depresjon, og er knyttet til endrede lysnivåer som kan påvirke hjernens kjemi. Ideen bak en sollyslampe er at den bidrar til å opprettholde sollyseksponering som kan bidra til å holde hjernekjemien din stabil.

Innholdsfortegnelse

  Slik bruker du en dagslyslampe

  SAD-lamper gir generelt rundt 10 000 lux (tilsvarer 10 000 lumen per kvadratmeter) lys og brukes i mellom 30 minutter og en time per dag. Brukere plasserer lampen to til tre fot unna og soler seg i lyset. Det er vanlig å gjøre dette om morgenen mens du spiser frokost, men lysterapi kan planlegges når som helst.

  Disse lampene er ekstremt lyse, og du bør ikke se direkte på dem mens de er i bruk. Sørg for at du har kjøpt en faktisk sollyslampe designet for bruk med SAD. Det viktigste er at lampen må merkes som UV-fri. Hvis du kjøper et lys som avgir UV, kan det ha bivirkninger som hudskader når det brukes over lengre perioder.

  Viktige fordeler ved bruk av dagslyslamper

  1. Dagslyslamper er praktiske

  Kanskje den største fordelen med SAD-behandlingslamper er hvor praktiske de er. Enten du er på jobb, hjemme eller på reise, trenger du bare å snu en bryter og sitte stille på ett sted i en halvtime for å få dosen simulert sollys.

  Mens en SAD-lampe vanligvis bare er en del av behandlingsplanen, er det det minst forstyrrende og mest fleksible alternativet for de som synes det er fordelaktig.

  2. Forbedret søvnkvalitet

  Dagslyslamper, når de brukes riktig, kan forbedre søvnkvaliteten takket være bedre melatonin- og serotoninnivåer. Hvis kroppen din følger den riktige søvn-våkne-syklusen, vil du sove dypere og lenger. Du kan kombinere lampen din med andre ikke-invasive sovehjelpemidler, for eksempel en hvit støygenerator, for maksimal søvnfordeler.

  3. Bedre energinivåer og humør

  Delvis som et resultat av bedre søvn og delvis takket være bedre serotoninnivåer, kan en dagslyslampe lindre det primære symptomet på vinterdebut SAD, som føler seg lav eller deprimert. Lysterapi kombinert med andre SAD-behandlingstyper kan hjelpe deg til å føle deg energisk og produktiv, med et stabilt humør i løpet av dagen.

  4. Sollysvekkerklokker kan behandle deg mens du sover

  Sunlight vekkerklokker er en form for SAD-lampe kombinert med en tradisjonell vekkerklokke. Etter å ha stilt inn tidspunktet for når du ønsker å våkne, simulerer vekkerklokken naturlig lys daggry, og starter noen minutter før du skal våkne i et forsøk på å utløse en naturlig oppvåkning.

  Det som er bra med denne typen enheter er at de er automatiserte og behandler deg selv når du sover. Selv om øynene dine kan være lukkede, er lysterapi fortsatt effektiv ettersom øynene dine kan oppdage lys selv gjennom øyelokkene.

  Når man ikke skal bruke en dagslyslampe

  Dagslyslamper laget for å hjelpe til med å behandle symptomene på SAD er generelt trygge å bruke siden de ikke avgir UV-lys, men det er noen mennesker som kanskje vil unngå å bruke dem. Hvis du har en av følgende tilstander, kontakt legen din først før du bruker en dagslyslampe:

  • Diabetes.
  • Hudkreft.
  • Lupus.
  • Tilstander som påvirker bindevev.
  • Makuladegenerasjon.

  Anta at du for øyeblikket tar noen medisiner som kan påvirke lysfølsomheten. I så fall bør du også dobbeltsjekke med din forskrivende lege for å se om en dagslyslampe kan ha en negativ effekt på deg. Den gylne regel er å alltid spørre legen din før du starter noen form for behandling, selv en som ikke krever resept.

