Wat is HTTP?

0
51
JMiks/Shutterstock.com

Als je een heel scherp oog hebt bij het bekijken van webadressen in de bovenste balk van je browser , zult u waarschijnlijk het allereerste deel van het adres van een website hebben opgemerkt, de letters “HTTP” of “HTTPS.” Wat is HTTP echter en hoe werkt het? Laten we eens kijken naar de lijm die het web bij elkaar houdt.

HTTP: de korte versie

HTTP is een acroniem en staat voor hypertext transfer protocol. Laten we dat een beetje opsplitsen, te beginnen met het “protocol” een deel. In de techniek is een protocol de reeks regels waaraan machines zich moeten houden om te “praten” naar elkaar. VPN-protocollen bepalen bijvoorbeeld hoe VPN's omgaan met servers. HTTP is een stuk minder specifiek dan dat en bepaalt in plaats daarvan de regels voor hoe het internet werkt.

Dit is niet overdreven. Zonder HTTP zou er geen communicatie over het world wide web zijn. Dit komt omdat HTTP de communicatie tussen webservers en webclients regelt & #8212;de "overdracht" een deel. Webservers zijn waar u verbinding mee maakt, zodat u sites kunt bekijken; u staat bijvoorbeeld momenteel in contact met de webserver van How-to Geek zodat u dit artikel kunt lezen.

Om toegang te krijgen tot een webserver, hebt u een webclient nodig. Meestal is deze client uw browser, maar het kan eigenlijk elke app zijn. Als u bijvoorbeeld vanuit de mobiele Facebook-app naar dit artikel hebt doorgeklikt, is de in-app-browser van Facebook uw webclient. De client-server-interactie is zo'n beetje waar het hele internet op neerkomt, en HTTP is daar een integraal onderdeel van.

Het laatste deel van het HTTP-acroniem is de “hypertext” deel, dat het type bestanden is dat wordt verzonden, bijna altijd via HTML-bestanden. Dit soort bestanden zijn de bouwstenen van het web, omdat ze niet alleen taal weergeven, ze kunnen ook met elkaar worden verbonden. Dit is anders dan de soorten bestanden die je op je apparaat hebt staan, die dat meestal niet kunnen.

Hoe HTTP werkt in een notendop< /h2>

HTTP is een protocol dat draait op de zogenaamde applicatielaag van internet, boven de internetlaag, waar de echte moeren en bouten van het web zijn als IP-adressen. In de applicatielaag vind je de browsers en apps die je elke dag gebruikt, en HTTP is daar een belangrijk onderdeel van.

Hoe het werkt, is dat uw browser, de client, een HTTP-verzoek over het netwerk verzendt, dat wordt verwerkt door de server van de site waartoe u toegang wilt. De site stuurt vervolgens een HTTP-antwoord terug, dat is "als alles goed ging" de pagina die je wilde zien. De browser geeft dan het antwoord weer.

HTTP-verzoeken opsplitsen

Natuurlijk komt er iets meer bij kijken. Een HTTP-verzoek bestaat eigenlijk uit verschillende delen, die elk een belangrijke rol spelen in hoe de site wordt weergegeven. Een van de belangrijkste onderdelen van elk verzoek zijn de HTTP-methode, de verzoekheaders en de hoofdtekst van het verzoek.

De methode is meestal de actie die HTTP moet uitvoeren, dus informatie ophalen of verstrekken (respectievelijk de commando's “GET” en “POST”, hoewel er nog tal van andere zijn). De HTML-verzoekheaders zijn iets moeilijker uit te leggen, maar beschouw ze als enveloppen: elk bevat het adres van waar het naartoe gaat, het adres van de afzender, plus een hele reeks andere informatie, zoals het type postbox (browser) en ook informatie over encryptie.

De HTML-tekst “vult” de envelop met informatie zoals inloggegevens of iets anders dat de server moet weten om de pagina weer te geven; soms is het leeg en is de envelop, de verzoekkop, voldoende.

