iPadOS 16 komt deze maand, maar wanneer precies?

0
66

iPadOS 16 en macOS Ventura in oktober 2022

Normaal gesproken verschijnt iPadOS tegelijkertijd met iOS. Het is nu dan ook de eerste keer dat de updates voor iOS en iPadOS op verschillende data uitkomen. In een verklaring gaf Apple in augustus aan dat het een belangrijk jaar voor iPadOS wordt, maar dat ze gelukkig “de flexibiliteit hebben om de update op een eigen moment uit te brengen”, dus na iOS. Apple heeft al laten weten dat iPadOS 16 in oktober uit komt, maar wat is de exacte releasedatum van iPadOS 16?

iPadOS 16 release in oktober

Het is gebruikelijk dat de belangrijke softwareupdates altijd in het najaar verschijnen. Meestal komen iOS, iPadOS en watchOS gelijktijdig, terwijl macOS vaak een maand later verschijnt. In 2022 pakt Apple het net iets anders aan. Mark Gurman van Bloomberg meldde al vroegtijdig dat Apple de release van iPadOS 16 wilde verschuiven. Hij baseerde zich daarbij op insiders die niet genoemd willen worden. Apple had de vertraging niet veel later bevestigd. Dit is de verklaring die aan TechCrunch werd gegeven:

This is an especially big year for iPadOS. As its own platform with features specifically designed for iPad, we have the flexibility to deliver iPadOS on its own schedule. This Fall, iPadOS will ship after iOS, as version 16.1 in a free software update.

Waarschijnlijk brengt Apple iPadOS 16 in de tweede helft van oktober 2022 uit, tegelijkertijd met macOS Ventura. De releasedatum van macOS Ventura staat ook gepland voor oktober 2022, waarschijnlijk op 24 oktober of 31 oktober. We verwachten dat iPadOS 16 dan ook vanaf 24 oktober of 31 oktober voor iedereen te installeren is.

Bekijk ook

Wanneer komt macOS Ventura uit? Dit weten we over de releasedatum

macOS Ventura is de aankomende grote update voor de Mac. Deze versie wordt al sinds juni getest, maar wanneer kan jij hem downloaden? In dit artikel lees je wanneer je macOS Ventura kan verwachten en wat de mogelijke releasedatum is.

iPadOS 16 vertraagd

De vertraging had deels te maken met Apple’s ambitieuze plannen om de multitasking-functies van de iPad te verbeteren. Er kwam veel kritiek op Stage Manager, dat op de iPad nog niet zo optimaal werkt. Inmiddels heeft Apple besloten om Stage Manager ook beschikbaar te stellen op oudere iPad Pro’s zonder M1-chip, dus op de modellen uit 2018 en 2020. De mogelijkheid om de iPad te gebruiken met een extern scherm, is wel exclusief voor de M1-modellen en nieuwer. Deze functie is uitgesteld en komt pas in een latere iPadOS 16-update.

Bekijk ook

Stage Manager komt naar meer iPad Pro’s

Apple heeft een flinke wijziging doorgevoerd voor Stage Manager op de iPad. Er komt nu ook ondersteuning voor oudere iPad Pro’s, terwijl Apple maandenlang beweerde dat het onmogelijk was.

Hoewel deze functie goed beviel in onze iPadOS 16 preview is er ook kritiek op. Zo klaagde de prominente blogger Federico Viticci over continu crashen, moeilijk in gebruik en allerlei fouten in de gebruikersinterface.

Met Stage Manager kun je meerdere apps tegelijk in beeld hebben, waarbij de vensters elkaar overlappen. Je kunt de grootte van de vensters aanpassen en makkelijk wisselen tussen verschillende groepen apps. Tijdens de betaperiode (die momenteel nog steeds loopt) zouden er nog meer klachten binnen zijn gekomen van ontwikkelaars en gebruikers. Er zouden bugs in zitten, de interface is verwarrend en het werkt niet op de meeste iPads.

Door de releasedatum van iPadOS 16 verder vooruit te schuiven kon Apple zich ook beter concentreren op het afmaken van iOS 16, zo meldde Gurman eerder. Er kunnen dan tijdelijk meer software-engineers op de ontwikkeling van iOS 16 worden gezet.

Maar ook al komt iOS 16 al in september beschikbaar: niet alle functies zitten erin. Op Live Activities en een whiteboard-app met de naam Freeform zullen e nog wat langer moeten wachten, want deze iOS 16-functies komen pas later.

Bekijk ook

Deze iOS 16-functies komen pas later beschikbaar

Niet alle functies die voor iOS 16 aangekondigd zijn, komen ook meteen met de eerste versie beschikbaar. In dit artikel zetten we de functies op een rij die pas later beschikbaar komen. Dit zijn de acht uitgestelde iOS 16-functies.

Nieuwe iPads verwacht: met nieuwe functies?
Door het verplaatsen van iPadOS 16 naar het najaar kan ook worden gezorgd dat het nauwer samenvalt met de release van nieuwe iPads, die in oktober komen. Zo staan er een iPad Pro met M2-chip op de planning en een sneller instapmodel met usb-c-poort. Je leest het allemaal in onze verwachtingen van Apple in oktober 2022.

Bekijk ook

Apple in oktober: dit zijn de verwachte aankondigingen voor het najaar

In oktober komt er naar verwachtingen weer een hoop aankondigingen van nieuwe producten aan. In dit artikel lees je welke aankondigingen van Apple in oktober we verwachten, in de vorm van persberichten of tijdens een heus Apple-event. Zo staan er meerdere iPads en Macs op de planning.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 – 12 september, 12:00: Artikel bijgewerkt met actuele info.
  • 2022 – 22 augustus, 08:27: Meer details toegevoegd n.a.v. tweets van Federico Viticci en nieuwsbrief van Mark Gurman.