Experter: Amazonas framtid står på spel i valet

0
111

Amazonas framtid står på spel i och med det brasilianska valet, enligt flera experter. President Jair Bolsonaros fyra år vid makten har präglats av en avskogning i rekordtakt och ett urvattnat miljöskydd, skriver The Independent. Hans utmanare Luiz Inácio Lula da Silva har däremot lovat att ta itu med den utbredda illegala avskogningen. En förlust för Bolsonaro kan leda till att avskogningen minskar med nästan 90 procent under det kommande decenniet, enligt en analys av tidningen Carbon Brief. Erika Berenguer, miljöforskare vid universitetet i Oxford, kallar valet ”det viktigaste någonsin för Amazonas överlevnad”, skriver The Guardian. Något som Adriana Ramos, vid brasilianska miljöinstitutet NGO, skriver under på. – Om Bolsonaro vinner ytterligare en mandatperiod kan världens största regnskog passera sin brytpunkt. Men om han förlorar har vi chansen att vända utvecklingen.