HTTP-antwoorden

Met het ontvangen verzoek begint de webserver nu te werken aan zijn respons, die ook uit drie delen bestaat: de HTTP-statuscode, de responsheader en de responsbody. De header en body lijken veel op hun tegenhangers in verzoeken, behalve dat de body veel meer informatie zal bevatten die teruggaat, zoals de bestanden die de informatie bevatten om een ​​webpagina weer te geven.

De statuscodes zijn een interessant detail , aangezien we ze waarschijnlijk allemaal zijn tegengekomen zonder te beseffen wat ze waren. Het zijn drie cijfers die kunnen beginnen met de nummers 1 tot en met 5. Elke reeks staat voor iets. Dus elke driecijferige code die begint met 2 betekent succes (de pagina wordt zonder problemen weergegeven), terwijl een code die begint met 4 een fout betekent, zoals de beruchte 404: pagina niet gevonden code.

Dit bel-en-antwoordsysteem vormt de basis voor alles wat we op internet doen. Hoewel het ingewikkelder wordt dan we hierboven beschrijven, behandelt dit de basis. Natuurlijk is er de kwestie hoe al deze communicatie veilig wordt gehouden.

HTTP-beveiliging

Dit is waar we het probleem met HTTP tegenkomen: op geen enkel moment wordt de informatie op enigerlei wijze versleuteld of beschermd. Het is puur verzoek-en-ontvangen, er is geen stap waar beveiliging wordt toegevoegd. Iedereen die berichten kan onderscheppen, kan zien wat er wordt verzonden, waaronder zaken als creditcardnummers of accountgegevens.

In zekere zin is het alsof je als je met een buurman praat over het hek dat je eigendommen scheidt: je bent elk in je eigen zone, maar als iemand dichtbij genoeg staat, kunnen ze elk woord horen dat je zegt.

GERELATEERDWat is HTTPS en waarom zou het me iets kunnen schelen?

Je kunt je voorstellen dat dit extreem slecht nieuws is voor de meeste internetgebruikers en ongelooflijk goed nieuws voor de mensen die op hen jagen. Om dit op te lossen, werd een nieuw type HTTP uitgerold, HTTPS genaamd, waarbij de laatste “S” staat voor “veilig.” Dit type HTTP versleutelt informatie, waardoor het voor iedereen een stuk moeilijker is om mee te luisteren, om zo te zeggen.

Momenteel wordt het steeds minder gebruikelijk om te zien wat “plain” HTTP overal, want de afgelopen jaren is bijna elke site die het vermelden waard is, overgestapt op HTTPS. Er zijn er die om redenen die variëren afhankelijk van de site-eigenaar, zich tegen deze verandering hebben verzet. Misschien wil je ze uit de weg gaan, of in ieder geval een VPN gebruiken om gevoelige informatie te beschermen.

Dat gezegd hebbende, hoewel HTTPS absoluut een essentiële upgrade is, is dat alles wat het is, een upgrade. HTTP voedt het internet sinds het begon, en we betwijfelen of dat snel zal veranderen.

The Best VPN Services of 2022 Best Overall VPN ExpressVPN Shop Now Beste goedkope VPN SurfShark Nu winkelen Beste gratis VPN Windscribe Nu winkelen Beste VPN voor iPhone ProtonVPN Nu winkelen Beste VPN voor Android Verbergen. me Nu winkelen Beste VPN voor streaming ExpressVPN Nu winkelen Beste VPN voor gamen Privé-internettoegang Nu winkelen Beste VPN voor torrenting NordVPN Nu winkelen Beste VPN voor Windows CyberGhost Koop nu Beste VPN voor China VyprVPN Koop nu Beste VPN voor privacy Mullvad VPN Nu winkelen LEES VOLGENDE

  • › Stippellijnen verwijderen in Microsoft Excel
  • › Hoe u uw hotspotnaam op iPhone en Android kunt wijzigen
  • › Verwijder dubbele foto's en video's op iPhone zonder app
  • › Apple ID wijzigen op iPhone
  • › Ik weet niet wie deze mensen zijn, en het is geweldig
  • › De VS lopen achter op het gebied van mobiele betalingen, maar we maken een inhaalslag