XZOEKEN gebruiken in Google Spreadsheets

0
112

Met de XLOOKUP-functie in Google Spreadsheets kunt u op een gemakkelijke manier de gegevens die u zoekt snel vinden. XLOOKUP heeft niet dezelfde beperkingen als VERT.ZOEKEN en HORIZ.ZOEKEN, waardoor u zoekopdrachten in elke richting kunt uitvoeren.

Als u een Microsoft Excel-gebruiker bent, heeft u daar mogelijk XLOOKUP gebruikt. Gelukkig werkt het in Google Spreadsheets op dezelfde manier. Of u nu gewend bent aan de functie in Excel of helemaal nieuw bent, we laten u zien hoe u XZOEKEN kunt gebruiken om specifieke waarden uit een celbereik te vinden.

Over XLOOKUP in Google Spreadsheets

Met de XLOOKUP-functie en bijbehorende formule kunt u een zoekopdracht uitvoeren in het ene celbereik en een overeenkomend resultaat van een ander retourneren. Dit is handig voor bladen die veel gegevens bevatten waar het gebruik van uw oogbollen tijdrovend is.

< strong class='relatedtext'>GERELATEERDHoe INDEX en MATCH te gebruiken in Google Spreadsheets

De syntaxis voor de functie is XLOOKUP(search_value, lookup_range, result_range, missing_value, match_mode, search_mode). De eerste drie argumenten zijn verplicht. De drie overige argumenten kunnen worden gebruikt om uw zoekopdracht aan te passen.

 • Search_value:De waarde die moet worden opgezocht, kan een getal, tekst of celverwijzing zijn. Tekst moet tussen aanhalingstekens worden geplaatst.
 • Lookup_range: het celbereik waarin moet worden gezocht naar de search_value, die een enkele rij of kolom moet zijn.
 • Result_range: het celbereik waarnaar moet worden gezocht naar het resultaat dat overeenkomt met de zoekwaarde, die dezelfde grootte moet hebben als het zoekbereik.
 • Ontbrekende_waarde:De waarde die moet worden geretourneerd als er geen overeenkomst is met de zoekwaarde. De formule retourneert standaard de fout #N/A.
 • Match_mode: Hoe de overeenkomende search_value te vinden. Voer 0 in voor een exacte overeenkomst, 1 voor een exacte overeenkomst of de volgende waarde groter dan de zoekwaarde, -1 voor een exacte overeenkomst of de volgende waarde die kleiner is dan de zoekwaarde, of 2 voor een jokertekenovereenkomst. De standaardwaarde is 0.
 • Zoekmodus:Hoe de lookup_range te doorzoeken. Voer 1 in om van de eerste tot de laatste invoer te zoeken, -1 om van de laatste tot de eerste invoer te zoeken, 2 om binair te zoeken met waarden in oplopende volgorde, of -2 om binair te zoeken met waarden in aflopende volgorde. De standaardwaarde is 1.

XLOOKUP gebruiken in Google Spreadsheets

Om te laten zien hoe de functie werkt, #8217;begin met een eenvoudige zoekopdracht met behulp van de vereiste argumenten en ga dan verder met aanvullende voorbeelden die de optionele argumenten gebruiken.

GERELATEERD: Hoe u gegevens kunt vinden in Google Spreadsheets met VERT.ZOEKEN

Hier hebben we een blad met klantbestellingen met contactgegevens en bestelinformatie. Voor het eerste voorbeeld zullen we eenvoudig het bestelnummer opzoeken om de klantnaam te retourneren met behulp van deze formule:

=XLOOKUP(123456,D2:D14,A2:A14)

Om uit te splitsen de formule, 1234356 is de zoekwaarde of het bestelnummer, D2:D14 is het opzoekbereik en A2:A14 is het resultaatbereik. Zoals u kunt zien, is bestelnummer 123456 van Marge Simpson.

