Börsen faller mot årslägsta – ABB och SBB i botten

0
48

Stockholmsbörsen inleder oktober med att falla mot ett nytt årslägsta efter den sämsta septembermånaden sedan 2008. Strax efter öppning ser det ut som följer:

• OMXSPI: –2,0%
• OMXS30: –1,9%

SEB:s morgonbrev har rubriken ”Putin, inflation och räntor skapar vakuum i riskaptit”. Banken konstaterar att placerare famlar i extrem osäkerhet om den närliggande framtiden. ”Snart är rapportsäsongen igång; det är svårt att se hur företagens framtidsutsikter kan vara optimistiska och/eller tydliga”, skriver SEB. Hela OMXS30 lyser rött men toppas av defensiva Telia och Tele2. I motsatt ände pakerar ABB och SBB med nedgångar på 6 respektive 5 procent. Truecaller har skickat ut ett långt pressmeddelande där förra veckans anklagelser från blankaren Viceroy avfärdas. Budskapet är att ”anklagelserna om oegentligheter saknar grund och är osanna”. Aktien backar 1 procent. Boule Diagnostics har aviserat en företrädesemission om 150 miljoner kronor. Aktien rasar 16 procent. På rekommendationsfronten har Börsveckan köpstämplat Bredband2 samt Bergman & Beving. Dagens Industri ser i sin tur ett köpläge i serieförvärvaren Sdiptech. Bredband2 och Sdiptech lyfter båda cirka 2–3 procent medan Bergman & Beving handlas i sidled. Texten uppdateras. New York-börserna i fredags
• Dow Jones: −1,7%
• Nasdaq: −1,7%
• S&P 500: −1,5%