NYT: USA övar med neutralt Sverige: ”Är inte som i Irak”

0
101

Det historiskt så neutrala Sverige övar strid med krigsvana amerikaner. Det skriver New York Times i ett reportage där man följt amerikanska marinkåren vid övningar i Stockholms skärgård. Det är på många sätt en ny situation för båda länderna, konstaterar tidningen. För amerikanerna ger det möjlighet att öva i en ny miljö och för svensk del har tanken på krig inte funnits på mycket lång tid. De amerikanska marinkårsförbanden får bland annat träna på att med tung utrustning och maskingevär i händerna dyka i Stockholms kalla vatten, berättar generalen Andrew Priddy. – Det är definitivt en annan typ av miljö än Afghanistan och Irak. Övningarna skickar ett tydligt meddelande till framför allt Ryssland, säger den svenske officeren Adam Camel. – Vi står enade och är angelägna om att försvara Sverige och den här regionen.