< p>Omdat XLOOKUP zowel van links naar rechts als van rechts naar links kan werken, kunnen we het omgekeerde doen. Hier zoeken we Marge Simpson op in het bereik A2 tot en met A14 om haar bestelnummer te vinden in het bereik D2 tot en met D14.

=XLOOKUP(“Marge Simpson”,A2:A14,D2:D14) < p>

Opmerking:In tegenstelling tot VERT.ZOEKEN, dat verticaal werkt en HORIZ.ZOEKEN, dat horizontaal werkt, werkt XLOOKUP in beide richtingen.

Ontbrekende waarde

In dit volgende voorbeeld nemen we “ZERO’ 8221; voor de missing_value. Dus als onze zoekwaarde niet wordt gevonden, zien we NUL in plaats van de standaard #N/A.

=XLOOKUP(“Homer Simpson”,A2:A14,D2:D14,”ZERO “)

Omdat onze zoekopdracht van Homer Simpson niet wordt gevonden in het bereik A2 tot en met A14, is ons resultaat NUL.

Overeenkomstmodus

Als we bijvoorbeeld het argument match_mode gebruiken, gebruiken we een zoekwaarde van 29 voor het Bedrag in het bereik F2 tot en met F14 om de klantnaam te vinden in het bereik A2 tot en met A14.

We’ ll bevatten een match_mode van 1 voor een exacte overeenkomst of de volgende hogere waarde. Merk op dat er geen argument missing_value in de formule zit.

=XLOOKUP(29,F2:F14,A2:A14,,1)

Je kunt zien dat het resultaat Raj Koothrappali is. Omdat er geen overeenkomst is voor 29, geeft de formule ons een resultaat voor de eerstvolgende hogere waarde die 30 is.

Zoekmodus

Hier is nog een voorbeeld waarbij zowel de argumenten match_mode als search_mode worden gebruikt met dezelfde zoekwaarde van 29 in F2 tot en met F14. Nogmaals, we zoeken naar de naam van de klant in het bereik A2 tot en met A14.

We zoeken naar een exacte overeenkomst of de eerstvolgende lagere waarde door te zoeken vanaf de laatste invoer naar de eerste. We voeren dus -1 in voor de match_mode en -1 voor de search_mode. Zoals hierboven wordt de missing_value weggelaten.

=XLOOKUP(29,F2:F14,A2:A14,,-1,-1)

Zoals je kunt zien, is het resultaat Michael Kelso. Omdat er geen overeenkomst is voor 29, geeft de formule ons de eerstvolgende lagere waarde die 28 is. Hoewel Eric Forman ook overeenkomt met 28, hebben we de zoekopdracht uitgevoerd van de laatste invoer naar de eerste (van onder naar boven), dus Michael Kelso is het eerste gevonden resultaat.

Als we zouden zoeken van het eerste item tot het laatste (van boven naar beneden) met een zoekmodus van 1 in plaats van -1, dan zou Eric Forman het gevonden resultaat zijn.

Als je een spreadsheet vol gegevens hebt, kan het even duren om een ​​waarde op te zoeken om de overeenkomende gegevens te vinden. Maar als u XLOOKUP gebruikt in Google Spreadsheets, vindt u in een handomdraai wat u nodig heeft.

Bekijk voor meer informatie deze basisfuncties van Google Spreadsheets die u misschien wilt proberen.

LEES VOLGENDE

 • › Hoe op te lossen “Uw systeem heeft geen toepassingsgeheugen meer” op een Mac
 • › 8 Tekenen dat de PSU van uw computer defect is
 • › Waarom een ​​laptopstandaard het volgende bureauaccessoire is dat u nodig heeft
 • › Apple iPhone 14 Review: de veilige keuze die het waard is om te kopen
 • › We wilden een Star Trek Replicator en alles wat we kregen waren Keurig-machines
 • › Wat is de goedkoopste streamingdienst voor live sport?