  Sollyslamper erstatter ikke vitamintilskudd

  En vitamin D-mangel er en av de potensielle årsakene til SAD. Likevel produserer ikke sollyslamper riktig type lys for kroppen din til å produsere vitamin D. Hvis helsepersonell fastslår at vitamin D-nivåene dine er for lave, må du fortsette å ta kosttilskudd selv om du bruker en lampe.

  Våre toppvalg for sollamper

  Det er mange dagslyslamper på nettsteder som Amazon, ofte med store prislapper! Likevel trenger du ikke å bruke en formue på et tullete lys som ikke vil bombardere deg med ultrafiolett lys eller tilby nok lysstyrke for lysterapi. Dette er våre toppvalg til rimelige priser.

  Northern Light Technologies Boxelite

  Boxelite kommer inn til en litt høyere pris enn de andre alternativene på denne listen, men drar fordel av et veldig høyt utgangsnivå. Dette betyr at du ikke trenger å sitte så nærme lyset som med andre lamper med svakere lysintensitet, noe som kan forårsake ubehag og til og med anstrengte øyne.

  Boxelite når lysnivået på 10 000 Lux i en avstand på 14 tommer fra brukeren. Dette er en UV-fri, blendingsfri, sterkt diffusert lysboks med en solid metallramme. Det koster litt mer, men det er verdt det.

  Carex Day-Light Classic Plus Bright Lysterapilampe

  Denne rimelige skrivebordslampen tilbyr hele spekteret 10 000 LUX lyskilder som enkelt kan vinkles for komfort. Til tross for at den er en (relativt) kompakt skrivebordsmodell i stedet for en gulvlampe, tilbyr den 10 000 Lux på 12 tommer unna brukeren. Det gjør den mer behagelig å bruke enn billigere modeller som bare kan gi 10 000 lux ved 6 tommer.

  Denne spesielle lampen ble kåret til New York Magazines beste generelle lampe i 2021 og den beste terapilampen i 2021 av Men's Health. Så det er imponerende, spesielt for prisen!

  Philips SmartSleep Wake-up Light

  Philips tilbyr en sofistikert og attraktivt lys som simulerer en naturlig soloppgang og solnedgang. Dette fungerer best hvis du har blendingsgardiner eller gardiner på soverommet. Dette LED-lyset kan bidra til å håndtere søvnmønsterforstyrrelser fra jetlag eller SAD-relaterte lysendringer.

  Det er ikke et sterkt terapilys, men en effektiv automatisert lysbasert søvnregulator. Ikke bare det, men den inkluderer en FM-radio og fem naturlige lyder gjennom en innebygd støygenerator. Hvis bekymringene dine hovedsakelig er forstyrret søvn, kan dette vekkelyset være det perfekte alternativet til et stort sterkt lys eller en god følgesvenn til sterk lysterapi. Det er bedre enn de kunstige lysene vi bruker ved sengekantene våre, som vanligvis har for mye blått lys i spekteret.

  Verilux HappyLight Luxe

  HappyLight fra Verilux er kompakt og budsjettvennlig, men du får et fullt spekter. Det UV-frie lyset gir hele 10 000 lux lysstyrke. Den tilbyr stor justerbarhet, slik at du kan justere fargetemperaturen til tre forskjellige Kelvin-nivåer. Ønsker du litt mindre lys, er det også fire forskjellige lysstyrkenivåer å velge mellom.

  Av lampene vi har fremhevet her, skiller Luxe seg ut som den mest bærbare løsningen. Med det kompakte, tynne chassiset kan du ta det med deg når du reiser eller bruke det i hvilket som helst rom du måtte ønske.

  Se på den lyse siden

  SAD er ikke en spøk, men med riktig støtte og de riktige verktøyene kan du gjøre det mindre vanskelig enn det trenger å være. Mens en terapilampe bare utgjør en del av strategien for å holde motet oppe i vintermånedene, er den en hjørnestein for velvære for de som bokstavelig talt trenger litt mer lys i livet.