Den första helelektriska Maserati GT-paketen har 760 hk och mer

0
48
Maserati

Maserati bekräftade nyligen sin plan att bli helelektrisk under de kommande åren, och idag presenterade den italienska tillverkaren av lyxbilar fler detaljer om sin elektriska GranTurismo Folgore-coupé.

Som väntat kommer den nya GranTurismo Folgore att vara Maserati’s första helelektriska fordon som kommer ut på gatorna och dess första EV GT-modell. Den kommer före Grecale elektriska SUV som den tillkännagav i mars. Och även om vi fortfarande inte har mycket information om denna italienska skönhet, kommer Maserati GT Folgore EV att leverera massor av kraft med en tremotorsuppsättning som producerar 760 hästkrafter.

Den elektrifierade GranTurismo får allt detta ström från ett 92kWh batteri och 800V arkitektur, en som klarar 270kW snabbladdningshastigheter. Lyxbilstillverkaren säger att den kommer att få cirka 62 miles räckvidd efter fem minuter på en laddare, vilket är bra. Men siffran du verkligen vill veta är 0-62 MPH-tiden, som enligt uppgift är runt 2,7 sekunder. Maserati GT Folgore EV kommer att ha en topphastighet på 198,9 MPH.

Du kan se laddningsdörren på längst ner till vänster. Maserati

Medan företaget beskriver en liknande modell med en dubbelturbo V6, är vi glada över det elektrifierade alternativet som snart är på väg. Ännu viktigare är att den vanliga gasvarianten och den första elbilen någonsin har en liknande övergripande design, inklusive sittande lågt till marken.

Faktum är att Maserati säger att detta är den lägst sittande elbilen på marknaden, vilket hjälper till att leverera förbättrad smidighet, prestanda och topphastigheter. Till exempel har de flesta elbilar från Tesla och även Porsche en “skateboard” design med batteripaketen som sitter under sätena och ner i hela underredet.

Med Maserati Folgore är batteripaketet i en T-bensform som undviker att sätta batterimodulerna under sätena. Maserati säger att detta “noll kompromisser” tillvägagångssätt erbjuder en förbättrad höftpunkt, så att du sitter lägre i fordonet för en autentisk lyxig sportbilskänsla.

Tyvärr fick vi inte för många detaljer och pressmeddelandet hade inte ett enda interiörfoto. Som sagt, förvänta dig en mycket förbättrad kabin, tillsammans med ett 12,2-tums digitalt mätarkluster, en 12,3-tums infotainmentskärm och en extra 8,8-tums “komfortskärm.”

Vi har hört att den kan kosta uppemot $170 000+ när den kommer hösten 2023.

via Engadget