Vad är HTTP?

0
51
JMiks/Shutterstock.com

Om du har ett riktigt skarpt öga när du tittar på webbadresser i webbläsarens översta fält , du har förmodligen lagt märke till den allra första delen av adressen till en webbplats, bokstäverna “HTTP” eller “HTTPS.” Vad är dock HTTP och hur fungerar det? Låt oss ta en titt på limmet som håller ihop webben.

HTTP: The Short Version

HTTP är en akronym och står för hypertext transfer protocol. Låt oss bryta ner det lite och börja med “protokollet” del. Inom tekniken är ett protokoll uppsättningen regler som maskiner måste följa för att “prata” till varandra. Till exempel bestämmer VPN-protokoll hur VPN interagerar med servrar. HTTP är mycket mindre specifik än så, och sätter istället reglerna för hur internet fungerar.

Detta är ingen överdrift. Utan HTTP skulle det inte finnas någon kommunikation över World Wide Web. Detta beror på att HTTP styr kommunikationen mellan webbservrar och webbklienter—den “överföringen” del. Webbservrar är där du ansluter till så att du kan se webbplatser; till exempel är du för närvarande i kontakt med webbservern för How-to Geek så att du kan läsa den här artikeln.

För att komma åt en webbserver behöver du en webbklient. För det mesta är den här klienten din webbläsare, men det kan verkligen vara vilken typ av app som helst. Om du till exempel klickade dig vidare till den här artikeln från Facebooks mobilapp är Facebooks webbläsare i appen din webbklient. Interaktionen mellan klient och server är i stort sett vad hela internet handlar om, och HTTP är en integrerad del av det.

Den sista delen av HTTP-förkortningen är “hypertexten” del, vilket är den typ av filer som överförs, nästan alltid genom HTML-filer. Dessa typer av filer är webbens byggstenar eftersom de inte bara visar språk, de kan också länkas samman. Detta skiljer sig från de typer av filer du har på din enhet, som vanligtvis inte kan göra det.

Hur HTTP fungerar i ett nötskal< /h2>

HTTP är ett protokoll som körs på internets så kallade applikationslager, ovanför internetlagret, där webbens verkliga muttrar och bultar är som IP-adresser. Applikationsskiktet är där du hittar de webbläsare och appar som du använder varje dag, och HTTP är mycket en del av det.

Hur det fungerar är att din webbläsare, klienten, skickar en HTTP-förfrågan över nätverket, som bearbetas av servern på den webbplats du vill komma åt. Webbplatsen skickar sedan tillbaka ett HTTP-svar, som är—om allt gick bra—sidan du ville se. Webbläsaren visar sedan svaret.

Dela upp HTTP-förfrågningar

Självklart finns det lite mer än så. En HTTP-förfrågan består faktiskt av flera delar, som var och en spelar en viktig roll för hur webbplatsen visas. Bland de viktigaste delarna av en begäran är HTTP-metoden, förfrågningshuvuden och förfrågningstexten.

Metoden är vanligtvis den åtgärd som HTTP uppmanas att utföra, så att hämta information eller tillhandahålla den (kommandona “GET” respektive “POST”, även om det finns många andra). HTML-förfrågningsrubriker är lite svårare att förklara, men se dem som kuvert: var och en innehåller adressen till vart den är på väg, adressen till avsändaren, plus en hel massa annan information, som typen av postbox (webbläsare) och även information om kryptering.

HTML-kroppen “fylls” kuvertet med information som inloggningsinformation eller något annat som servern behöver veta för att visa sidan; ibland är det tomt och kuvertet, förfrågningshuvudet, räcker.

HTTP-svar

När begäran tagits emot börjar webbservern nu arbeta med sitt svar, som också består av tre delar: HTTP-statuskoden, svarshuvudet och svarskroppen. Rubriken och brödtexten är ungefär som sina motsvarigheter i förfrågningar, förutom att brödtexten kommer att innehålla mycket mer information som går tillbaka, som filerna som bär informationen för att visa en webbsida.

Statuskoderna är en intressant touch , eftersom vi förmodligen alla har stött på dem utan att inse vad de var. De är tre siffror som kan börja med siffrorna 1 till 5. Varje serie står för något. Så varje tresiffrig kod som börjar med 2 betyder framgång (sidan visas utan problem), medan en som börjar med 4 betyder ett fel, som den ökända 404: sidan hittades inte.

Detta samtals-och-svar-system är grunden för allt vi gör på internet. Även om det blir mer komplicerat än vi beskriver ovan, täcker detta grunderna. Naturligtvis finns det frågan om hur all denna kommunikation hålls säker.

HTTP-säkerhet

Det är här vi stöter på problemet med HTTP: ingen av informationen krypteras eller skyddas på något sätt. Det är enbart begär-och-ta emot, det finns inget steg där säkerhet läggs till. Alla som kan fånga upp meddelanden kan se vad som skickas, vilket inkluderar saker som kreditkortsnummer eller kontoinformation.

På sätt och vis är det som när du’ pratar med en granne över staketet som skiljer dina fastigheter åt: ni är var och en i er egen zon, men om någon står tillräckligt nära kan de höra varje ord ni säger.

RELATEDVad är HTTPS, och varför ska jag bry mig?

Som du kan föreställa dig är detta extremt dåliga nyheter för de flesta internetanvändare, och otroligt goda nyheter för människorna som förgriper sig på dem. För att fixa detta rullades en ny typ av HTTP ut, kallad HTTPS, där den sista “S” står för “secure.” Den här typen av HTTP krypterar information, vilket gör det mycket svårare för någon att lyssna på, så att säga.

För närvarande blir det mindre och mindre vanligt att se vad som kallas “plain” HTTP var som helst eftersom nästan alla sajter som är värda att nämna under de senaste åren har flyttat över till HTTPS. Det finns några som av skäl som varierar beroende på webbplatsägaren har motsatt sig denna förändring. Du kanske vill undvika dem, eller åtminstone använda ett VPN för att skydda all känslig information.

Som sagt, även om HTTPS definitivt är en viktig uppgradering, det är allt det är, en uppgradering. HTTP har drivit internet sedan det startade, och vi tvivlar på att det kommer att ändras inom kort.

The Best VPN Services of 2022 Best Overall VPN ExpressVPN Shop Now Bästa budget-VPN SurfShark Handla nu Bästa gratis VPN Windscribe Handla nu Bästa VPN för iPhone ProtonVPN Handla nu Bästa VPN för Android Hide. mig Handla nu Bästa VPN för strömmande ExpressVPN Handla nu Bästa VPN för spel Privat Internetåtkomst Köp nu Bästa VPN för Torrenting NordVPN Handla nu Bästa VPN för Windows CyberGhost Handla nu Bästa VPN för Kina VyprVPN Handla nu Bästa VPN för integritet Mullvad VPN Handla nu LÄS NÄSTA

  • › Hur man tar bort prickade linjer i Microsoft Excel
  • › Så här ändrar du ditt hotspot-namn på iPhone och Android
  • › Ta bort dubbletter av foton och videor på iPhone utan app
  • › Så här ändrar du Apple-ID på iPhone
  • › Jag vet inte vem någon av dessa människor är, och det är fantastiskt
  • › USA ligger efter med mobilbetalningar, men vi kommer ikapp