Bali: Vi behöver smälla upp gruvor snabbare än orcher

0
45

Måndagens ledarsidor behandlar en rad olika ämnen. Dagens Industris PM Nilsson skriver att sprängningen av Nord Stream 1 och 2 är en dramatisk påminnelse om hur sårbart sjökabel- och sjörörsystemet är. ”Om en fiende vill försvaga oss och har bra undervattenkapacitet kan han utan att upptäckas ställa till mycket stor skada vad gäller elförsörjning och internet”, konstaterar han. Sydsvenskan skriver att kampen om partiledarposten inom C formellt är i gång sedan EU-parlamentarikern Emma Wiesner meddelat sitt intresse: ”Hon lär följas av fler, som alla kommer att försöka hävda att just de förstår landsbygdens villkor och kan ena partiet efter valförlusten”. I Expressen debuterar Hanif Bali (M) som fristående ledarkolumnist med att anknyta till JRR Tolkiens romanvärld och konstatera att ”vi behöver smälla upp gruvor snabbare än orcherna i Mordor”, men att MP enligt honom lägger hinder i vägen. Den avgångne riksdagsledamoten argumenterar för kärnkraft: ”Den suger inte ut marknaden på de resurser som behövs för att hålla i gång kollektivtrafiken och varutransporterna. Därtill klarar den att leverera energi även när stjärnorna inte står på rad, solen inte lyser och vinden inte blåser”. Omnis ledarsvep utgår från de största ledarsidorna i Sverige. Urvalet varierar dagligen.