Het stroomverbruik van de pc loopt uit de hand

0
68
Kreabobek/Shutterstock.com

Innovatie in de Pc-ruimte is tegenwoordig snel, maar dat kost geld. Naarmate de hardware in onze pc's steeds beter wordt, loopt het stroomverbruik uit de hand. AMD, NVIDIA en Intel blijven tot het uiterste gaan, maar tegen welke prijs?

Het probleem

Grote 2022 hardware-lanceringen door NVIDIA , AMD en Intel zijn absurd krachtig. Aan die snelheid hangt echter een prijskaartje en het is de voortzetting van een probleem dat zich de afgelopen jaren langzaam heeft ontwikkeld.

De NVIDIA GeForce RTX 4090 grafische kaart draait rondjes rond zijn voorganger, de RTX 3090. Maar hij slurpt 450W van je voeding op om te kunnen functioneren. Dat is 100 W meer dan de RTX 3090 en hetzelfde als de RTX 3090 Ti. Een toekomstige RTX 4090 Ti, als hij ooit het daglicht ziet, zal waarschijnlijk alleen al ongeveer 550-600W nodig hebben, zo niet meer — de AD102-chip die door de GPU wordt gebruikt, heeft een vermogenslimiet van 800W.

Intel

Hoe zit het met CPU's? Welnu, AMD's Ryzen 9 7950X CPU, met 16 cores en 24 threads, heeft een TDP van 170W — geef ruimte aan minimaal 230W voor stroompieken, want dat is de vermogenslimiet van het AM5-stopcontact. Dat is een dramatische stijging ten opzichte van AM4-chips, waar de high-end Ryzen 9 5950X een TDP van slechts 105W had. Intel's Core i9-13900K heeft een TDP van 125 W, maar het is bekend dat Intel CPU's agressieve stroompieken hebben — het is bekend dat zijn voorganger, de Core i9-12900K, tot 250W kan gaan.

Over de hele linie verbruikt alles meer vermogen, ondanks het feit dat nieuwe producten efficiëntere processen gebruiken. Zowel de nieuwe Ryzen-chips als de nieuwe RTX-grafische kaarten gebruiken het 5nm-proces van TSMC. Intel gebruikt 10nm en gebruikte 14nm al in 2021, maar dat is een ander verhaal.

Waarom is energie-efficiëntie belangrijk?

Syafiq Adnan/Shutterstock.com< /figuur>

Het feit dat alles meer stroom verbruikt, is om een ​​aantal redenen belangrijk. Het betekent dat de gevolgen van dat verschil in energieverbruik worden overgedragen aan u, de gebruiker.

Ten eerste moet u een krachtigere (en duurdere) voeding kopen om de componenten van uw pc van stroom te voorzien. Als we kijken naar de bouwhandleidingen voor gaming-pc's uit 2016, kunnen we zien dat voor een pc die is uitgerust met een Intel Core i7-6700K en een GeForce GTX 1080, een voeding van 650 W werd aanbevolen.

Ondertussen is 650W voor een high-end gaming-pc in 2022 gewoon niet genoeg. Met de RTX 4090 grafische kaart en de AMD Ryzen 9 7950X CPU, heb je een vermogen van 620 W tussen slechts twee componenten, waardoor er absoluut geen beenruimte overblijft voor mogelijke stroompieken of andere componenten. Je hebt minimaal een voeding van 850 W nodig voor zo'n pc, en het zou niet helemaal onredelijk zijn om voor een 1000 W te gaan. Misschien heb je zelfs meer nodig als je van plan bent om te overklokken.

Hoewel een voeding van 1000 W jaren geleden als overkill zou worden beschouwd, is het nu een redelijke optie voor sommige pc's. Dat zou op zichzelf boekdelen moeten spreken.

We moeten ook praten over de problemen die gepaard gaan met het daadwerkelijk trekken van zoveel kracht uit je muur. Games spelen op je pc trekt elke keer meer en meer kracht en dat heeft een tweeledig effect. Je hebt een hogere elektriciteitsrekening, vooral als je de neiging hebt om zware, urenlange gamesessies te doorlopen. Er zijn ook de voor de hand liggende milieukosten van een verhoogd elektriciteitsverbruik.

Wat kan er worden gedaan om dit te veranderen?

Skrypnykov Dmytro/Shutterstock.com

Het is niet zo dat chipmakers dit niet weten. Het doel van die-shrinks is om meer transistors in een chip te passen en tegelijkertijd minder stroom te gebruiken. Maar tegelijkertijd zorgt het steeds beter worden van chips ervoor dat het stroomverbruik stijgt. Kortom, innovatie overtreft alle verbeteringen op het gebied van energie-efficiëntie die we krijgen. En hoewel innovatie goed is, moet er meer worden gedaan om de prestaties per watt en energie-efficiëntie te verbeteren zonder die innovatie noodzakelijkerwijs te schaden.

Een ding dat u kunt doen om te helpen, is op de hoogte blijven van hoeveel stroom uw pc verbruikt. Als u op zoek bent naar een voeding, kunt u er een kopen met een 80+ Platinum- of 80+ Titanium-certificering. Deze zijn het meest efficiënt en helpen u het stroomverbruik van uw pc te verminderen. Als je bereid bent om technischer te worden en het niet erg vindt om wat prestaties op te offeren, kun je ook verschillende delen van je pc onderklokken of undervolten.

Voorlopig blijft het probleem met het stroomverbruik bestaan wordt erger, maar de pc-ruimte verandert snel, dus dat is misschien niet voor altijd het geval.

LEES VOLGENDE

  • › U kunt het uiterlijk van Windows 11 nu aanpassen met WindowBlinds
  • › Amazon's Fire TV-sticks zijn tot nu toe tegen de laagste prijs
  • › Koop Microsoft's Ultra Thin Surface Pro X deze week voor $ 400 korting
  • › E-mailsjablonen met merknaam maken met lay-outs in Gmail
  • › Meerdere rijen in Microsoft Excel bevriezen
  • › Een back-up maken van uw BitLocker-herstelsleutel op Windows 11