Home Svenska Datorns strömförbrukning börjar komma utom kontroll

Datorns strömförbrukning börjar komma utom kontroll

0
Kreabobek/Shutterstock.com

Innovation i PC-utrymmet är högt i dessa dagar, men det kostar pengar. Eftersom hårdvaran i våra datorer blir bättre, blir strömförbrukningen utom kontroll. AMD, NVIDIA och Intel fortsätter att driva på, men till vilken kostnad?

Problemet

Stora 2022 hårdvara lanseras av NVIDIA , AMD och Intel är absurt kraftfulla. Den hastigheten kommer dock till en kostnad—och det är fortsättningen på ett problem som långsamt har utvecklats under de senaste åren.

NVIDIA GeForce RTX 4090-grafikkortet kör cirklar runt sin föregångare, RTX 3090. Men det suger ner 450W från din strömkälla för att fungera. Det är 100W mer än RTX 3090 och samma som RTX 3090 Ti. En blivande RTX 4090 Ti, om den någonsin ser dagens ljus, kommer troligen att ta omkring 550-600W ensam, om inte mer — AD102-matrisen som används av GPU:n har en effektgräns på 800W.

Intel

Hur är det med CPU:er? Tja, AMD’s Ryzen 9 7950X CPU, med 16 kärnor och 24 trådar, har en TDP på ​​170W — ge plats för minst 230W för effekttoppar eftersom det är strömgränsen för AM5-uttaget. Det är en dramatisk ökning från AM4-chips, där avancerade Ryzen 9 5950X hade en TDP på ​​bara 105W. Intel’s Core i9-13900K har en TDP på ​​125W, men Intels processorer är kända för att ha aggressiva kraftspikar — dess föregångare, Core i9-12900K, är känd för att gå upp till 250W.

Över hela linjen suger allt ner mer kraft, trots att nya produkter använder mer effektiva processer. Både de nya Ryzen-chippen och de nya RTX-grafikkorten använder TSMC’s 5nm-process. Intel använder 10nm och använde 14nm så tidigt som 2021, men det är en annan historia.

Varför är strömeffektivitet viktigt?

Syafiq Adnan/Shutterstock.com< /figure>

Det faktum att allt använder mer kraft är viktigt av några anledningar. Det betyder att konsekvenserna av den skillnaden i energiförbrukning överförs till dig, användaren.

För det första måste du köpa en kraftfullare (och dyrare) strömförsörjning för att driva din dators komponenter. När vi tittar på byggguider för speldatorer från 2016 kan vi finna att för en PC utrustad med en Intel Core i7-6700K och en GeForce GTX 1080, rekommenderades en 650W strömförsörjning.

Samtidigt, för en avancerad speldator 2022, är 650W helt enkelt inte tillräckligt. Med RTX 4090-grafikkortet och AMD Ryzen 9 7950X CPU ser du på 620W kraft mellan bara två komponenter, vilket ger absolut inget benutrymme för eventuella kraftspikar eller andra komponenter alls. Du behöver minst en 850W strömförsörjning för en sådan dator, och att välja en 1000W skulle inte vara helt orimligt. Du kan behöva ännu mer—om du planerar att överklocka.

Medan en 1000W strömförsörjning skulle anses vara överdriven för flera år sedan, är det nu ett rimligt alternativ för vissa datorer. Det borde tala sitt tydliga språk i sig.

Vi måste också prata om problemen som kommer med att faktiskt dra ut så mycket kraft ur din vägg. Att spela spel på din PC drar mer och mer kraft för varje gång, och det har en dubbel effekt. Du kommer att ha en högre elräkning, särskilt om du tenderar att köra dig igenom tunga, timmar långa spelsessioner. Det finns också de uppenbara miljökostnaderna för ökad elanvändning.

Vad kan göras för att ändra detta?

Skrypnykov Dmytro/Shutterstock.com

Det är inte så att chiptillverkare inte vet detta. Syftet med dyskrympar är att få plats med fler transistorer i ett chip samtidigt som man använder mindre ström. Men samtidigt, att göra chips bättre och bättre gör fortfarande att strömförbrukningen går upp. I grund och botten överträffar innovation alla vinster i energieffektivitet vi får. Och även om innovation är bra, måste mer göras för att förbättra prestanda per watt och energieffektivitetsstatistik utan att nödvändigtvis skada den innovationen.

En sak du kan göra för att hjälpa dig är att hålla dig medveten om hur mycket ström din dator förbrukar. Om du handlar efter ett nätaggregat kan du köpa ett med 80+ Platinum eller 80+ Titanium certifiering. Dessa är de mest effektiva och hjälper dig att minska din PCs inaktiva strömförbrukning. Om du är villig att bli mer teknisk och inte har något emot att offra lite prestanda, kan du också underklocka eller underspänninga flera delar av din dator.

För nu kommer strömförbrukningsproblemet att fortsätta blir värre, men PC-utrymmet förändras snabbt, så det kanske inte är fallet för alltid.

LÄS NÄSTA

  • › Du kan nu anpassa Windows 11’s utseende med fönstergardiner
  • › Amazon’s Fire TV Sticks är till sina lägsta priser än
  • › Få Microsoft’s Ultra Thin Surface Pro X för $400 rabatt den här veckan
  • › Hur man gör varumärkesmärkta e-postmallar med layouter i Gmail
  • › Hur man fryser flera rader i Microsoft Excel
  • › Så här säkerhetskopierar du din BitLocker-återställningsnyckel i Windows 11